H EAK βραβεύει τους Ντίνο Μιχαηλίδη και Άντρη Ελευθερίου

Μία ειδική διάκριση και μία ειδική βράβευση θα κάνει η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) στη 48η Γιορτή των Αρίστων που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η ειδική διάκριση θα δοθεί στον Ντίνο Μιχαηλίδη για την πολυετή του θητεία και την πολυσχιδή προσφορά του στην κυπριακή κοινωνία από διάφορα πόστα και η ειδική βράβευση

στην σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου για τη δράση της σε δύο κοινωνικά θέματα.

ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Ο αθλητισμός, μοναδική διέξοδος»

Μία ζωή μέσα στον αθλητισμό… Μία φράση που ανταποκρίνεται πλήρως στην πορεία του Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος βραβεύεται από την ΕΑΚ για την πολύχρονη προσφορά του στον αθλητισμό. «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ευχαριστήσω την ΕΑΚ γιατί είναι μεγάλη τιμή. Είναι από τις μεγαλύτερες τιμές να σε τιμούν ειδικά αυτοί που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, όπως είναι οι αθλητικογράφοι» μας λέει και συμπληρώνει για την αγάπη του στον αθλητισμό: «Προσωπικά για εμένα όλη μου η ζωή, επαγγελματική και προσωπική, ήταν αφιερωμένη στον αθλητισμό, περίπου εξήντα χρόνια. Είναι ευλογία Θεού, παρά οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψιν μας ότι ο αθλητισμός είναι η μοναδική διέξοδος. Ευχαριστώ την ΕΑΚ για την τιμή».

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Ήταν γενικός διευθυντής της ΚΟΕ (1985-1996) και υπηρέτησε ως αρχηγός αποστολής της Κύπρου σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, στη Σεούλ το 1988 και στη Βαρκελώνη το 1992 και σε πολλές άλλες αποστολές. Ήταν εκ των ιδρυτών της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου και πρώτος Κοσμήτορας το 1987. Το 1989 ήταν ο Συντονιστής των ΑΜΚΕ και το 2009 Γενικός Σύμβουλος των ΑΜΚΕ που έγιναν στην Κύπρο. Διετέλεσε καθηγητής φυσικής αγωγής, εκπαιδεύοντας χιλιάδες νέους. Υπήρξε προπονητής στίβου, ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας, έφορος του ΓΣΠ και γυμναστής του ΑΠΟΕΛ στις σεζόν των τίτλων με Μάρκοβιτς και Γκμοχ. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) τη δεκαετία του ‘90, είναι εν ενεργεία μέλος της τεχνικής επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) και υπηρέτησε ως πρεσβευτής Fair Play για δύο χρόνια (2007-2009). Στα σημαντικά της προσφοράς του Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος τιμήθηκε κι από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, ήταν η ίδρυση της Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης, καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού (ΕΣΥΑΑ). Διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ.

Υπό κανονικές περιστάσεις, ο κ. Μιχαηλίδης θα γινόταν το 2021 παραλήπτης του Αριστείου της ΕΑΚ, όμως η ΕΑΚ τον τίμησε ήδη με το Αριστείο, το μακρινό 1980! Τότε είχε ήδη αναδειχθεί ως σημαντική μορφή του κυπριακού αθλητισμού, κυρίως ως πρωτοκλασάτος αθλητής στίβου στο αγώνισμα των 800μ με την Εθνική Ελλάδας, αλλά και ως γυμναστής και καθηγητής φυσικής αγωγής. Στα 40 χρόνια που ακολούθησαν του Αριστείου της ΕΑΚ, ο κ. Μιχαηλίδης έχει αναμφίβολα προσφέρει πολλαπλάσια στον αθλητισμό μας.

ΑΝΤΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

«Αυτή τη φορά δεν βραβεύομαι ως αθλήτρια»

Η Άντρη Ελευθερίου βραβεύθηκε συχνά στη Γιορτή των Αρίστων (ήταν κορυφαία αθλήτρια τρεις φορές, το 2008, το 2017 και το 2019). Το φετινό βραβείο, όμως, δεν αφορά τις αθλητικές επιδόσεις της, αλλά τη δράση της σε δύο κοινωνικά θέματα: Τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και της μάχης κατά της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό.

«Αυτή τη φορά δεν βραβεύομαι ως αθλήτρια. Είναι τιμή μου να βραβεύομαι από την ΕΑΚ γι’ αυτούς τους λόγους. Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι δύναμη και θάρρος και όλα ξεπερνιούνται. Δεν ήταν και δεν είναι εύκολο καθόλου. Υπάρχουν πολλοί που κρίνουν και είναι αρνητικοί και στα δύο θέματα. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις με όσα πέρασες, ούτε να το κρατάς μέσα σου. Γι’ αυτό και εγώ μίλησα», ανάφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Είμαι δυνατή, προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη ώστε να συγκεντρωθώ και για τους Ολυμπιακούς γιατί είναι ο μεγάλος μου στόχος. Πρέπει να μιλάμε, γιατί βλέπουμε μετά τη Σοφία (σ.σ. Μπεκατώρου) και μετά από εμένα, βγήκαν και άλλοι να μιλήσουν. Χαίρομαι που έβαλα και εγώ το λιθαράκι και ελπίζω να υπάρξει δικαιοσύνη σε όλες τις υποθέσεις».

Η Άντρη Ελευθερίου το 2019 ανακοίνωσε το γάμο της με την Dyana Ciuvica, και έγινε έτσι η πρώτη αθλήτρια στην Κύπρο που αποκάλυψε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλη, ανοίγοντας το δρόμο ως δημόσιο πρόσωπο, στα άτομα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας. Ένα χρόνο μετά, η καταγγελία της Ελευθερίου στην αστυνομία, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος της το 2006 και το 2008, έδωσαν ώθηση σε μια σειρά από γυναίκες να καταγγείλουν τα περιστατικά που οι ίδιες αντιμετώπισαν στη ζωή τους.

Χορηγοί και υποστηρικτές

Η Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης και της ΕΑΚ είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου. Χρυσοί Χορηγοί της ΕΑΚ είναι η Cytavision, η UNICARS και η Τράπεζα Κύπρου.

Αθλοθέτης των επάθλων είναι η εταιρεία HERCULES. Χορηγός Επικοινωνίας της 48ης Γιορτής Αρίστων η Cytavision. Χορηγός φιλοξενίας το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χορηγοί της ΕΑΚ είναι οι CNP CYPRIALIFE και Psaltis Auto Parts και Eneos Motor Oil. Την καταμέτρηση των ψήφων των Αρίστων πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα