Financial Times: H στρατηγική Ερντογάν για νίκη στις εκλογές
Υπήρχαν αρκετές ενδείξεις ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμαζόταν για πρόωρες εκλογές. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες, είχε δώσει εντολή για αλλαγές σε εκλογικούς νόμους και είχε ανακαλύψει μία αγάπη στο να φοράει στρατιωτικές στολές, καθώς ξεσήκωνε το εθνικιστικό κλίμα.
Ωστόσο, η απόφαση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, για προσφυγή στις κάλπες τόσο νωρίς, όπως είναι ο Ιούνιος, προκάλεσε έκπληξη και στους δικούς του πιστούς.
«Δεν
Έως την Τρίτη, ο κ. Ερντογάν επέμενε ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα γίνονταν στην προγραμματισμένη ημερομηνία, τον Νοέμβριο του 2019. Η στροφή 180 μοιρών που ακολούθησε, έχει προκαλέσει κατηγορίες ότι τρέχει φοβισμένος, τόσο από τους αντιπάλους όσο και από τις ανησυχίες ότι η οικονομία υπερθερμαίνεται.
«Με τη λίρα να υποχωρεί και τον υψηλό πληθωρισμό, θα ήταν αδύνατο να αποφύγει μία κρίση, αν περίμενε μέχρι το 2019», είπε ο Μπαρίς Γιαρκάντας, βουλευτής του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP). «Θα ήταν πολύ επιζήμιο γι’ αυτόν».
Διακυβεύονται άλλα πέντε χρόνια στη θέση εξουσίας για τον ισχυρό ηγέτη, ο οποίος έχει ήδη αλλάξει δραματικά την Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια που είναι στο τιμόνι, αρχικά ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος. Από τους ουρανοξύστες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν ξεφυτρώσει στις πόλεις σε όλη την Τουρκία μέχρι την ενίσχυση της θρησκευτικής πίστης στα σχολεία, ο 64χρονος έχει αφήσει το σημάδι του κυριολεκτικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Για τους υποστηρικτές του ΑΚΡ, η ψήφος στις 24 Ιουνίου είναι μία ευκαιρία να εδραιώσουν αυτές τις αλλαγές σε μία διαρκή κληρονομιά. Θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα στον κ. Ερντογάν να θεσπίσει τελικά το μακροχρόνιο όνειρό του για μετατροπή του μοντέλου διακυβέρνησης της Τουρκίας σε ένα δυνατό προεδρικό σύστημα, μία κίνηση που σχεδίασε στο αμφισβητούμενο δημοψήφισμα πέρυσι.
Κάποιοι στην αντιπολίτευση βλέπουν τις εκλογές ως την τελευταία τους ευκαιρία να σταματήσουν την καθοδική πορεία καταπίεσης και λαϊκισμού. «Για το καλό της δημοκρατίας, η αντιπολίτευση πραγματικά έχει ανάγκη να κερδίσει αυτές τις εκλογές», είπε ο Saruhan Oluc, αντιπρόεδρος του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP). «Δεν είναι οποιεσδήποτε εκλογές. Είναι μία τελευταία ευκαιρία».
Η αντιπολίτευση θα ελπίζει να εκμεταλλευτεί τη μειωμένη υποστήριξη προς τον Ερντογάν, κυρίως στις πόλεις, ανάμεσα στους νέους και τους υπερσυντηρητικούς, η οποία υπογραμμίστηκε από την οριακή νίκη του στο περσινό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Ο αυξανόμενος απολυταρχισμός του έχει επίσης αποξενώσει κάποια τμήματα του ΑΚΡ.
Η οικονομία, η ραχοκοκαλιά της λαϊκής υποστήριξης του κόμματος, δείχνει τρωτά σημάδια, παρά την παραγωγή εντυπωσιακών ποσοστών ανάπτυξης. Η λίρα έχει χτυπήσει ιστορικά χαμηλά, καθώς έχει χάσει περίπου 7% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο φέτος, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 10%.
Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν είναι ακόμη το φαβορί για να κερδίσει. Παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Τουρκίας. Οι δραματικές ομιλίες του και η προσωπικότητα του ανθρώπου του λαού έχουν αγαπηθεί από μία συμπαγή βάση, ποσοστού περίπου 40% του εκλογικού σώματος, λένε οι αναλυτές. Το ΑΚΡ έχει τρομερή λαϊκή βάση, που ενισχύεται από τους πόρους που προέρχονται από τον έλεγχο των μοχλών εξουσίας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση του κ. Ερντογάν αναμένεται να είναι η νίκη των προεδρικών εκλογών στον πρώτο γύρο. Θα περιμένει πώς και πώς να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, που θα μπορούσε να φέρει έναν γύρο μεταξύ αυτού και οποιουδήποτε, εκτός από αυτόν, υποψηφίου. Λίγες δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΑΚΡ πάνω από 50% που χρειάζεται, για να κερδίσει κατευθείαν από τον πρώτο γύρο.
Είναι αυτά τα προβληματικά μαθηματικά που οδήγησαν τον κ. Ερντογάν -ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έκανε περισσότερα για να προσεγγίσει την κουρδική μειονότητα από οποιονδήποτε προκάτοχό του- να προχωρήσει σε συμφωνία με ένα μικρό κόμμα, ξακουστό για τη σκληρή γραμμή τουρκικού εθνικισμού. Αλλά αυτό, με τη σειρά του, ενέχει τον κίνδυνο να αποξενώσει τους συντηρητικούς Κούρδους.
Ο πρόεδρος μπορεί να υπολογίζει σε ένα ευνοϊκό εκλογικό σκηνικό. Τα μέσα ενημέρωσης κυριαρχούνται από υποστηρικτές της κυβέρνησης. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 παραμένει ενεργή, σχεδόν δύο χρόνια μετά, περιορίζοντας τις δημόσιες συναθροίσεις.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια. Το CHP, το βασικό αντιπολιτευτικό κόμμα, δεν έχει ακόμη επιλέξει υποψήφιο πρόεδρο. Η εικόνα του έχει αμαυρωθεί στα μάτια των ευσεβών υποστηρικτών του κ. Ερντογάν από μία ιστορία επιθετικού αντικληρικισμού και παλεύει να πάει πάνω από το 25% στις εκλογές.
Στο αριστερό HDP, που κυριαρχείται από Κούρδους, πάνω από 13.000 από τα ανώτερα μέλη του και τους ακτιβιστές του έχουν συλληφθεί από την κατάρρευση της διαδικασίας για την κουρδική ειρήνη το 2015. Ο πρώην ηγέτης του Selahattin Demirtas είναι στη φυλακή. Οι αξιωματούχοι του κόμματος λένε ότι μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις. Αλλά μπορεί να παλέψουν για να επιτύχουν το 10% των ψήφων που χρειάζονται για να μπουν στο τουρκικό κοινοβούλιο.
Το πρόσφατα δημιουργημένο ΙΥΙ κόμμα, υπό την ηγεσία της δεξιάς Meral Aksener, θεωρείται ως μία από τις πιο αξιόπιστες απειλές του κ. Ερντογάν. Αλλά το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές, καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τις νομικές απαιτήσεις εγκαίρως.
«Το ΑΚΡ βλέπει πόσο ελκυστικοί έχουμε γίνει», λέει ο Taylan Yildiz, σύμβουλος της κας Aksener. «Είναι μία απελπισμένη κίνηση από πλευράς τους. Αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να απαγορεύσουν τη συμμετοχή μας».
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανησυχούν για το πόσο δίκαιες θα είναι οι εκλογές -το περσινό δημοψήφισμα αμαυρώθηκε από κατηγορίες για απάτη. Οι ειδικοί λένε ότι οι τελευταίες αλλαγές του εκλογικού νόμου έχουν αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα αλλοίωσης.
Την ίδια ώρα, πασχίζουν να μεταφέρουν ένα αισιόδοξο μήνυμα. «Δεν θέλω να διαδώσω την ιδέα πως ό,τι και να κάνουμε δεν έχει σημασία, επειδή οι εκλογές δεν θα είναι δίκαιες. Επειδή μετά, ο κόσμος δεν θα πάει να ψηφίσει», είπε ο Murat Karayalcin, βετεράνος του CHP και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος. «Αυτό είναι επικίνδυνο. Οι αντιπρόσωποί μας θα είναι σε κάθε κάλπη. Προσπαθώ να πείσω τον κόσμο ότι δεν πρέπει να ανησυχεί».
