FBI:Oι δράστες στη Καλιφόρνια μίλησαν για πόλεμο από το 2013

Οι δράστες του μακελειού στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ μίλησαν για τον "ιερό πόλεμο" από τα τέλη του 2013 δήλωσε ο διευθυντής της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), Τζέιμς Κόμεϊ.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως τo ζευγάρι που σκότωσε 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναντίνο την περασμένη εβδομάδα είχε ριζοσπαστικοποιηθεί προτού γνωρίσει ο ένας τον άλλο στο Διαδίκτυο και είχαν συζητήσει για τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ) και τον μαρτυρικό θάνατο από τα τέλη του 2013.

«Στην πραγματικότητα είχαν

ριζοσπαστικοποιηθεί πριν αρχίσουν... να δίνουν διαδικτυακά ραντεβού και από τα τέλη κιόλας του 2013 μιλούσε ο ένας στον άλλο για ιερό πόλεμο και μαρτυρικό θάνατο, προτού αρραβωνιαστούν» δήλωσε ο Κόμεϊ κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Το FBI πιστεύει ότι το ζευγάρι είχε επηρεαστεί από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και επιχειρεί να κατανοήσει με ποιο τρόπο συνδεόταν με αυτές τις οργανώσεις και από ποιον συγκεκριμένα επηρεάστηκαν, προσέθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ ο Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ, είχε ενδεχομένως σχεδιάσει μια επίθεση εναντίον ενός στόχου στην αμερικανική επικράτεια από το 2011 ή το 2012, αποκάλυψε σήμερα μια πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι ενήμερη για την υπόθεση.

Οι ερευνητές επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Φαρούκ να είχε ζητήσει από τον γείτονά του Ενρίκε Μάρκες, να αγοράσει όπλα για λογαριασμό του το 2011 και το 2012 προκειμένου να αποφύγει να τραβήξει την προσοχή των αρχών προς τον ίδιο, επισήμανε η ίδια πηγή.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι στο πλαίσιο των ερευνών εξετάζεται εάν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία με την οποία χορηγήθηκε η θεώρηση εισόδου (βίζα) στη σύζυγο του Φαρούκ και συνεργό του Τασφίν Μαλίκ προκειμένου να εισέλθει στις ΗΠΑ με την ιδιότητα της αρραβωνιαστικιάς του.

Σήμερα ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας Τσαρλς Γκράσλεϊ αναφέρθηκε σε πιθανά προβλήματα αναφορικά με τη βίζα της Μαλίκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής.

«Η κυβέρνησή μας προφανώς δεν αντιλήφθηκε την ψευδή διεύθυνση στο Πακιστάν που εκείνη σημείωσε στην αίτησή της» είπε ο Γκράσλεϊ.

Πηγή - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα