Covid19: Το δεύτερο κύμα της επιδημίας πλήττει τους Ισραηλινούς Άραβες

Το Ισραήλ επανέφερε αυτή την εβδομάδα μερικό lockdown σε κάποιες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, με τους Ισραηλινούς Άραβες να πλήττονται περισσότερο.

Κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας covid-19, που εμφανίστηκε στο Ισραήλ τον Μάρτιο, μόνο το 5% των κρουσμάτων αφορούσε τους Ισραηλινούς Άραβες, οι οποίοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, το 30% των

κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες αφορά αυτή τη μειονότητα.

“Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά δεκάδες Άραβες πολίτες θα πεθάνουν τις επόμενες ημέρες, αν δεν ελέγξουμε την επιδημία”, προειδοποίησε ο Ρόνι Γκάμζου, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της covid-19 στο Ισραήλ, εξηγώντας ότι 750 νέοι ασθενείς εντοπίζονται καθημερινά μεταξύ των Αράβων.

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2 οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει από την Τρίτη και για διάστημα μίας εβδομάδας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 περιοχές, ενώ έχουν περιορίσει και τις συγκεντρώσεις εκεί.

Από αυτές τις περιοχές οι 29 είναι αραβικές, ενώ στις υπόλοιπες μένουν υπερορθόδοξοι Εβραίοι.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κοινότητες αποτελούνται από πολυπληθείς οικογένειες που ζουν σε μικρά σπίτια, γεγονός που εξηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό μετάδοσης της ασθένειας, επεσήμανε ο δρ Ζάχι Σαΐντ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Υγείας.

Λάθος

Άλλος ένας παράγοντας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι οι συγκεντρώσεις και κυρίως οι γάμοι.
“Οι πολλοί γάμοι” που είχαν αναβληθεί επανειλημμένα λόγω της επιδημίας, “έχουν γίνει βασική αιτία (της αύξησης των κρουσμάτων) διότι δεν γίνεται σεβαστή η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων”, πρόσθεσε ο Σαΐντ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της δημαρχίας της πόλης Ουμ αλ Φαμχ, μια αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ, οι αρχές διέπραξαν λάθος όταν έκλεισαν τις αίθουσες των γάμων πριν ένα μήνα, διότι έκτοτε τα γλέντια γίνονται στον δρόμο ή στα σπίτια, όπου είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης.
“Δεν γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας στην είσοδο, ούτε περιορίζεται ο αριθμός των καλεσμένων”, εξήγησε ο Αμπντελμονέιμ Φούαντ, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα στην Ουμ αλ Φαχμ καταγράφηκαν μεταξύ καλεσμένων σε γάμους.

Αντί να ακυρώσουν τα γαμήλια πάρτι, πολλοί Ισραηλινοί τα διοργάνωσαν σε περιοχές που δεν ισχύουν περιορισμοί ή μερικές ημέρες προτού τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα.

Αποτέλεσμα: το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγιναν 50 γάμοι στην Ουμ αλ Φαχμ, μια πόλη 56.000 κατοίκων, σύμφωνα με τον Φούαντ.

Ευαισθητοποίηση

Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν στο Ισραήλ 4.038 νέα κρούσματα covid-19, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ. Μετά την εξέλιξη αυτή η ισραηλινή κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την Κυριακή ένα σχέδιο εθνικού και σχεδόν ολοκληρωτικού lockdown.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά όμως ότι με ένα νέο lockdown η οικονομία θα χάνει περίπου 1 δισεκ. δολάρια την εβδομάδα, ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία την ώρα μάλιστα που συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τη διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ζάχι, το άνοιγμα της οικονομίας την άνοιξη έγινε πολύ γρήγορα ωθώντας τους πολίτες να είναι λιγότερο προσεκτικοί.
Όμως για τον συνασπισμό των αραβικών κομμάτων στο Ισραήλ το πρόβλημα είναι κυρίως η έλλειψη ευαισθητοποίησης των αραβικών κοινοτήτων για την επιδημία.

“Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση για την υγειονομική κατάσταση”, έγραψαν Άραβες βουλευτές, καταγγέλλοντας ότι, όπως και στο πρώτο κύμα της επιδημίας, και τώρα οι αρχές δημιούργησαν κέντρα για τη διεξαγωγή τεστ πιο αργά στις αραβικές κοινότητες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα