Covid-19: Η κατανομή των κρουσμάτων ανά επαρχία και ο δείκτης μεταδοτικότητας

Ο Καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ανέλυσε τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, εξηγώντας ότι «έγινε μια ανάλυση με όσο το δυνατό πιο πρόσφατα στοιχεία. Αυτό που έχουμε δει, είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα σε ψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά στις διαγνώσεις και βρισκόμαστε γύρω στις 150-250

την ημέρα. Κινούμαστε αρκετές ημέρες πάνω από τις 200, άρα δεν βλέπουμε να παρουσιάζεται σημαντική ύφεση στην πορεία της επιδημίας στη χώρα».

Σε σχέση με την αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «στην Λεμεσό, παρατηρείται μια πτώση και έχουμε καθοδική πορεία, αλλά δεν είναι και πολύ μεγάλη. Στην Πάφο έχουμε μεγάλη μείωση. Η Αμμόχωστος παρουσίασε μια απότομη μεταβολή, αύξηση και η Λευκωσία επίσης».

Μεταξύ των περιπτώσεων που διαγνώστηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες, 1.141 (40,5%) είχαν τόπο διαμονής στην επαρχία Λεμεσού, 973 (34,5%) στην επαρχία Λευκωσίας, 334 (11,9%) στην επαρχία Λάρνακας, 185 (6,6%) στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, 113 (4%) στην επαρχία Πάφου, και 71 περιστατικά (2,5%) αφορούν στις Βρετανικές βάσεις ή κατοικία στην αλλαδαπή ή δεν υπήρχε για αυτά διαθέσιμη πληροφορία.

Για τον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι έχουμε ένα ημερήσιο αριθμό που έχει ήδη πιάσει την κορυφή που είδαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Κάποιες μέρες βρισκόμαστε πιο ψηλά από ότι στο πρώτο κύμα και όπως παρατηρούμε ταυτόχρονα, δεν έχουμε ακόμα πιάσει κάποια κορυφή, αφού η καμπύλη αυτή τη στιγμή κινείται προς τα πάνω». Το ίδιο, εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, «ισχύει και για τον αριθμό των νοσηλευόμενων γενικά στα νοσοκομεία».

Για την εικόνα που παρουσιάζει η Λευκωσία, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «εκείνο το οποίο μας ανησύχησε είναι η αλλαγή που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Είδαμε περισσότερες διαγνώσεις και παρατηρήσαμε ειδικά τις τελευταίες ημέρες ότι ο αριθμός των διαγνώσεων που είχαμε αφορούσαν περισσότερο την Λευκωσία. Ταυτόχρονα είδαμε ότι άρχισε να αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων που προέρχονται από τη Λευκωσία».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Λευκωσία και η Λεμεσός είναι οι δύο μεγάλες πόλεις και η κινητικότητα και επαφές μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο έντονες σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις για αυτό χρειάζεται λίγο περισσότερο προσοχή», επεσήμανε.

Σε ό, τι αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «σε παγκύπρια κλίμακα βρίσκεται κοντά στο 1:1,1 αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των επαρχιών».  Στη Λεμεσό και την Πάφο, «είδαμε μείωση και είναι στο 1:0,85, αλλά εκεί που είδαμε άνοδο είναι στις άλλες επαρχίες όπου κινείται μεταξύ του 1:1,2 με 1:1,5».

Διαβάστε επίσης:

Εθνική αναφορά: 2.817 κρούσματα μέσα σε 14 ημέρες (ΓΡΑΦΙΚΑ)

Παγκύπριο κέρφιου από τις 21.00 από 1η Δεκεμβρίου-Τι κλείνει&τι μένει ανοικτό

Ποια μέτρα αίρονται σε Λεμεσό και Πάφο από την 1η Δεκεμβρίου

Αυτά είναι τα παγκύπρια μέτρα που ενδέχεται να αρθούν εν όψει γιορτών

Keywords
Τυχαία Θέματα