Hurriyet: «Οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας παραμένουν αμετάβλητες»
Με τίτλο «Οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας παραμένουν αμετάβλητες / Τα παρασκήνια της πρόσφατης κατάστασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις» δημοσιεύεται στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Hurriyet ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδη αναφορά όπου υποστηρίζονται:
«Σήμερα, υπάρχει ένα τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι πράγματι και αβάσιμο και παράνομο. Αυτό δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Ο τρόπος αντιμετώπισής του
«Η Ελλάδα έχει μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για τη 'Γαλάζια Πατρίδα' - δεν υπάρχει απολύτως κανένας τέτοιος συμβιβασμός δικαιώματος περί κυριαρχίας όταν πρόκειται για το Αιγαίο Πέλαγος».
«Το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι παγκόσμιο αίτημα και θέμα σεβασμού της ελευθερίας της πίστης».
Ο Έλληνας Υπουργός από την άλλη στις δηλώσεις του επέστησε την προσοχή στη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Λοιπόν, οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει, αλλά έχουν αλλάξει οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών; Για τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έθεσα ερωτήσεις για κάθε θέμα σε Τουρκικές ανώτερες διπλωματικές πηγές.
Και οι δύο πλευρές έχουν την πολιτική βούληση για διάλογο
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Έλληνας ομόλογός του συναντώνται εδώ και καιρό και συζητούν όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τα περιφερειακά ζητήματα.
Υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών. Καταγράφηκε μάλιστα στη Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023.
Ο Χακάν Φιντάν θα βρίσκεται στην Αθήνα τον Νοέμβριο. Στις επαφές του, οι οποίες καταρχάς φέρουν την έννοια ανταποδοτικής επίσκεψης, θα συζητηθούν εκτός από τις διμερείς σχέσεις και οι προετοιμασίες για την 6η σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τους πρώτους μήνες του 2025 υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Γιατί είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε
Αφού αναφέραμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές να συνεχιστεί ο διάλογος, ας προχωρήσουμε στους λόγους για την έναρξη αυτών των συνομιλιών και στις θέσεις της Τουρκίας. Τα θέματα που υπογραμμίζουν οι Τ/ανώτερες διπλωματικές πηγές είναι τα εξής:
Οι τουρκικές και οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή.
Υπάρχουν θέματα στα οποία οι δύο χώρες δεν ταυτίζονται, αλλά ο αριθμός των θεμάτων στα οποία μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός δεν είναι μικρός.
Καμία αλλαγή στις θέσεις για το Αιγαίο
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις που υποστήριζαν μέχρι σήμερα οι δύο χώρες για τα θέματα του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την Τουρκία, είναι απολύτως αδύνατο να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και εναέριων ζητημάτων είναι νομικά αλληλένδετα. Αποτελεί νομική επιταγή τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπιστούν από κοινού.
Στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση και κρίση, και έτσι να δημιουργήσει μια μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις.
Η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως από τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο ως τους γεωγραφικούς σχηματισμούς ασαφούς ιδιοκτησίας, ο εξοπλισμός νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και η διαχείριση του FIR.
Αν δεν υπάρξει λύση, η Άγκυρα εξετάζει να προσφύγει στη διεθνή δικαιοσύνη
Εάν δεν επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει επίσης θέσει στην ατζέντα της την προσφυγή των διαφορών στη διεθνή δικαιοσύνη ως πακέτο. Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει επίσης να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Επισημαίνοντας τα ζωτικά συμφέροντα των δύο πλευρών στο Αιγαίο, δίνεται το μήνυμα: «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της επιστημονικής έρευνας, της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης».
Απάντηση ως προς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης: «Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες εκφοβισμού της "τουρκικής μειονότητας" της "Δυτικής Θράκης"»
Ας περάσουμε στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης... Η Άγκυρα γνωρίζει ότι η Ελλάδα τείνει να παρουσιάζει το θέμα ως ζήτημα οικουμενικής θρησκευτικής ελευθερίας ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορά τη διεθνή κοινότητα. Ας µοιρασθώ [σσ. ενν. μαζί σας] τις απόψεις Τούρκων ανώτερων αξιωματούχων για το θέµα αυτό:
«Δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να δεχθεί μια αντίληψη του τύπου «η Ρωμαίικη μειονότητα είναι θέμα της διεθνούς κοινότητας, ενώ η ‘τουρκική μειονότητα’ στη ‘Δυτική Θράκη’ είναι μόνο εσωτερικό θέμα της Ελλάδας».
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να αρνείται την εθνοτική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας, να μην αναγνωρίζει τους 'εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες' της, να περιορίζει de facto τις εκπαιδευτικές της δυνατότητες, να καθιστά κενά περιεχομένου τα μειονοτικά ιδρύματα, με λίγα λόγια να εκφοβίζει την 'τουρκική μειονότητα'.
Όπως η Τουρκία βλέπει τη Ρωμαίικη μειονότητα ως πλούτο και ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει και η προσδοκία να δει και η Ελλάδα κατά τον ίδιο τρόπο την 'τουρκική μειονότητα'.
Η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της έναντι τον "Τούρκων που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της μειονότητας"
Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τους ‘ομογενείς’ που δεν εμπίπτουν στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω δεν εμπίπτουν στο μειονοτικό πλαίσιο που ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης. Το αίτημα της Άγκυρας είναι το ελληνικό κράτος να λάβει μέτρα και έναντι αυτών με βάση τις οικουμενικές αξίες και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι «συγγνώμες» του Γιώργου Λιάγκα, η διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ και τα πρόστιμα που έχει κληθεί να πληρώσει για όσα έχει πει
- ΗΠΑ: Η ελληνικής καταγωγής Κέιτι Νικολάου μεταξύ των μετεωρολόγων που δέχονται απειλές για τη ζωή τους
- Καιρός: Αποχαιρετίστε τα κοντομάνικα - Πότε πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία
- Στον ουρανό της Ελλάδας το Βόρειο Σέλας - Μοναδικές εικόνες από την Πεντέλη μέχρι τη Μακεδονία
- «Μίλτον»: Συνωμοσιολόγοι απειλούν Ελληνίδα μετεωρολόγο με θάνατο για... πρόκληση τυφώνων!
- Σύλληψη ζευγαριού Αλβανών με όπλα και εκρηκτικά στη Σωκράτους
- Τα loafers είναι η τοπ τάση και τη νέα σεζόν
- Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Απόστολος Κακλαμάνης στηρίζει ανοιχτά Ανδρουλάκη
- ΣΥΡΙΖΑ: Επεσε στο κενό προσπάθεια αναβολής της συνεδρίασης της ΚΕ
- Survivor: «Μάχη» για την ομαδική ασυλία και αποχώρηση – Τι θα δούμε απόψε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Hurriyet: «Οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας παραμένουν αμετάβλητες»
- Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη
- Υπ. Παιδείας: Παράταση στο πρόγραμμα επιχορήγησης €100 για σχολικά είδη
- Μετά τις Shell και Exxon και η BP προειδοποιεί για μείωση κερδών γ΄ τριμήνου
- ΥΠΑΝ: Στόχος η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
- Σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία για ΤΑ αναμένει ο Γιώργος Περδίκης
- Επίτροπος Ισότητας: Το πρότυπο ISO 53800 συμβάλλει στην αλλαγή κουλτούρας
- Εν μέσω αντιδράσεων πάει Βουλή το θέμα του εργοστασίου στη Βιομηχανική Ιδαλίου
- Επιστημονικό συμπόσιο για την πολιτιστική κληρονομιά στην κατεχόμενη Κύπρο
- Συνάντηση Δίπλαρου με Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαρακόπουλος: Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να παραμείνει υπηρέτης του ανθρώπου
- Τζορτζ Μπάλντοκ: Οι αρχές ερευνούν τα ακριβή αίτια του θανάτου, σε 2 με 3 εβδομάδες οι τοξικολογικές
- Η ανακοίνωση της Hellenic Train για το τραγικό συμβάν με τον 73χρονο στον σταθμό του Πλατέος Ημαθίας
- ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά κατά Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία – «Δεν πήρε πίσω το εξώδικο»
- Σούνιο: Μια μέρα στο νοτιότερο σημείο της Αττικής
- Ο Ράιαν Ρέινολντς και η Μπλέικ Λάιβλι δώρισαν 1 εκατ. δολάρια για τους πληγέντες των τυφώνων «Milton» και «Helen»
- ΗΠΑ: 22χρονη γέννησε την ώρα του τυφώνα Μίλτον – «Είναι ένα μωρό – θαύμα»
- Survivor: Διαφωνίες με φόντο την ασυλία
- Γιοβάνοβιτς: Κάνει …μόδα την εθνική Ελλάδας (vid)
- Ισραήλ: Πόσα παιδιά σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023; Η εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου