FDP: Προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ΟΝΕ

Την πρόταση του για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ επαναφέρει το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δηλώνει στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «μια προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να ενισχύσει την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΗΔΥΣΟ Γιώργος Παπανδρέου

τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το ελληνικό πρόγραμμα ώστε οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ειδικότερα, ο ηγέτης του FDP τάσσεται κατά ενός νέου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, αν αρνηθεί την προώθηση μεταρρυθμίσεων, λέγοντα ότι «αν η Ελλάδα αρνηθεί να τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια» προσθέτει.

«Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης θα ενισχυθεί όταν ένα χρονίως αφερέγγυο μέλος της αφήσει την Ευρωζώνη, τουλάχιστον προσωρινά» υποστηρίζει ο ηγέτης του FDP.

Σύμφωνα με τον Λίντνερ, το Brexit, δηλαδή η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν σαφώς πιο επικίνδυνο για την Ευρώπη από το Grexit για την Ευρωζώνη.

«Ο Τσίπρας υποσχέθηκε πάρα πολλά»

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι «ένα δημοψήφισμα θα ήταν ευπρόσδεκτο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το κουράγιο να ζητήσει συμφωνία του λαού σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως σχολιάζει στη FAZ, η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εξαναγκαστεί σε δημοψήφισμα «επειδή υποσχέθηκε πάρα πολλά στις βουλευτικές εκλογές, και τώρα χρειάζεται νέα εκλογή για την εφαρμογή συμφωνίας με τους πιστωτές». Παράλληλα το δημοψήφισμα θα έθετε οριστικό τέλος στη συζήτηση περί Grexit.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΗΔΥΣΟ, εάν είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα που ο ίδιος είχε προτείνει το 2011, «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων».

«Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, στην Ελλάδα δεν υπήρχε τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ και, αντιθέτως, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις» παρατηρεί ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως το δημοψήφισμα «θα ανάγκαζε τους Έλληνες να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα