HPC για σεξ.κακοποίηση:Δυσάρεστες απόψεις που χρεώνουν ευθύνη σε θύματα

Η ανθρώπινη ύπαρξη πάντοτε συνοδευόταν από περιπτώσεις ανήλικων ή και ενήλικων ατόμων που βίωσαν σεξουαλική κακοποίηση, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το «Hope For Children» CRC Policy Center.


Σημειώνει ότι τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως, συχνά, στερούνται άλλων αποδεικτικών στοιχείων πέραν της μαρτυρίας των ίδιων των θυμάτων.

«Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε περιπτώσεις στις οποίες οι μόνοι που έχουν γνώση των πραγματικών γεγονότων είναι το θύμα και ο δράστης της κακοποίησης. Είναι πολύ σύνηθες για τα θύματα να καθυστερούν να αποκαλύψουν το τραυματικό γεγονός ή ακόμα να μην βρίσκουν ποτέ το θάρρος να το κάνουν. Η τάση για μυστικοπάθεια είναι συχνό χαρακτηριστικό των θυμάτων και είναι σημαντικά μειωμένο το ποσοστό που προχωρά σε καταγγελία. Είναι πολύ συχνό τα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση να αποφεύγουν τον δράστη, να αρνούνται ή να υποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης ή να προσπαθούν να ξεχάσουν ή και να υπομείνουν τη συμπεριφορά», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης δεν μιλάνε έγκαιρα γιατί αισθάνονται ντροπή, βρίσκονται σε άρνηση, φοβούνται τις συνέπειες, δυσκολεύονται να ανακαλέσουν ή αναγνωρίσουν την κακοποίηση, αντιμετωπίζεται «εχθρικά» η αρχική αναφορά / αποκάλυψη.

«Είναι πολύ δυσάρεστο όταν ακούμε απόψεις με τις οποίες χρεώνεται ευθύνη στα θύματα και εκφράσεις τύπου «τι έκαναν τόσα χρόνια και γιατί περίμεναν μέχρι τώρα για να μιλήσουν; Αντί να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να καταλάβουμε γιατί τα θύματα δεν προχωρούν σε έγκαιρη αναφορά, θα ήταν πολύ καλύτερο να διερωτηθούμε γιατί επιτρέπουμε στους δράστες να συνεχίζουν να κακοποιούν σεξουαλικά άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση», σημειώνει.

Το «Hope For Children» CRC Policy Center αναφέρει, τέλος, ότι «εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο παιδί βιώνει κακοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε δωρεάν  με τη Γραμμή Βοήθειας του Hope For Children 1466 σε 24ωρη βάση για να λάβετε στήριξη και καθοδήγηση».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα