Nέο ξέσπασμα γρίπης των πτηνών, του τύπου που είχε πλήξει τον πλανήτη το 2017

Την ώρα που ο πλανήτης μαστίζεται από την πανδημία της COVID19 η γρίπη των πτηνών κάνει την εμφάνισή της.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (World Organisation for Animal Health -OIE) πολλά κρούσματα σοβαρής γρίπης των πτηνών, με τους καθ' ύλην αρμοδίους να λένε πως ο ιός εξαπλώνεται ξανά και γρήγορα.

Τι είναι η ίωση των πτηνών

Πρόκειται για τύπο γρίπης που προκαλείται από ιούς, οι οποίοι προσαρμόζονται στους οργανισμούς των πτηνών. Τα στελέχη διακρίνονται σε δυο τύπους,

ανάλογα με τη μεταδοτικότητα τους. Ο πλέον υψηλά μεταδοτικός τύπος είναι ο Η5Ν1. Οκτώ τύποι διαπιστωμένα 'περνούν' στον άνθρωπο. Το ποσοστό να προσβληθούν πτηνά συντροφιάς είναι πολύ χαμηλό, ενώ τα περιστέρια δεν προσβάλλονται και δεν μεταδίδουν τον ιό.

Η γρίπη των πτηνών μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σε σπάνιες περιπτώσεις, εφόσον εκείνοι αγγίξουν τα ζώα, τα περιττώματα τους, το χώρο που κοιμούνται ή ενώ προετοιμάζουν μολυσμένα πουλερικά για μαγείρεμα.

Το Γενάρη του 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για τη γρίπη των πτηνών και των πουλερικών με τον τύπο Η5Ν6. Είχαν αναφέρει κρούσματα σχεδόν 40 χώρες του πλανήτη από τις αρχές του Νοέμβρη του 2016. Το νέο τότε στέλεχος (Η5Ν6) είχε πλήξει την Ασία, όπου είχαν “ανταλλαχθεί” γονίδια μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών ιών.

Τι συμβαίνει τώρα

Ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών είχε καταγραφεί και τον τελευταίο μήνα του 2020 (το στέλεχος ήταν το Η5Ν8) σε φάρμα της νότιας Ρωσίας όπου είχαν καταρρεύσει και πέθαναν 101.000 κοτόπουλα. Θανατώθηκαν τα υπόλοιπα 900.000 που ήταν στη φάρμα. Εκ των 105 εργατών, πέντε γυναίκες και δυο άνδρες είχαν μολυνθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ειδοποιηθεί, εν τούτοις ο πλανήτης βρισκόταν στο πικ της πανδημίας και η προσοχή δόθηκε αλλού. Λίγους μήνες μετά προέκυψε ξέσπασμα που είχε να κάνει με τον τύπο H5N6 και στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων, εκ των 48 που είχαν μολυνθεί σε φάρμα της Κίνας.

Η πτηνοτροφία τέθηκε σε επιφυλακή και όλα τα ξεσπάσματα που ακολούθησαν οδήγησαν στη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πτηνών.

Η Κίνα ανέφερε 21 μολύνσεις ανθρώπων με τον τύπο H5N6 της γρίπης των πτηνών μέσα στο 2021. Ήταν περισσότερες από αυτές που είχαν προκύψει όλο το 2020. Ξέσπασμα προέκυψε και σε φάρμα της πόλης Chungcheongbuk-do της Νοτίου Κορέας, σε περίπου 770.000 πουλερικά. Όλα τα ζώα θανατώθηκαν.

Στην Ευρώπη, η Νορβηγία ανέφερε στον ΟΙΕ ξέσπασμα στην περιφέρεια Rogaland, σε σμήνος 7.000 πτηνών,το Βέλγιο έθεσε τη χώρα σε αυξημένο κίνδυνο και κάλεσε τους εκτροφείς να κρατούν τα πουλερικά σε κλειστούς χώρους από τη Δευτέρα 15/11 -αφότου εντοπίστηκε εξαιρετικά παθογόνος παραλλαγή της γρίπης, σε αγριόχηνα κοντά στην Αμβέρσα.

Κάτι ανάλογο έκανε και η Γαλλία, ενώ το είχε κάνει από τον Οκτώβριο η Ολλανδία. Στις αρχές του Νοέμβρη κηρύχθηκε ζώνη πρόληψης τις γρίπης των πτηνών σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Δια νόμου, οι πτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, μετά τη θανάτωση του σμήνους που ήταν στο επίκεντρο ξεσπάσματος στο Dundee της Σκωτίας.

Και για αυτό φταίνε οι άνθρωποι -όχι τα ζώα

Όπως αποκάλυψε η Guardian, ο ΠΟΥ υποψιάζεται, αλλά δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία πως ο Covid-19 συνδέεται με την εντατική αναπαραγωγή των ζώων, σε φάρμες που ελέγχονται ελάχιστα στην νοτιανατολική Ασία. Σημαντικές επιδημίες που έχουν καταγραφεί την τελευταία 30ετια συνδέονται με εντατική κτηνοτροφία. Τα επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει πως οι αγχωτικές, συνωστισμένες συνθήκες διαβίωσης προκαλούν την εμφάνιση και την εξάπλωση πολλών μολυσματικών ασθενειών και λειτουργούν ως “επιδημιολογική γέφυρα” μεταξύ της άγριας ζωής και των μολύνσεων των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organization -FAO) “οι ιοί της γρίπης των πτηνών εξελίσσονται μέσα σε μια μεγάλη, ποικιλόμορφη γονιδιακή δεξαμενή ιών. Ένα παθογόνο μπορεί να γίνει υπερ-μολυσματικός παράγοντας ασθένειας: σε μονοκαλλιέργειες που αφορούν μαζική εκτροφή γενετικά πανομοιότυπων ζώων που έχουν επιλεγεί για υψηλό διατροφικό σφετερισμό, ένα αναδυόμενο υπερ-μολυσματικό παθογόνο θα εξαπλωθεί γρήγορα εντός ενός σμήνους ή ενός κοπαδιού”. Δηλαδή, κάποιες φάρμες που έχουν ως μόνο στόχο το κέρδος και δεν σέβονται απόλυτα τα πρωτόκολα γίνονται δεξαμενές ασθενειών.

Συνήθως οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία ρίχνουν το φταίξιμο στα άγρια πτηνά, για τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών μέσω των οδών μετανάστευσης. Τα στοιχεία ωστόσο, που δείχνουν πως οι εντατικές εκμεταλλεύσεις που γίνονται στις φάρμες "αποτελούν πιθανά δοχεία ανάμειξης, για νέους, θανατηφόρους ιούς" αυξάνονται και πληθαίνουν.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα