Economist: Η Ρωσία "βάζει χέρι" στην Κύπρο μέσω πολιτικής

Τον φόβο για αύξηση της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο μέσω του νέου «ρωσικού» κόμματος με την ονομασία «Εγώ ο πολίτης», εκφράζει δημοσίευμα του ο Economist.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για 25.000 Ουκρανούς και Ρώσους κατοίκους της Κύπρου με δικαίωμα ψήφου, χαρακτηρίζοντάς τους ως «πρώην Σοβιετικούς πολίτες», κάποιοι Κύπριοι εκφράζουν

την ανησυχία ότι παρά την δημόσια πολιτική του πλατφόρμα, η παρουσία του κόμματος «Εγώ ο πολίτης» σηματοδοτεί την μεγαλύτερη παρέμβαση της Ρωσίας στην κυπριακή δημόσια ζωή.

Σημειώνει δε ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εξυπηρετεί το έκτακτο δάνειο που έλαβε από τη Μόσχα το 2011 ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Economist, εκατοντάδες Κύπριοι δικηγόροι και λογιστές οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη «δύση», βγάζουν τα προς το ζην διαχειριζόμενοι τις υποθέσεις ρωσικών και ουκρανικών offshore.

Ο Economist αναφέρει ότι η σχέση των δύο χωρών χτίστηκε από τότε που η Κύπρος αποτέλεσε βάση των κεφαλαιοκρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τη δεκαετία του ’90, χάρις σε συμφωνία που είχε συναφθεί τότε για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και στην «χαλαρή στάση» των κυπριακών Αρχών απέναντι σε «βαλίτσες γεμάτες μετρητά», υπονοώντας την χρήση της Κύπρου ως κέντρο διακίνησης μαύρου χρήματος.

Η Λευκωσία και η Λεμεσός που έχει το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού φιλοξενούν αυτή τη στιγμή 50.000-60.000 πολίτες της «πρώην Σοβιετικής Ένωσης», λέει κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη νέα μαρίνα όπου φιγουράρουν «έξυπνες» πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα για τα πολυκαταστήματα των δισεκατομμυριούχων.

Σημειώνει δε ότι οι πλουσιότερες ρωσικές και ουκρανικές οικογένειες ζουν μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού και Κύπρου.

«Παρόλο που οι Ρώσοι έχουν στενή σχέση με του Ελληνοκύπριους ως μέρος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένα νέο κόμμα από δύο Ρώσους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων, ξεκίνησε την πορεία του», λέει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι περίπου 25.000 «πρώην Σοβιετικοί πολίτες» θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Όπως σημειώνει, οι δύο ιδρυτές και οι κύριοι υποστηρικτές του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης», ένας εστιάτορας κι ένας επενδυτής (ο οποίος δεν μιλάει ούτε την ελληνική, ούτε την αγγλική γλώσσα), αλλά και ο συνιδρυτής γνωστής διαδικτυακής εταιρίας πολεμικών παιχνιδιών, απορρίπτουν τις φήμες ότι το κόμμα θα προωθεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Όπως σημειώνει ο Αντιπρόεδρος του κόμματος και μουσικός στην ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου πολιτικού φορέα είναι η μείωση γραφειοκρατίας που παρατηρείται στο νησί και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Η διαφθορά είναι εκτός ελέγχου και η εκπαίδευση και ο πολιτισμός εδώ βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο», λέει ο Αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οι δυνητικοί μας ψηφοφόροι είναι Κύπριοι (προερχόμενοι από) από οπουδήποτε, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τους παλιούς πολιτικούς».

Τέλος, ο Economist επικαλούμενο Κύπριο νομικό εμπειρογνώμονα, επισημαίνει το πρόβλημα του «reiderstvo», δηλαδή της επιδρομής ρωσικών offshore, οι οποίες αλλάζουν «παρανόμως» το καθεστώς ιδιοκτησίας τους με τη βοήθεια ντόπιων δικηγόρων, εγγράφοντάς τες στην Κύπρο με τη χρήση «πλαστών εγγράφων», σχολιάζοντας ότι ναι μεν η διαδικασία δεν είναι ασυνήθιστη, ωστόσο η κυπριακές Αρχές δεν έχουν φέρει ούτε μια τέτοια περίπτωση ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα