Πρόταση ΕΔΕΚ για άμεση εφαρμογή ΓΕΣΥ χωρίς πρόσθετο φόρο

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξαναπροβληματιστεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι το κόμμα του δεν ζητά αναστολή στην εφαρμογή του, αλλά διαφοροποιήσεις που είναι άμεσα εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές και δεν αυξάνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανέφερε ότι θέλει για μια ακόμη φορά να καταστήσει σαφές ότι η ΕΔΕΚ έχει θετική προσέγγιση στην αναγκαιότητα για

το ΓεΣΥ και ότι είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε σε τόση λεπτομέρεια λειτουργικές θέσεις για το σχέδιο. Κατήγγειλε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους να κατηγορηθεί το κόμμα του για υπονόμευση του ΓεΣΥ και διερωτήθηκε αν είναι υπονόμευση να γίνονται εκ μέρους του παρεμβάσεις για διορθώσεις στο ΓεΣΥ.

«Χτυπήσαμε το καμπανάκι εδώ και καιρό και πολλές φορές ως κόμμα για το ΓεΣΥ και εγώ προειδοποιώ γιατί οφείλω να είμαι καθαρός απέναντι στους πολίτες», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του κόμματος όπου παρουσίασε με λεπτομέρεια τις θέσεις του για το ΓεΣΥ οι οποίες, είπε, είναι κατατεθειμένες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Υπουργούς Υγείας από το 2013 και έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές φορές.

«Από κει και πέρα ήταν στη διακριτική τους ευχέρεια να αποφασίσουν, αποφασίστηκε, εμείς από την πλευρά μας έχουμε εποικοδομητική συνδρομή στη σωστή εφαρμογή ενός ΓεΣΥ, αλλά από κει και εκεί δεν θα έχουμε την ευθύνη για ό,τι στραβοπατήματα θα γίνουν, την ευθύνη θα την έχουν αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη να το εφαρμόσουν και αυτοί που συνειδητά ή όχι συγκαλύπτουν αυτή την προσπάθεια και τους γνωρίζουμε», ανέφερε.

Μίλησε για ρεαλιστική πρόταση της ΕΔΕΚ και απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβληματιστεί ξανά και να αναθεωρήσει, ενδεχομένως κάποιες απόψεις. Η αναθεώρηση τόνισε, και η αποδοχή αυτών των προτάσεων, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αναστολή της εφαρμογής του ΓεΣΥ και ούτε κατ’ ανάγκη απόσυρση νομοσχεδίων.

«Δεν λέμε αναστέλλεται, λέμε εφαρμόζεται και εφαρμόζεται με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο, άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά, με συμμετοχή όλων των γιατρών και με τους ασθενείς να έχουν δικαίωμα στην επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου και το πιο σημαντικό χωρίς να υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σε ό,τι αφορά την εξωνοσοκομειακή ή πρωτοβάθμια περίθαλψη ο κ. Σιζόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ κατατέθηκε από το 2013 με αφορμή και το Μνημόνιο και είναι εφαρμόσιμη με συμμετοχή όλων των γιατρών, με ελεύθερη επιλογή από τον ασθενή γιατρού ή νοσηλευτηρίου, χωρίς επιβολή πρόσθετης φορολογίας στους πολίτες και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ανέφερε πως οι δικαιούχοι δωρεάν ή μειωμένης περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να έχουν δικαίωμα, αν το επιθυμούν, αντί να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία ή τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, να επισκεφθούν το γιατρό της επιθυμίας τους, καταβάλλοντας ένα προκαθορισμένο ποσό ως συμπληρωμή. Ανέφερε ότι υπάρχει τρόπος για συνταγογράφηση φαρμάκων μαζί με την επίσκεψη, καθώς και δυνατότητα να ελέγχονται φαινόμενα κατάχρησης.

Σε ερώτηση αν την 1η Μαρτίου θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκοπές στους μισθούς, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αυτό εξαρτάται από το αν και κατά πόσο θα αποφασίσουν και η εφαρμογή αυτή (της πρότασής του) δεν προνοεί φορολόγηση των πολιτών».

Ανέφερε ότι σήμερα δωρεάν περίθαλψη δικαιούται το 50% του πληθυσμού και η φορολόγηση θα μπορεί να γίνει στη συνέχεια, το 2020, και αφού προηγουμένως γίνει μια σωστή κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών για να μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιο θα είναι το κόστος της περίθαλψης έτσι ώστε η φορολόγηση να είναι δίκαιη και αντικειμενική και να καλύπτει τον σφαιρικό προϋπολογισμό.

«Μπορεί να λειτουργήσει άμεσα αυτό το σύστημα , μέσα σε ένα με δύο μήνες το πολύ, και από κει και πέρα θα ήταν εύκολο να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, σε στελεχειακό δυναμικό, σε εξοπλισμούς και σε κλίνες για να μπορέσουμε σε ένα δεύτερο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως σε ένα χρόνο ή σε ενάμιση, όπως θα συμβεί και τώρα, να εισαγάγουμε και την δευτεροβάθμια περίθαλψη και εκεί ακριβώς, εκεί θα μπορούσε, αφού προηγηθεί και η κοστολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών να αποφασίσουμε ποια θα είναι η πραγματική φορολόγηση των πολιτών και η συνδρομή και η συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση του ΓεΣΥ», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για τις πληροφορίες περί παρά-ΓεΣΥ με ιδιώτες γιατρούς που δεν θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ και θα παρέχουν υπηρεσίες σε όσους έχουν τη δυνατότητα να έχουν ιδιωτική ασφάλεια, και το τι θα γίνουν όσοι δεν θα έχουν αυτή την οικονομική ευχέρεια για τέτοια ασφάλιση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως «ακριβώς αυτή η εξέλιξη δικαιώνει για ακόμη μια φορά τις θέσεις της ΕΔΕΚ, όπως και οι συγκρούσεις που σήμερα γίνονται μεταξύ γιατρών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας/Υπουργείου και αυτό μας δικαιώνει και επιβεβαιώνει ακριβώς ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις ΓεΣΥ χωρίς τη συμμετοχή των γιατρών».

«Και ας πάψει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο να αναλώνονται μόνο στους προσωπικούς γιατρούς, ΓεΣΥ δεν είναι μόνο οι προσωπικοί γιατροί, αν οι ειδικοί γιατροί δεν συμμετέχουν, ΓεΣΥ δεν γίνεται», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα