MiCare

Το έργο MiCare, που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 με στόχο την παροχή εκπαίδευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να εργαστούν ως φροντιστές και ολοκληρώθηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κοινοπραξία αποτελείται από 7 εταίρους από 6 Ευρωπαϊκές χώρες , Κύπρος- Συγκρότημα ΔΙΑΣ &Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, Ελλάδα-AKMI, Ισπανία-Πανεπιστήμιο Alicante, Ιταλία-CESIE, Ηνωμένο Βασίλειο-Age Concern Birmingham

και Γερμανία- VHS Cham, που καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό εύρος της Ευρώπης. Όλοι οι εταίροι του έργου είναι οργανισμοί με μακρόχρονη εμπειρία στους τομείς της μετανάστευσης, της κατάρτισης, της φροντίδας και της επικοινωνίας.

Το έργο στόχευε δύο κοινωνικά ζητήματα, τη γήρανση του πληθυσμού της ΕΕ και συνεπώς την αυξανόμενη ανάγκη για φροντιστές και το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στα κράτη μέλη της ΕΕ με τους μετανάστες να αντιμετωπίζουν προβλήματα περιθωριοποίησης. Μέσω του MiCare οι μετανάστες είτε με προηγούμενη εμπειρία στη φροντίδα είτε αυτοί που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στον συγκεκριμένο τομέα μπορούν να λάβουν τη βοήθεια που απαιτείται για να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους για την είσοδο στον τομέα ως μέσο ένταξης.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πακέτο κατάρτισης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεταναστών, το έργο έχει εφαρμόσει έρευνα σε όλες τις χώρες εταίρους με στόχο να βοηθήσει τους εταίρους να κατανοήσουν καλύτερα τα ποσοστά απασχόλησης των μεταναστών, τις δεξιότητές τους και τις ανάγκες τους στον τομέα της φροντίδας στην Ευρώπη. Σε όλες τις χώρες εταίρους, οι οργανισμοί εταίροι συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα από διάφορους πόρους σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η έρευνα περιελάμβανε την ανάλυση ανασκοπήσεων βιβλιογραφίας, ανασκοπήσεις πολιτικών και διαδικασιών και την εφαρμογή ομάδων εστίασης και ερωτηματολογίων με μετανάστες καθώς και με ενδιαφερόμενα μέρη.

Η έκθεση της πιο πάνω έρευνας, η οποία ήταν και το πρώτη παραδοτέο του Micare, δείχνει ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των μειονεκτούντων μεταναστών είναι ένα από τα πιο ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτές τις μέρες. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, οι μετανάστες συχνά καλύπτουν θέσεις εργασίας που σε πολλές περιπτώσεις απορρίπτονται από το εργατικό δυναμικό της χώρας. Με βάση την έρευνα που έγινε, στην Ευρώπη δεν είναι όλοι οι φροντιστές που φροντίζουν το σπίτι νόμιμα ή δεν είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι. Όλο και περισσότεροι μετανάστες παίζουν τον ρόλο του οικογενειακού φροντιστή, παρέχοντας υποστήριξη πλήρους απασχόλησης σε ηλικιωμένους, παιδιά ή εξαρτώμενα άτομα. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την απασχόληση και την ανεργία των μεταναστών, όπως η εκπαίδευση και οι δεξιότητες, ο προφορικός λόγος στα αγγλικά, οι ευθύνες για την οικογένεια και τη φροντίδα, τα κοινωνικά δίκτυα, τα προσόντα και η αναγνώριση των προσόντων και οι διακρίσεις.

Με τις χρήσιμες πληροφορίες που παρέχονται μέσω αυτής της έρευνας, η ομάδα του έργου ανέπτυξε ένα εκπαιδευτικό πακέτο προτού προχωρήσει στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης τόσο για Εκπαιδευτές όσο και για Εκπαιδευόμενους. Καθώς η κατάρτιση και η απασχόληση είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την ένταξη, το έργο MiCare στοχεύει να συμβάλει στην ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών τρίτων χωρών στις χώρες υποδοχής μέσω της κατάρτισης και της εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό πακέτο (IO2) περιλαμβάνει μαθήματα Φροντίδας, Γλώσσας και Ενίσχυσης Δεξιοτήτων. Αρχικά, το μάθημα Φροντίδασ-Caregiving που αναπτύχθηκε καλύπτει διαφορετικές πτυχές φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων τόσο θεωρητικών όσο και πρακτικών μαθημάτων. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή βασικής φροντίδας, πρώτων βοηθειών, οικιακής υποστήριξης, καθημερινής ζωής και προσωπικής βοήθειας καθώς και άλλα σημαντικά θέματα που είναι απαραίτητα για την παροχή επαρκούς φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με ανάγκες φροντίδας. Το μάθημα γλώσσας περιλαμβάνει βασική γραμματική και λεξιλόγιο που σχετίζονται ειδικά με τη φροντίδα, εστιάζοντας σε κοινές επαγγελματικές ειδικές φράσεις και λέξεις για φροντιστές. Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκε ένα σύντομο γλωσσάρι που αποτελείται από λεξιλόγιο που σχετίζεται με τους φροντιστές και βασικούς όρους που συνοδεύουν τις ενότητες Φροντίδας. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η ενότητα Ενίσχυση Δεξιοτήτων περιλαμβάνει προσωπικές, διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, προετοιμασία βιογραφικού, ψηφιακές δεξιότητες, διαχείριση άγχους και άλλα θέματα που είναι σημαντικά για τους μετανάστες που επιθυμούν να εργαστούν στις χώρες υποδοχής.

Οι παραπάνω εκπαιδευτικές ενότητες βρίσκονται στο τρίτο και τελευταίο παραδοτέο του έργου που είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα. Η εργαλειοθήκη είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες συνεργατών, Αγγλικά, Ελληνικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Ο σχεδιασμός αυτής της πλήρως λειτουργικής Διαδικτυακής Πλατφόρμας βασίστηκε σε μια ανάλυση απαιτήσεων χρήστη για βέλτιστο σχεδιασμό της διεπαφής χρήστη και των εκπαιδευτικών μονάδων.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε όλη την Ευρώπη, συνδέοντας μετανάστες, εργοδότες και άλλους σχετικούς παράγοντες. Αυτό θα προσφέρει την ευκαιρία στους χρήστες/μετανάστες να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες εργασίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κατά συνέπεια οι μετανάστες που έχουν ήδη παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περίθαλψης που παρέχεται από το έργο θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι εκπαιδευόμενοι που εγγράφονται στην πλατφόρμα θα έχουν ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσβάσιμο από όπου και να είναι και θα μπορέσουν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενότητες με τον δικό τους ρυθμό.

Οι τρεις κύριες ενότητες είναι η Γλώσσα, η Φροντίδα και η Βελτίωση Δεξιοτήτων. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό ως σκαλοπάτι για την απόκτηση των βασικών γνώσεων πριν από την παρακολούθηση του πρακτικού μαθήματος και την απόκτηση του πιστοποιητικού φροντίδας.

Μέσω της πλατφόρμας θα δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκτυο εταίρων, που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία συνεργειών και την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες της Ευρώπης στην αγορά εργασίας και να ενθαρρύνεται η ομαλή ένταξη των μεταναστών στο τοπικό κοινωνίες.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού πακέτου και της διαδικτυακής πλατφόρμας, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση εκπαιδευτών σε όλες τις αντίστοιχες χώρες εταίρους υπό τη διοργάνωση των εταίρων του έργου. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης παρουσιάστηκε η πλατφόρμα και το εκπαιδευτικό πακέτο και οι εκπαιδευτές έμαθαν πώς η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μεταναστών και την ένταξη τους στον τομέα της φροντίδας, αλλά και ως χρήσιμο εργαλείο δικτύωσης.

Εγγραφείτε στην πλατφόρμα MiCare https://micareproject.com/ και ξεκινήστε την εκπαίδευσή σας σήμερα.

Ακολουθήστε το MiCare

Facebook: https://www.facebook.com/MiCareProject/

Twitter: https://twitter.com/micareproject

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/micareproject/

Keywords
Τυχαία Θέματα