Handelsblatt: Αποκαλύψεις για ευρωπαϊκό σούπερ-ομόλογο

Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο υποστηρίζεται ότι «μια ομάδα εργασίας κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης επεξεργάστηκε ιδέες για ένα νέο ευρωπαϊκό super ομόλογο. Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές χρέους θεωρούν την πρόταση εμπρηστική».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε σχέδιο ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη. Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο Ιρλανδός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Philip Lane, σχεδιάζει μια “επανάσταση”, σημειώνει το δημοσίευμα. Ζητά να μπαίνουν όλα τα κρατικά ευρω- ομόλογα σε ένα “καζάνι” κι απ’ αυτά να δημιουργούνται νέα super ομόλογα, τα αποκαλούμενα Sovereign Bond-Backed Securities (SBBS), ελπίζοντας ότι έτσι θα επιτευχθεί “μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ευρώπη” και θα σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζικών και κρατικών χρεοκοπιών, που οδήγησαν τη νομισματική Ένωση στα όρια της διάλυσης. Το “κλου” της υπόθεσης: τα κράτη θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν τα ίδια την ευθύνη για τα χρέη τους, κατά τον Lane.

Η ιδέα, σημειώνουν οι συντάκτες, βρήκε στις Βρυξέλλες πολλούς υποστηρικτές, όμως συναντά αντιστάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου φοβούνται ότι η πρόταση θα οδηγήσει στο μέλλον όντως στην κοινοτικοποίηση των χρεών. Και το Βερολίνο δεν είναι το μόνο που ασκεί κριτική. Επιφυλακτική εμφανίζεται και η Γαλλία και απορριπτική είναι η Ιταλία.

Στις 14 Ιουνίου 2017 συναντήθηκαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργανισμών διαχείρισης δημοσίου χρέους για να συζητήσουν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ομολόγων και σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, κατέγραψαν τα πορίσματα της συνάντησής τους. Στην εν λόγω επιστολή οι διαχειριστές του χρέους προειδοποιούν για τους κινδύνους εισαγωγής των νέων ομολόγων και υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι τα SBBS θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στη διαμόρφωση των τιμών και στη ρευστότητα σ’ ό,τι αφορά υπάρχοντα κρατικά ομόλογα, θα έβλαπταν την αγορά των κρατικών ομολόγων και θα παρήγαγαν νέους κινδύνους. Επιπλέον, θα μπορούσαν να αποδειχθούν “αντιπαραγωγικά” ως προς τη σταθερότητα της ευρωζώνης, καθώς θα ετίθετο το ερώτημα πώς θα γινόταν η εκκαθάριση σε περιπτώσεις κρατικής χρεοκοπίας στον ευρωχώρο.

Απ’ την άλλη, κατά την παρουσίαση της πρότασης, ο Lane τόνισε ότι τα ομόλογα δεν είναι “πανάκεια” κι ότι θα ήταν ένα μόνο πιθανό μέτρο από τα πολλά που θα έπρεπε να ληφθούν για να γίνει η Ευρώπη ανθεκτική σε κρίσεις και υποστήριξε ότι κατά την επεξεργασία της πρότασης η ομάδας εργασίας ήταν σε στενή επικοινωνία με πιθανούς επενδυτές. Παρά ταύτα, πολλοί ειδικοί δεν φαίνονται να πείθονται. “Τα ομόλογα δημιουργούν ιδίως περίπλοκες συνθήκες χωρίς να λύνουν τα δομικά προβλήματα στον ευρωχώρο. Το βλέπει κανείς και στον μεγάλο σκεπτικισμό πολλών διαχειριστών χρέους”, δηλώνει ο Jörg Rocholl, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου ESMT, European School of Management and Technology, του Βερολίνου.

Επιφυλακτικός είναι και ο Christian Kopf, Διευθυντής του τμήματος διαχείρισης συνταξιοδοτικού ταμείου της Union Investment, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι επενδυτές που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις θα απέφευγαν τέτοιου είδους ασαφείς συναλλαγές. “Με εκπλήσσει το γεγονός ότι Κεντρικοί τραπεζίτες και θεωρητικοί οικονομολόγοι εξακολουθούν να προτείνουν αυτό το εργαλείο και απλώς αγνοούν τις αντιρρήσεις των μετεχόντων στην αγορά”, δηλώνει.

Την ίδια στιγμή ούτε ο ίδιος ο Mario Draghi, στον οποίον υπάγεται το Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, έχει στηρίξει επίσημα την πρόταση της ομάδας εργασίας. Κι εντός της ομάδας εργασίας έχουν υπάρξει τόσο έντονες αντιπαραθέσεις ώστε η ομάδα δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει μια έκθεση που να απηχεί τη συναίνεση, καθώς, εν μέρει, η κριτική αποτυπώνεται και στην ίδια την έκθεση. Στη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών φαίνεται ότι πολλοί ξεκαθάρισαν τη θέση τους: στη θεωρία η ιδέα είναι καλή, αλλά στην πράξη δεν αξίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα