Times of Israel: Συμφωνία για East Med με Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία

Σε συμφωνία με το Ισραήλ κατέληξαν Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία για την κατασκευή του αγωγού East Med, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο

που εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω του σημαντικού αυτού αγωγού θα γίνεται η προμήθεια αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Hadashot, η Ε.Ε. συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τον μακρύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από την νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα ΜΈΧΡΙ το Otranto της Ιταλίας, μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι εργασίες για το έργο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγους μήνες και να ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.

Η συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει και την αραβική επιρροή στην Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς.

Επί δεκαετίες, δήλωσε, εκφράζαμε παράπονα για την αραβική επιρροή στην Ευρώπη, εξαιτίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη θα μετριάσει αυτή την επιρροή σε κάποιο βαθμό, υποστήριξε, και θα αποτελέσει αντίβαρο στην αραβική εξουσία.

«Είμαστε πολύ κοντά»

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές από την Λευκωσία, σημειώνουν στο Sigmalive ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί».

Όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «εκκρεμούν ακόμη ορισμένα σημεία».

Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των χωρών ακολούθως θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σχόλια και παρατηρήσεις.

Εάν δεν υπάρξουν σχόλια και παρατηρήσεις τότε θα πέσουν και υπογραφές.

Στο ενδεχόμενο όμως που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβεί σε σχόλιο ή παρατήρηση επί της συμφωνίας τότε οι συμβαλλόμενες χώρες θα πρέπει να τις λάβουν υπόψη στο τελικό κείμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα