Guardian: Το Grexit έχει επανέλθει στην ατζέντα

Το Grexit βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας, λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιεύματα της εφημερίδας αναφέρουν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητήθούν θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, παρά την προσφυγική κρίση, με το ερώτημα να είναι το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το Eurogroup γίνεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη

περίοδο, με την ανεργία να παραμένει σε ανησυχητικά υψηλό ποσοστό και πολλές επιχειρήσεις να μετεγκαθίστανται στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Παράλληλα ο τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα, λόγω της εισροής προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρει η Guardian, οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες παραδέχονται πως καθώς η οικονομία «αποσυντίθεται», η πιθανότητα ενός παράλληλου νομίσματος συζητιέται πλέον ανοιχτά.

Επιπλέον η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να αξιώνει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% τα επόμενα χρόνια.

Σημείο έριδας μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προσθέτει το δημοσίευμα, ενώ οι νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι αδιανόητες για την κυβέρνηση. Τέλος, επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνέθλιψε όποιες ελπίδες υπήρχαν για χαλάρωση της στάσης των πιστωτών, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα