Frederick:Επιστημονική Εκδήλωση της Σχολής Επιστημών Υγείας

Εξαιρετική επιτυχία είχε η εκδήλωση της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick με θέμα «Μελάνωμα και Καρκίνος του δέρματος: Η Αξία της Πρόληψης και της Έγκαιρης Διάγνωσης», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας μελανώματος.

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα της Δρος Μαρίτσας Γουρνή, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick και συντονίστριας της εκδήλωσης, η οποία αναφέρθηκε στον στόχο της Ημερίδας, ο οποίος ήταν η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη

σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος και η δυνατότητα δωρεάν κλινικής εξέτασης στους παρευρισκόμενους. Επίσης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, καθώς και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου, ο οποίος είχε θέσει την Ημερίδα υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας αναφέρθηκε ότι το μελάνωμα, αποτελεί περίπου το 4-5% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος αλλά προκαλεί το 75-90% των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του Μελανώματος και έτσι το μελάνωμα θεωρείται ένας από τους ταχύτερα εξαπλούμενους κακοήθεις όγκους στον άνθρωπο. Ειδική αναφορά έγινε στις ελιές μας και τονίστηκε ότι οι ελιές που έχουμε στο σώμα μας δεν πρέπει να παρουσιάζουν αλλαγές στο χρώμα, σχήμα και συμπεριφορά. Εάν έχουμε ελιές που αλλάζουν πρέπει να συμβουλευτούμε ειδικό γιατρό. Εάν είμαστε οικογένεια που τα μέλη της έχουν πολλές ελιές, επισκεπτόμαστε όλοι τον ειδικό άσχετα αν δεν έχουν παρουσιάσει κάποια αλλαγή. Αφαιρούμε όποιες ελιές χρειάζεται και απαραίτητα τις στέλνουμε για βιοψία.

Επίσης, τονίστηκε ότι η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί τον σημαντικότερο επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη Μελανώματος και ότι η διακοπτόμενη έκθεση στον ήλιο είναι πιο επιβαρυντική σε σχέση με τη συνεχόμενη ή την επαναλαμβανόμενη κατά μικρά χρονικά διαστήματα.

Την εκδήλωση προσφώνησε η κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, η οποία τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο αντιλαμβανόμενο τη σημασία της Υγείας στη σύγχρονη κοινωνία και την ανάγκη για επιστημονική συμβολή και στήριξη στον τομέα, δημιούργησε τη Σχολή Επιστημών Υγείας με την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της Σχολής, αφού ξεκίνησε από ένα προπτυχιακό πρόγραμμα στη Νοσηλευτική και σήμερα λειτουργεί μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κοινοτική Φροντίδα Υγείας με κατευθύνσεις τη Γενική Οικογενειακή Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη και Φροντίδα Τραυμάτων, μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρόγραμμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας καθώς και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Κλινική Φαρμακευτική και πτυχίο Φαρμακευτικής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Ειρήνη Παναγιώτου εκπρόσωπος Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick για τον ενημερωτικό χαρακτήρα της εκδήλωση σε θέματα πρόληψης όπως ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα και την πραγματοποίηση δωρεάν κλινικής εξέτασης.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, η Δρ Γεωργία Κουλέρμου Πλαστικός Χειρουργός στο American Medical Center και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick, αναφέρθηκε στους Σπίλους και ανέλυσε τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε πολίτης για τις ελιές του. Η Δρ Ουρανία Κάστανα Πλαστικός Χειρουργός, Διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης και Θεραπείας Μελανώματος, Ευρωκλινικής Αθηνών και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick, εστίασε στην αξία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας για τον Καρκίνο του δέρματος και το Μελάνωμα. Στη συνέχεια η κ. Χριστίνα Σιζοπούλου Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος τόνισε τη σημασία της ηλιοπροστασίας για τις διάφορες παθήσεις του δέρματος.

Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων τέχνης της Βούλας Κοκκίνου με τίτλο «Τέχνη έναντι Μελανώματος», εμπνευσμένη από το βιβλίο της Δρος Γεωργίας Κουλέρμου «Κλινική Διαφοροδιαγνωστκή του δερματικού Μελανώματος».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 120 πολίτες, από αυτούς οι 47 ζήτησαν να συμμετέχουν στην κλινική εξέταση δέρματος και να εξετασθούν από τους ειδικούς ιατρούς, εκ των οποίων σε 17 έγινε σύσταση να παρακολουθούν την εξέλιξη σε συγκεκριμένες ελιές του σώματός τους και να προβαίνουν σε ιατρική εξέταση κάθε εξάμηνο και σε 3 πολίτες δόθηκαν οδηγίες να προχωρήσουν σε άμεση αφαίρεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα