Reuters: Με πικρία κατέρρευσε η προσπάθεια για το Κυπριακό

«Με πικρία κατέρρευσε η ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας στην εθνικά διαμοιρασμένη Κύπρο», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο στο Crans-Montana.

Όπως τονίζεται, οι διάρκειας μιας εβδομάδας συνομιλίες στις Ελβετικές Άλπεις, κορυφώθηκαν με «φωνές και δράμα», αφήνοντας χωρίς λύση μια σύγκρουση η οποία κρατά την Ελλάδα και την Τουρκία εντός του

προβλήματος και αποτελεί πολυετές εμπόδιο για την Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Reuters σημειώνει ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ζουν χωριστά και αποξενωμένοι, από την τουρκική εισβολή του 1974, η οποία προήλθε μετά από ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ελλάδα.

Αναφορά γίνεται επίσης και στις ενεργειακές εξελίξεις, καθώς η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ την τελευταία δεκαετία, έδωσε ώθηση στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, με διπλωματικές πηγές να παραπονιούνται ότι «φτάσαμε τόσο κοντά» στην επιτυχία.

Επιπλέον, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές σε Ελλάδα και Τουρκία, το Reuters τονίζει ότι η Τουρκία φαίνεται να «προσφέρει λίγα» στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι επιθυμούν πλήρη αποχώρηση των 30.000 στρατιωτών και στρατευμάτων που η χώρα έχει εγκαταστήσει στο νησί.

Εν τω μεταξύ, τονίζεται ότι οι ενδείξεις που προέκυψαν την Πέμπτη πως η Τουρκία σκεφτόταν να εγκαταλείψει τη θέση για διατήρηση παρεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, εξαφανίστηκαν όταν η ελληνική πλευρά ζήτηση εγγράφως αυτή τη δέσμευση, την ώρα που οι Ελληνοκύπριοι είχαν δηλώσει την ετοιμότητα να προβούν σε παραχωρήσεις σχετικά με τα τουρκοκυπριακά αιτήματα για εκ περιτροπής προεδρία, ένα ακόμα βασικό ζήτημα.

«Δεν ξέρω πού μπορεί να πάει το ζήτημα από εδώ και πέρα», δήλωσε μια διπλωματική πηγή στο Reuters, η οποία διαπίστωσε «απληστία» από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ελληνοκύπριοι ενδεχομένως να έκαναν «λάθος τακτικής», ζητώντας γραπτή δέσμευση από την Τουρκία για παραίτηση από τα παρεμβατικά δικαιώματα πριν διευθετηθεί η συμφωνία.

Η ίδια πηγή, κάνει λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης, παρά το ότι οι πλευρές βρέθηκαν πραγματικά πολύ κοντά σε συμφωνία.

Τα επόμενα βήματα

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Βρετανία, η οποία είναι εγγυήτρια δύναμη με βάση τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας του 1960, εμφανίζεται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη.

«Τώρα είναι η ώρα για ηρεμία και εξέταση των επόμενων βημάτων. Η δέσμευσή μας για μια συμφωνία παραμένει σταθερή», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ταξίδεψε εκεί την Πέμπτη για να βοηθήσει στη σύναψη συμφωνίας, δήλωσε ότι η παγκόσμια κοινότητα παραμένει στη διάθεση των πλευρών για το μέλλον.

«Η διάσκεψη έκλεισε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Κυπριακού», είπε.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το αποτέλεσμα έδειξε την «αδυναμία λύσης μέσα στις παραμέτρους της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα