Google, twitter & Facebook να προστατεύσουν τους καταναλωτές

Οι αρχές της ΕΕ για τους καταναλωτές, με επικεφαλής τη γαλλική αρχή προστασίας καταναλωτών και με την υποστήριξη της Κομισιόν, απέστειλαν επιστολή προς το Facebook, το Twitter και το Google+ τον περασμένο Νοέμβριο, ζητώντας τους να αντιμετωπίσουν την έκθεση των χρηστών τους σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, μετά από διαβουλεύσεις, οι εταιρείες συμφώνησαν να προτείνουν αλλαγές, εστιάζοντας σε δύο τομείς: τους αθέμιτους όρους

και προϋποθέσεις χρήσης και την αντιμετώπιση περιπτώσεων απάτης και παραπλάνησης προς τους καταναλωτές κατά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τρεις ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να συμμορφωθούν στα εξής:

- Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να στερούν από τους καταναλωτές το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο στο κράτος μέλος της διαμονής τους.

- Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να απαιτούν από τους καταναλωτές να παραιτηθούν από δικαιώματα αναγκαστικού δικαίου, όπως το δικαίωμα υπαναχώρησης από μια διαδικτυακή αγορά.

- Οι όροι χρήσης δεν μπορούν να περιορίζουν ή να αποκλείουν εντελώς την ευθύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των υπηρεσιών.

- Το χρηματοδοτούμενο με χορηγία περιεχόμενο δεν πρέπει να αποκρύπτεται, αλλά θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμο ως τέτοιο.

- Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να μεταβάλουν μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις, χωρίς να ενημερώνουν σαφώς τους καταναλωτές σχετικά με την αιτιολόγηση και χωρίς να τους παρέχουν τη δυνατότητα ακύρωσης της σύμβασης, με τη δέουσα περίοδο προειδοποίησης.

- Όσον αφορά τους όρους χρήσης, αυτοί δεν μπορούν να παρέχουν απεριόριστη διακριτική ευχέρεια στους φορείς εκμετάλλευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά την απομάκρυνση του περιεχομένου.

- Η λήξη της σύμβασης από τον φορέα εκμετάλλευσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διέπεται από σαφείς κανόνες και να μην αποφασίζεται μονομερώς χωρίς αιτιολόγηση.

Eπιπλέον, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αφαιρούν από τους ιστοτόπους τους κάθε πρακτική απάτης και παραπλάνησης που θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές, μόλις λάβουν γνώση των πρακτικών αυτών, όπως:

- Παραπλανητικές πρακτικές που αφορούν πληρωμές εκ μέρους των καταναλωτών.
- Παγίδες εγγραφής, όπου παρέχεται στους καταναλωτές η δυνατότητα δωρεάν δοκιμής, χωρίς όμως να δίδονται σαφείς και επαρκείς πληροφορίες.
- Εμπορία προϊόντων παραποίησης/απομίμησης.
- Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλαπλασιαστεί οι ψευδείς προσφορές, όπως «κερδίστε ένα έξυπνο τηλέφωνο για 1 ευρώ», η οποία στην πραγματικότητα ήταν ένας αληθινός διαγωνισμός, όμως με κρυφούς όρους μακροχρόνιας εγγραφής για εκατοντάδες ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα