H ζωή των κατοίκων στο πλούσιο από πετρέλαιο και φυσικό αέριο Κονγκό

Κάτοικοι στη Δημοκρατία του Κονγκό αναγκάζονται να καίνε λάμπες πετρελαίου ή να προμηθεύονται ρεύμα από γεννήτριες την ώρα που η χώρα έχει πλούσια αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η ανισότητα αυτή καταγράφεται σε εκτενές ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Φιλοξενούνται μαρτυρίες κατοίκων που ζουν σε χωριά πίσω από το Πουάντ Νουάρ τον λεγόμενο ενεργειακό κόβμο της χώρας και κανένα από τα σπίτια

τους δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

«Είμαι 68 ετών και ζω στο σκοτάδι», είπε ο Φλορέντ Μακόσο που θεωρεί ότι οι γονείς και οι παππούδες του είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής όταν το Κογκό ήταν Γαλλική Αποικία.

Η πρώην Γαλλική Αποικία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1958 και έγινε σημαντικός παραγωγός πετρελαίου περίπου δύο δεκαετίες αργότερα.

Αύξησε τις πωλήσεις πέρυσι κατά μέσο όρο 344.000 βαρέλια την ημέρα, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα νότια της Σαχάρας, μετά την Αγκόλα και τη Νιγηρία. Η χώρα έχει 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, περισσότερα από τη συνολική ετήσια κατανάλωση της Γερμανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Λίγος από τον πλούτο αυτό έχει «μεταφραστεί» σε ευημερία για τους 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους της χώρας οι μισοί εκ των οποίων ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το χωριό Τσικανού είναι χαρακτηριστικό μιας κοινότητας που υποφέρει από τα μειονεκτήματα των ορυκτών καυσίμων και έχει λίγα από τα οφέλη της. Περιτριγυρισμένο από οπωροφόρα δέντρα, το χωριό των 700 ψυχών διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο 1, τη γραμμή ζωής μεταξύ του λιμανιού του Πουάντ Νουάρ στον Ατλαντικό και της πρωτεύουσας Μπραζαβίλ.

Το χωριό αυτό και το γειτονικό Μπόντι φιλοξενούν αγωγούς και πυλώνες για τη μεταφορά προϊόντων πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν είναι ακόμα συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο.

Σε ολόκληρο το Κονγκό, η ηλεκτροδότηση στις αστικές περιοχές φτάνει σε λιγότερο από το 40 τοις εκατό των σπιτιών, ενώ στις αγροτικές ζώνες, είναι λιγότερο από ένα σπίτι στα 10.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Depeches de Brazzaville, τη μοναδική καθημερινή εφημερίδα της πρωτεύουσας, ο Υπουργός Ενέργειας Εμίλ Ουόσο είπε ότι ο στόχος ήταν να φτάσει το 50 τοις εκατό έως το 2030.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα