Δίκη Τρ.Κύπρου: Αθώος δηλώνει ο Γ.Πεχλιβανίδης

Με την απολογία του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Πεχλιβανίδη, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης

της αγοράς.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Πεχλιβανίδη κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, και Γιάννης Κυπρή.

Ο κ. Πεχλιβανίδης αρνήθηκε την όποια κατηγορία και δήλωσε αθωότητα του.

Στην απολογία του ο κ. Πεχλιβανίδης τόνισε την πεποίθησή του ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012 σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε σημαντικό γεγονός ή ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, το οποίο η ίδια όφειλε να δημοσιοποιήσει ή ίδιος να ζητήσει τη δημοσιοποίησή του.

«Η όποια δημοσιοποίηση κατά το χρονικό διάστημα από την 14.6.2012 και μέχρι την 26.6.2012 μη συγκεκριμένων και μη στηριζόμενων σε ασφαλή στοιχεία πληροφοριών μόνο σύγχυση και απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα προκαλούσε, με πιθανές συνέπειες τόσον σε βάρος τους όσον και σε βάρος της τράπεζας», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία γινόταν δεκτό ότι έπρεπε να γίνει ανακοίνωση πριν από την 26.6.2012, ακόμη και τότε η θέση του είναι ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο δική του υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια.

«Αντίθετα, από όλα εν γένει τα στοιχεία προκύπτει ότι στο πλαίσιο της αρμοδιότητός μου ενήργησα με επιμέλεια και καλή πίστη προς εξυπηρέτηση πάντοτε του εταιρικού σκοπού, αλλά και του συμφέροντος γενικότερα των μετόχων και του επενδυτικού κοινού», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι και σήμερα μετά την μακρά διαδικασία που παρακολούθησε διατηρεί την ακράδαντη πεποίθηση ότι η θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, την 14.6.2012 και μέχρι την 26.6.2012 ήταν εύλογη και διέπετο από την επιβαλλόμενη επιμέλεια του συνετού διαχειριστή, στο πλαίσιο της αρχής της καλής πίστης και με σκοπό την προστασία της Τράπεζας και του επενδυτικού κοινού.

«Με την ίδια επιμέλεια και προσοχή, με βάση επαρκείς και οριστικής φύσεως πλέον πληροφορίες, το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την 26.6.2012 προχώρησε στη δημοσιοποίηση της πληροφορίας αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας», ανέφερε.

Ο κ. Πεχλιβανίδης ανέφερε ότι κατά την 4.6.2012 συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ., μέσω videoconference από την έδρα της Τράπεζας στην Αθήνα. Κατά τη συνεδρίαση, ανέφερε ο κ. Χ. Χατζημιτσής παρουσίασε τον μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή επικαιροποιημένο Πίνακα που έδιδε την εικόνα των παραγόντων εκείνων που η εξέλιξή τους θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το θέμα της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπζας.

Οι παράγοντες αυτοί, είπε, ήταν κυρίως οι προβλέψεις (προσπάθεια για την λήψη πρόσθετων εξασφαλίσεων ή μείωση των υπολοίπων των δανείων), η πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών μέσω των αναμενόμενων προσφορών, και τα CoCos.
Όπως φαίνεται και από τα Πρακτικά, σημείωσε, δεν τέθηκε θέμα ανακοίνωσης ούτε κανείς από τους 17 συμμετέχοντες συζήτησε πιθανή ανάγκη για οποιαδήποτε ανακοίνωση, ούτε και άκουσε να έγινε κάποια τέτοια αναφορά από τον κ. Χ. Χατζημιτσή, ούτε είχε τεθεί σχετικό θέμα από άλλη αρμόδια Υπηρεσία, όπως Κανονιστική Συμμόρφωση, Νομική Υπηρεσία.

Ο κατηγορούμενος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο είχε συγκεκριμενοποιηθεί την 14.6.2012 επιπλέον απαιτούμενο ποσό για προβλέψεις, εξ ου και έπρεπε να ανακοινωθεί. Όπως είπε, στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είχε προκύψει ως δεδομένο η ανάγκη πρόσθετων προβλέψεων ούτε ήταν κάτι τέτοιο ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση. Πρόσθεσε ότι συγκεκριμένο ποσό που η Τράπεζα θα μπορούσε υπεύθυνα να ανακοινώσει διαμορφώθηκε, ως έπρεπε και αναμενόταν, κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Maxi την 26.6.2012 και μόνον τότε.

Ανέφερε ακόμα ότι ήταν γνωστό στο Δ.Σ. ότι από τον Μάιο του 2012 βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών. Το απόγευμα της 14/6/2012, ώρα 17.00, έληγε η προθεσμία που είχε αρχικά τεθεί για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ενώ σε σχετικό εδάφιο στα Πρακτικά της 14.6.2012 αναφέρεται για το θέμα αυτό ότι αξιολογείται το ενδεχόμενο πώλησης ή συνεργασιών, ότι υπάρχει σύμβουλος (Deutsche Bank) με τον οποίο γίνονται συζητήσεις και ότι το Δ.Σ. θα λάβει εισήγηση για λήψη απόφασης όταν ολοκληρωθούν οι διεργασίες.

Ανέφερε παράλληλα πως το ότι δεν είχε ληφθεί μέχρι στιγμής απόφαση για την πώληση δεν σημαίνει ότι δεν είχε καν ληφθεί απόφαση για την πώληση.

«Άλλο η απόφαση να πωληθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, που είχε ήδη ληφθεί και άλλο η απόφαση σε ποίον θα πωληθούν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ήταν απόλυτα λογικό η Τράπεζα να αναμένει ότι η πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών θα μπορούσε να συνεισφέρει 250-300 εκ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό και καθοριστικό όπως το χαρακτήρισε, για την προσπάθεια κάλυψης της κεφαλαιακής απαίτησης.

Αναφέροντας ότι από τα ίδια τα Πρακτικά του ΔΣ προκύπτει ότι και μετά την 14.6.2012 συνέχιζε να υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία, σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό η επιτροπή, μεταξύ άλλων, αποφάσισε την 15/6/2012 να δοθεί παράταση της περιόδου υποβολής προσφορών.

Σημείωσε επίσης ότι η πώληση της Κέρμια ήταν μία ακόμη ενέργεια, που εκτιμάτο ότι θα μπορούσε να αποφέρει ευρώ 35-40 εκ.

Σε σχέση με την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολόγου μετατρεψίμου (CoCo), ανέφερε ήταν μέσα στους σχεδιασμούς της Τράπεζας από τον Μάιο του 2012. Αρχικά , είπε, σχεδιάστηκε έκδοση που θα διετίθετο τόσο σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές όσο και προς το κράτος. Στη συνέχεια είπε, και μετά την τοποθέτηση της ΕΑΤ η Τράπεζα προσανατολιζόταν να ακολουθήσει την εναλλακτική της διάθεσης της έκδοσης στο κράτος, και ήταν ρεαλιστικό να αναμένεται ότι αυτό μπορούσε να γίνει στις επόμενες 2 εβδομάδες, καθότι είχαν ήδη γίνει εκτεταμένες συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών προς αυτή την κατεύθυνση. Το ποσό, ανέφερε, ήταν 300 εκ., και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την επιτυχία του στόχου της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών.

Η έναρξη της αντεξέτασης του κ. Πεχλιβανίδη από την κατηγορούσα αρχή θα γίνει στις 21/3 η ώρα 9.πμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα