LIFE-foodprint: Μαρμελάδα με κατεψυγμένα φρούτα

Η κακή συνήθεια των προηγούμενων χρόνων με την υπερκατανάλωση ειδικά σε εποχές που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει χιλιάδες οικογένειες στον πλανήτη, είναι κάτι που επιβάλλεται να τερματιστεί. Και δη όταν αφορά σπατάλη τροφίμων, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι όλα τα νοικοκυριά να έχουν τα απαραίτητα.

Στην Κύπρο οι επίσημες έρευνες έδειξαν πως οι 7 στους 10 καταναλωτές, τείνουν να αγοράζουν περισσότερες από τις απαιτούμενες ποσότητες τροφίμων. Σε μικρότερο βαθμό, οι πολίτες αναφέρουν ότι ξεχνούν να καταναλώσουν τρόφιμα

και ότι αγοράζουν περισσότερα από όσα χρειάζονται.

Ο κύριος λόγος που σπαταλάται το φαγητό είναι επειδή δεν καταναλώνεται με τον αναμενόμενο ρυθμό. Κάτι που αναφέρεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν στην αλλοίωση και έπειτα στην σπατάλη τροφίμων είναι:

1. Αργή κατανάλωση: 59%

2. Ξεχασμένα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν: 30%

3. Υπερκατανάλωση: 29%

4. Λανθασμένες συνήθειες αποθήκευσης: 15%

5. Χαμηλότερη ποιότητα: 11%

Όλα τα ποιο πάνω συνηγορούν στο ότι πρέπει να μειώσουμε την υπερκατανάλωση και να προστατεύσουμε με τον τρόπο

αυτό την υγεία μας (περιβαλλοντική ρύπανση και όλα τα συνεπακόλουθα), την τσέπη μας (θα μείωσουμε τα έξοδα μας και θα βελτιωθούν τα οικονομικά μας), απόρες οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη το φαγητό που εμείς πετάμε στα σκουπίδια (προσφέρουμε πάντα φαγητό που είναι ασφαλή για την υγεία των ατόμων που το χρειάζονται, σε άτομα που γνωρίζουμε, οργανώσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα ή αλλού), καθώς και σε κατοικίδια ή αδέσποτα στα οποία μπορεί να προσφερθεί με σιγουριά το φαγητό που περισσεύει σε ένα νοικοκυριό.

Με την μείωση της αγοράς τροφίμων σε ότι είναι απαραίτητο, μειώνουμε ταυτόχρονα και την σπατάλη των τροφίμων που θα χαλούσαν αφού δεν θα μπορούσαμε να τα καταναλώσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Τρόποι μείωσης σπατάλης τροφίμων:

Κάποιοι τρόποι μείωσης της σπατάλης τροφίμων είναι να προχωρήσουμε στην σωστή αποθήκευση, κατάψυξη ή Παρασκευή άλλων τροφίμων με φαγητό που έχει απομείνει, για την επόμενη μέρα.

Ένα παράδειγμα είναι να καταψύξουμε για μελλοντική χρήση, τα φρούτα πού έχουν ωριμάσει πολύ. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή μαρμελάδας, γλυκών ή και smoothies (φρουτοποτών).

Πως φτιάχνουμε την σπιτική μαρμελλάδα:

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα φρούτα που είναι παραγινωμένα τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε στη κατάψυξη.

Όταν είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να προχωρήσουμε στην παρασκευή φρέσκας μαρμελάδας από κατεψυγμένα φρούτα ακολουθούμε τις εξής οδηγίες: Βγάζουμε από την κατάψυξη τα κομμένα σε κύβους φρούτα που είχαμε αποθηκεύσει και τα

ξεπαγώνουμε. Τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην ησυχία τους να ξεπαγώσουν ..

Συστατικά:

2 κιλά φρούτα (ανάλογα με την επιλογή που σας αρέσει)

Δεν είναι απαραίτητο να βάλετε όλα τα φρούτα απλά διαλέξτε αυτά που σας αρέσουν.

1,5 κιλά ζάχαρη

100 γρ κονιάκ

χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα φρούτα μας όπως είναι κατεψυγμένα, την ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να ξεπαγώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 40-45 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει η μαρμελάδα μας κάνοντας το γνωστό τεστ με το πιατάκι.

Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και το κονιάκ και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Γεμίζουμε τα έτοιμα ζεστά αποστειρωμένα βάζα με την ζεστή μαρμελάδα.

Τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Τα συντηρούμε στο ψυγείο μας για τουλάχιστον έξη μήνες εφ’ όσον έχει γίνει σωστά η αποστείρωση και το σφράγισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα