Cumhuriyet: Εάν συνεχιστεί έτσι, δεν θα δει το 2050 η Αγία Σοφία
Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Το τεστ της Αγίας Σοφίας με την Κωνσταντινούπολη: «Εάν συνεχιστεί έτσι, δεν θα δει το 2050», στο οποίο αναφέρεται ότι η Αγία Σοφία που άνοιξε για λατρεία ως τζαμί τον Ιούλιο του 2021, έχει έρθει στην επικαιρότητα με φωτογραφίες καταστροφής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες.
Μετά τις εικόνες που προκάλεσαν αντιδράσεις, δημοσιογράφοι της Cumhuriyet μετέβησαν στο μνημείο, προκειμένου να
Πριν από το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας, ιστορικοί και αρχαιολόγοι είχαν αντιδράσει στο γεγονός ότι αυτή η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει μια διεθνή διάσταση, μετατράπηκε σε εργαλείο πολιτικής διαμάχης από την κυβέρνηση.
Ανάμεσα σε αυτούς που αντέδρασαν και ο γνωστός ιστορικός, Ιλμπέρ Ορταϊλί, που είχε δηλώσει πως δεν θεωρεί σωστό το να γίνεται η Αγία Σοφία εργαλείο πολιτικής.
Το δημοσίευμα κάνει στη συνέχεια αναφορά στην πρόσφατη καταστροφή της δεξαμενής νερού, με τις σχετικές εικόνες που προκάλεσαν την προσοχή να καθιστούν εμφανή τη σημασία για την οποία έπρεπε η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο.
Σύμφωνα με ειδικούς, το 1500 ετών ιστορικό κτίριο πλημμυρίζει από επισκέπτες, γεγονός που επισπεύδει τη φθορά του. Αυτό το παραδέχεται και η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.
Μπορεί η Αγία Σοφία να αντέξει το κύμα αυτό των επισκεπτών;
Τόσο η σκανδαλώδης εικόνα από τη δεξαμενή νερού, όσο και η καταστροφή από την Αυτοκρατορική Πύλη αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής των πολιτών, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προστατεύεται. Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων έκανε λόγο για ημερήσιο αριθμό επισκεπτών “40-45 χιλιάδες”. Η εφημερίδα σημειώνει πως στη διάρκεια του Ραμαζανιού ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και ανήλθε στα 104.325 άτομα.
«Ακόμη και η υγρασία από την ανθρώπινη αναπνοή προκαλεί μεγάλη ζημιά»
Σύμφωνα με τον Σερίφ Γιασάρ, πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Τέχνης «όταν ήταν μουσείο η Αγία Σοφία υπήρχε επιστημονική επιτροπή, η οποία είχε λάβει την απόφαση: Η Αγία Σοφία είναι 1500 ετών. Ακόμη και η υγρασία από την ανθρώπινη αναπνοή προκαλεί ζημιά και μικραίνει τη διάρκεια ζωής της. Συνεπώς πρέπει οι τουρίστες να εισέρχονται σε ομάδες των 20 ατόμων το πολύ, διαφορετικά η ζωή της θα συντομεύσει. Όπως ωστόσο γνωρίζετε, οι επιστημονικές επιτροπές στην Τουρκία έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δυστυχώς, το άτομο που είναι επικεφαλής της Αγίας Σοφίας σήμερα, είχε στο παρελθόν διατελέσει υπεύθυνος αδειοδότησης στο δήμο του Πέρα (Beyoğlu) και δεν καταλαβαίνει αυτά τα πράγματα. Ακόμη και για το θέμα της Πύλης, όπου σημειώθηκε περιστατικό (ζημίας) χρησιμοποίησε τη λέξη “επισκευή”, αντί να πει πως θα συντηρηθεί και χωρίς να γνωρίζει πως πρόκειται για συντήρηση. Για το λόγο αυτό είναι φυσιολογικό τα όσα συμβαίνουν».
«Εάν συνεχισθεί έτσι, η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050»
O ίδιος ανέφερε πως μίλησε με πολλούς φίλους του που εργάζονται στην Αγία Σοφία. Όπως του δήλωσαν «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις εικόνες αυτές, το προσωπικό δεν επαρκεί. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος. Το αναφέραμε στις αρχές, ωστόσο δεν έφεραν νέο υπεύθυνο. Για το λόγο αυτό όλοι μας κατηγορούν στα ΜΚΔ”. Αυτή η κατάσταση θα οξυνθεί, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τη δουλειά. Εάν δεν ληφθεί το συντομότερο δράση και δεν συντηρηθεί η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050. Το δηλώνω κατηγορηματικά».
«Πρέπει η είσοδος να γίνεται επί πληρωμή»
Ο φωτογράφος και αρχαιολόγος, Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστσάι, μίλησε στην εφημερίδα και είπε πως σκοπός της εισόδου στην Αγία Σοφία δεν είναι η απλή επίσκεψη. Ο ίδιος δεν αντιτίθεται στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και δηλώνει «το namaz προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών, ακριβώς όπως εμείς θέλουμε να βλέπουμε λατρείες στις εκκλησίες. Δεύτερον, οι ώρες εισόδου στην Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερες. Μπορεί κανείς να την επισκεφθεί και το βράδυ. Ωστόσο υπογραμμίζω πως η είσοδος πρέπει να γίνεται με αντίτιμο. Οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να πραγματοποιεί λατρεία, αλλά πρέπει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των επισκεπτών. Ο μόνος σκοπός των ανθρώπων πρέπει να είναι να δουν, να εξερευνήσουν και να πραγματοποιήσουν τη λατρεία τους στην Αγία Σοφία. Όποιος πληρώνει για την Αγία Σοφία είναι γιατί της αποδίδει αξία. Διαφορετικά, της προκαλεί ζημιά. Επιπρόσθετα, προκειμένου να επιβιώσει η Αγία Σοφία, υπάρχουν έξοδα συντήρησης που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Ακόμη και εάν υπάρχουν οι πόροι, σταδιακά θα αποτελέσει βάρος στις επόμενες κυβερνήσεις και μετά από ένα διάστημα θα μειωθεί ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την Αγία Σοφία. Συνεπώς, θα καλύπτει το δικό της κόστος συντήρησης. Και ούτε ένα γρόσι δεν θα βγαίνει από τα κρατικά ταμεία».
«Επειδή είναι δωρεάν, έρχονται στην τουαλέτα»
«Τα παιδιά παίζουν μπάλα στον κήπο της Αγίας Σοφίας. Σε ένα κτίριο με τέτοιους ιστορικούς τοίχους και κολώνες, η κατάσταση αυτή εύκολα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο περιβάλλον και στο κτήριο. Ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της Αγίας Σοφίας είναι ο εσωτερικός νάρθηκας (mahfil) που δημιουργήθηκε επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τον οποίο οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν για να διαβάζουν το κοράνι και να ξεκουράζονται.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το mahfil έχει κατακλυσθεί από παιδικά καρότσια. Οι εικόνες αυτές πληγώνουν.
Ακριβώς δίπλα στην Αγία Σοφία υπάρχει ξύλινη τουαλέτα, την οποία πρέπει να την απομακρύνουμε από τον κήπο της Αγίας Σοφίας. Πολλοί έρχονται στην Αγία Σοφία ακριβώς για να την χρησιμοποιήσουν δωρεάν. Δεν πρέπει να υπάρχει τουαλέτα δίπλα σε ένα τόσο εκπληκτικό και σημαντικό από θρησκευτικής άποψης κτήριο.
Άνθρωποι κοιμούνται στην Αγία Σοφία για ώρες και έρχονται με τις βαλίτσες τους. Καθώς η είσοδος είναι δωρεάν, πολλοί χρησιμοποιούν την ωραία Αγία Σοφία για να ξεκουραστούν, να κοιμηθούν, ως σημείο αναμονής προτού ταξιδέψουν. Επίσης με έναν περίεργο τρόπο έχουν κλείσει ορισμένα σημεία που δεν είναι επισκέψιμα με σωρό από μπάζα. Είναι δυστυχώς μια πολύ άσχημη εικόνα».
Εισέρχονται με βρεγμένες κάλτσες, με παπούτσια
«Και να μην αναφερθώ σε αυτούς που κοιμούνται κατάχαμα, που αφήνουν σκουπίδια, που κυκλοφορούν με βρεγμένες κάλτσες και αφήνουν τα παπούτσια τους δεξιά και αριστερά σε έναν ιστορικό θησαυρό 1500 ετών, που ήταν πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση…..Τώρα στο μυαλό του καθενός υπάρχει το ίδιο ερώτημα: μπορεί η Αγία Σοφία να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών; Είναι δυνατόν να υπάρχει επανόρθωση στη ζημιά που υπέστη η Αγία Σοφία αυτή η καταπληκτική κληρονομιά μετά την εκλογική κίνηση της πολιτικής εξουσίας;».
Διαβάστε επίσης: Έτσι εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν το ζήτημα ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας σε ΝΑΤΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φοιτητικές εκλογές: Επικράτησε με ποσοστό 45,8% η ΔΑΠ - Πού οφείλεται η μεγάλη απόκλιση στα αποτελέσματα
- «Αυτοί διέλυσαν την ΑΕΚ – Είχε μείνει… άφωνος ο Μελισσανίδης»
- Ολυμπιακός – Εφές: Η ώρα και το κανάλι που θα δείξει τον αγώνα
- Κορωνοϊός – Καρδιά: Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες ένα μήνα μετά τη λοίμωξη
- SPOILER: Ο Άγγελος πέφτει τελικά νεκρός στον "Σασμό";
- Τσουρός για Μπόμπα: «Η δουλειά της δεν είναι στην τηλεόραση»
- Εικόνες ντροπής στην Ύδρα: Φόρτωσαν ολόκληρο ψυγείο πάνω σε γαϊδουράκι
- Μπέσσυ Αργυράκη: «Πήγε να μου πάρει το γλυκό από το χέρι και την χαστούκισα»
- Voucher 200 ευρώ: Η ημερομηνία λήξης του κουπονιού
- Ερντογάν: Νέα επίθεση κατά Ελλάδας, νέο «όχι» σε Φινλανδία και Σουηδία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Στις φλόγες εκκλησία στον Πεδουλά - Καίγεται το εικονοστάσι
- Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από σεισμό κοντά σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία
- EUC: 22η Ετήσια Διαδικτυακή Έκθεση Εργοδότησης & Πρακτικής Άσκησης
- Μέσα στο διαστημικό ξενοδοχείο που προγραμματίζεται να ανοίξει το 2025 (ΦΩΤΟ)
- Τροχαίο στη Λακατάμεια – Κυκλοφοριακή συμφόρηση
- Η Κόκκινη Φινλανδία του 1939 & ενδεχόμενο ενός Ρωσικού προληπτικού χτυπήματος
- Αυτό είναι το ποσό που προσφέρει η Γιουβέντους στον Πογκμπά
- ΓΓ ΑΚΕΛ: Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο
- Ποιος κάνει ελέγχους για το χαλλούμι - Τι απαντά η Υπ. Εμπορίου (vid)
- Cumhuriyet: Εάν συνεχιστεί έτσι, δεν θα δει το 2050 η Αγία Σοφία
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Cumhuriyet: Εάν συνεχιστεί έτσι, δεν θα δει το 2050 η Αγία Σοφία
- Η Κόκκινη Φινλανδία του 1939 & ενδεχόμενο ενός Ρωσικού προληπτικού χτυπήματος
- Έτσι εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν το ζήτημα ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας σε ΝΑΤΟ
- Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από σεισμό κοντά σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία
- Αυτό είναι το ποσό που προσφέρει η Γιουβέντους στον Πογκμπά
- EUC: 22η Ετήσια Διαδικτυακή Έκθεση Εργοδότησης & Πρακτικής Άσκησης
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Στις φλόγες εκκλησία στον Πεδουλά - Καίγεται το εικονοστάσι
- Οδηγίες Ευρ. Επιτροπής σε Κύπρο για μονάδες καύσης και ανανεώσιμες πηγές
- Τορναρίτης για Βαρώσι: Καταδικάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας
- ΕΜΕΛ: «Το Διοικητικό Δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή μας»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιμένει ο Ερντογάν: Όχι στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν την ξαναπατάμε όπως με την Ελλάδα
- Ιράν: Κραυγή της διεθνούς αμνηστίας για τον Σουηδοϊρανό ερευνητή που σκοπεύει να εκτελέσει η Τεχεράνη
- Ουκρανία: Νέες κυρώσεις σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες επιβάλλει η Βρετανία
- Μάσκες: Αίσθηση ελευθερίας μετά από δύο χρόνια – Προσοχή συστήνουν οι ειδικοί
- Προτάσεις ένταξης 16 έργων εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων
- Σχέδιο για οικονομικές ενισχύσεις στις οργανώσεις συνταξιούχων
- Κ. Χατζηδάκης: 400 εκατ. για το νέο πρόγραμμα ΤΕΒΑ για οικονομικά ασθενέστερους (video)
- Αυστραλία: Σεισμός 7,3 Ρίχτερ στο νησί Μακουέιρι – Προειδοποίηση για τσουνάμι
- Γιάννης Φέρτης: Η σύζυγός του διαψεύδει ότι ο ηθοποιός πάσχει από Αλτσχάιμερ – «Θέλουμε την ησυχία μας» (video)