Η κυριαρχία του Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή
2001
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ιδρύεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συμμάχους του.
2002
Το κόμμα σαρώνει με απόλυτη πλειοψηφία.
2003
Ο Ερντογάν γίνεται ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας.
2017
Ο Ερντογάν κερδίζει δημοψήφισμα για καθιέρωση εκτελεστικής προεδρία
ΠΗΓΗ: Euro2day (Μετάφραση από Financial Times)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σημαίες του ISIS στην καρδιά της Αθήνας - Άντρο βίας και ασύμμετρης απειλής κατάληψη στο Εξάρχεια
- Το απίστευτο ποσό που κληρονόμησε στρίπερ από ικανοποιημένο πελάτη
- Τρέμουν οι Τούρκοι: Αυτός είναι ο λόγος που προσεύχονται να σωθούν από το «κακό» (pics)
- Survivor: Χαμός για τον Νάσο και το εσώρουχο της Ροδάνθης
- Δείτε ποιες είναι οι 25 εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
- Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε την πετσέτα του μπάνιου
- 23χρονος το θύμα της δολοφονίας στα Εξάρχεια - Δέχθηκε πέντε μαχαιριές
- Έγκλημα στα Εξάρχεια – Αυτός είναι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός
- Εκτός Πρωινού και σήμερα η Σκορδά- Τι είπε ο Γεωργαντάς;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Survivor: Χαμός για τον Νάσο και το εσώρουχο της Ροδάνθης
- Βρέθηκε καρχαρίας «τέρας» στα κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)
- Financial Times: H στρατηγική Ερντογάν για νίκη στις εκλογές
- Διπλό φονικό: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα-Τα επόμενα βήματα
- To ψευδοκράτος ιδιωτικοποιεί το παλιό Λιμάνι της Κερύνειας
- Σε κώμα μετά την επέμβαση ο οπαδός της Λίβερπουλ
- Συμπληρώνεται το παζλ του εγχώριου τελικού στο Neymar Jr’s
- Αγγελίδης:Για διευκόλυνση ανακρίσεων συνελήφθη ο 33χρονος
- Παυλόπουλος σε Γιούνκερ: Η ΕΕ έχει ανάγκη από την Ελλάδα
- E.Σ.Μ. Κερύνειας: Μία στροφή πριν το τέλος
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Financial Times: H στρατηγική Ερντογάν για νίκη στις εκλογές
- E.Σ.Μ. Κερύνειας: Μία στροφή πριν το τέλος
- Κύπριος ο νέος Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού
- Συμπληρώνεται το παζλ του εγχώριου τελικού στο Neymar Jr’s
- Λιλλήκας: Υπομονή και καλός σχεδιασμός στο Κυπριακό
- Τι αναφέρει ο Αγγελίδης για τον φόνο της 80χρονης
- Γιούνκερ: Δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα
- Αγγελίδης:Για διευκόλυνση ανακρίσεων συνελήφθη ο 33χρονος
- Ομιλία Λουκαΐδη στην ΚΣΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ
- Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Μαξίμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μέγκαν Μαρκλ θα έχει τον ίδιο κομμωτή με την Αμάλ Κλούνεϊ στο γάμο της [εικόνες]
- Facebook: Ρεκόρ εσόδων παρά το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα
- Επικρίνουν τον Κριμιζή 4 πανεπιστήμια για τους μικροδορυφόρους
- Φαντάρος ετών… 57!
- Πάτρα: Σύσκεψη στο Δημαρχείο για τους πλειστηριασμούς
- Κοζάνη: Κατασχέθηκαν -73- κιλά και -420- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
- Θ.Φωτίου: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για αναδοχή και υιοθεσία (audio)
- Λέσβος: Εφιάλτης για γυναίκα από επίθεση αδέσποτου σκύλου – Οι εικόνες που προβληματίζουν [pics]
- Ποιον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού θέλει ο Ολυμπιακός
- Eurovision: H σειρά εμφάνισης της Ελλάδας και όλες οι πληροφορίες για το διαγωνισμό