Ταυτοποιήθηκαν οι 15

Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες ταυτοποίησης οστών, ανέφερε ο Φώτης Φωτίου
Τη διαχρονική συνεισφορά του Ινστιτούτου Γενετικής στην ταυτοποίηση οστών τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας

Την ταυτοποίηση 15 προσώπων μετά τις ανασκαφές στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, για το μοιραίο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «ΝΟΡΑΤΛΑΣ», επιβεβαίωσε χθες ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής,

τον Γενικό Διευθυντή και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι στη συνάντηση ενημερώθηκαν για την πορεία των γενετικών εξετάσεων όσον αφορά τη μεγάλη ανασκαφή για το ΝΟΡΑΤΛΑΣ.

Εν αναμονή των διαδικασιών
Ο κ. Φωτίου κατέστησε σαφές ότι αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες ταυτοποίησης οστών, ώστε να γίνει ο επαναπατρισμός αυτών των ηρώων για να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές και τις χριστιανικές μας παραδόσεις.

Είπε παράλληλα ότι συζήτησαν με τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου το θέμα του επαναπατρισμού οστών που δόθηκαν στο παρελθόν σε οικογένειες στην Ελλάδα. «Τις τελευταίες βδομάδες», σημείωσε, «έγινε ο επαναπατρισμός δύο τέτοιων περιπτώσεων, οστά που δόθηκαν τότε και που επιστημονικά διαφάνηκε ότι λανθασμένα είχαν δοθεί, έχουν επιστραφεί», ενώ απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο αρχικός αριθμός ήταν 13 περιπτώσεις. «Παλιά είχε επιστραφεί μια περίπτωση, ακόμη δύο τώρα και υπολείπονται ακόμη 10» διευκρίνισε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος για τα Ανθρωπιστικά Θέματα ανέφερε παράλληλα ότι θα συζητήσει αυτό το θέμα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας κ. Βίτσα, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανάληψης μιας συντονισμένης προσπάθειας σε ανθρώπινο επίπεδο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «απευθείας με τις οικογένειες, για να πειστούν ότι αυτά τα οστά πρέπει να επιστραφούν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ταυτοποιηθούν και άλλα οστά πέραν των 15. Υπενθύμισε ωστόσο ότι ξεκινώντας την ανασκαφή, το 15 ήταν ο αριθμός που γύρευαν.

Ευχαριστίες στο Ινστιτούτο
Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυβέρνησης για τη συνεισφορά και τη βοήθεια του Ινστιτούτου καθώς και όλων των εμπλεκόμενων επιστημόνων στις προσπάθειες που κάνει η ΚΔ, για επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, αλλά και των αγνοουμένων της περιόδου 1963-1967.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες της Τουρκίας για τη δημιουργία του προβλήματος, αλλά περισσότερο για την άρνησή της να συνεργαστεί ουσιαστικά, είναι μεγάλες. «Οι προσπάθειες επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος βρίσκονται σε ένα κρίσιμο, θα έλεγα, και πολύ οριακό σημείο, με ορατό κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στο ίδιο το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Τα επόμενα δύο χρόνια», είπε, «είναι πολύ σημαντικά».

Δραματική μείωση
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, ο εντοπισμός λειψάνων Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές μειώνεται δραματικά από μέρα σε μέρα. Οι μαζικοί χώροι ταφής Ε/κ και αυτά τα οστά που έχουν μετακινηθεί από τις κατοχικές δυνάμεις είναι το μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί, και ασφαλώς η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός αρνούνται να υποδείξουν αυτούς τους μαζικούς χώρους ταφής, που έγιναν μετά τις περισυλλογές που έγιναν στα πεδία των μαχών εκείνη την περίοδο, πρόσθεσε.

Η κατάσταση αυτή, είπε, δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και απάνθρωπη. Ύστερα από 42 χρόνια να μην υπάρχει συνεργασία για ένα ανθρωπιστικό θέμα. Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και όχι πολιτικό θέμα, σημείωσε. Οι ευθύνες λοιπόν της κατοχικής δύναμης είναι βαριές και ασήκωτες, συμπλήρωσε.

Δίπλα στα θέματα των αγνοουμένων
Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Λεωνίδας Φυλακτού είπε ότι συναντήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Κύπρου σχετικά με την ταυτοποίηση πεσόντων και αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών στις ελεύθερες περιοχές κατά την περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για το θερμό ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το θέμα, αλλά ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη λύση αυτού του δύσκολου, εθνικού θέματος. Διαβεβαίωσε καταληκτικά ότι το Ινστιτούτο Γενετικής θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για τα ιατρικά θέματα όσο και για τα θέματα των πεσόντων και των αγνοουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα