PanamaPapers: Κρούουν τον κώδωνα καταπολέμησης φοροδιαφυγής

Παγκόσμιες αναταράξεις προκλήθηκαν από τις αποκαλύψεις του Panama Papers. Οι πρώτες αποκαλύψεις ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Κυριακής 03/04 για να γίνουν την Δευτέρα 02/04 η πρώτη είδηση ανά το παγκόσμιο.

Ο λόγος, προφανής μια και στις λίστες των ατόμων που φοροδιέφευγαν για χρόνια περιλαμβάνονται ονόματα παγκοσμίου φήμης από τον πολιτικό, τον αθλητικό κι όχι μόνο κόσμο. Οι αποκαλύψεις εξάλλου, αφορούν άτομα από 50 και πλέον χώρες.

Πριν από 1 χρόνο περίπου, ξεκίνησε η μαζική διαρροή των καυτών αρχείων. Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung περιέλαβε τα αρχεία στην κατοχή της

και από τότε, 107 ειδησεογραφικοί οργανισμοί από 76 χώρες ανέλαβαν την επεξεργασία, την ψηφιοποίηση και την καταγραφή των αρχείων, για να τα δώσουν στην δημοσιότητα και να προκαλέσουν σωρεία αντιδράσεων από τους εμπλεκομένους.

Σε αναβρασμό όλες οι χώρες

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του Ευρωπαίου επίτροπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον αγώνα εναντίον της φοροαποφυγής, μετά τη δημοσίευση των «εγγράφων του Παναμά».

«Αυτά τα Panama Papers δεν πρέπει να αποτελέσουν τροχοπέδη, αλλά επιταχυντή. Πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερος σθένος όσον αφορά τη διαφάνεια», τόνισε ο Επίτροπος μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από ομιλία του στο Παρίσι.

«Επιθυμώ η πρόταση ευρωπαϊκής οδηγίας που είναι πάνω στο τραπέζι για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής (...) να εξασφαλίσει γρήγορα την ομόφωνη έγκριση των κρατών», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί αναφερόμενος σε κείμενα που είχαν παρουσιαστεί στα τέλη του Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Eξάλλου, η Κίνα λαμβάνει μέτρα προκειμένου να περιορίσει τη δημοσιοποίηση στοιχείων γύρω από τη μαζική διαρροή εγγράφων της εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, περιορίζοντας την έρευνα ή απαγορεύοντας ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις.

Τα λεγόμενα “Έγγραφα του Παναμά” φέρνουν στο φως της δημοσιότητας εξωχώριες εταιρίες που συνδέονται με τις οικογένειες του Κινέζου προέδρου Ξι Ζινπίνγκ, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ασκούν ή άσκησαν εξουσία.

Στο επίκεντρο επίσης, είναι η Γερμανία μια και σχεδόν τριάντα γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, η οποία βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου φοροαποφυγής, αποκάλυψε απόψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία αξιοποιεί τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προέρχονται από την εταιρεία του Παναμά και φέρει στο φως την χρήση φορολογικών παραδείσων από πολλές προσωπικότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα