To σχέδιο ανάπτυξης Αφροδίτης από Chevron και το ζεστό ενδιαφέρον BP-Adnoc

H κοινοπραξία του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ υπέβαλε τις προηγούμενες μέρες ένα επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης που εκτιμάται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τέσσερα παραγωγικά πηγάδια συνδεδεμένα με πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) στα κυπριακά ύδατα με ονομαστική παραγωγική ικανότητα 800 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα. Το φυσικό αέριο θα εξάγεται στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού,

Στους

συνεργάτες της Αφροδίτης  περιλαμβάνονται οι χειριστές Chevron και Shell, αμφότερες με μερίδιο 35%, και η NewMed με 30%.

Διαβάστε επίσης: Chevron: Οι τροποποιήσεις για «Αφροδίτη» επωφελείς για ΚΔ

Προβληματισμοί

Σύμφωνα με το Energy Intelligence οι πιο πάνω εξελίξεις προκαλεί μερικό προβληματισμό σε μέλη της κυπριακής κυβέρνησης και της βιομηχανίας. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων δήλωσε στο Energy Intelligence ότι η απειλή για αφαίρεση της άδειας από την Chevron είναι κατανοητή από την άποψη της κυβέρνησης, αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να διατηρήσουν διάλογο. «Επιθυμία μου είναι να δω φυσικό αέριο να παράγεται στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό», είπε η πηγή. «Αλλά η αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι ο χειριστής [Chevron] δεν επιδιώκει μια λύση προς το συμφέρον της Κύπρου».

Άλλη πηγή της κυπριακής βιομηχανίας αμφισβητεί εάν η στρατηγική της Chevron είναι να απειλήσει για δέσμευση ολόκληρου του έργου σε διαιτησία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και σωρεία πιέσεων στην κυβέρνηση.

Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως σημειώνεται βρίσκεται ήδη σε αμηχανία από μια συνεχιζόμενη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με καταγγελίες διαφθοράς σχετικά με ένα στρατηγικό έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης για την εισαγωγή LNG στο νησί.

Ερωτήματα κόστους

Άλλοι επίσης αμφισβητούν τη στρατηγική της Chevron. Μια άλλη κυβερνητική πηγή διερωτάται πώς η Chevron στο τελευταίο της σχέδιο βρήκε μαγικά άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια όταν προηγουμένως είπε ότι η εξοικονόμηση κόστους την ανάγκασε να προσαρμόσει τα προηγούμενα σχέδια.

Το σχέδιο του 2019 προέβλεπε παραγωγή φυσικού αερίου 800 MMcf/ημέρα με πέντε γεωτρήσεις παραγωγής, ένα FPU και έναν αγωγό μήκους 480 χιλιομέτρων προς το εργοστάσιο υγροποίησης Idku της Αιγύπτου με εκτιμώμενο κόστος 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, η Chevron διέκοψε το FPU σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο πέρυσι λόγω των αντιρρήσεων της κυπριακής κυβέρνησης.

Η αμερικανική εταιρεία επανήλθε στο παλιό σχέδιο τον Μάρτιο και συμπεριέλαβε για άλλη μια φορά μια FPU κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης. Σε αντάλλαγμα η Chevron ήθελε βελτιστοποίηση του κόστους με την πρόθεση να πραγματοποιήσει μια εξωτερική αναθεώρηση φέτος προκειμένου να αναθεωρήσει τους εμπορικούς όρους.

Το πιο πρόσφατο σχέδιο έχει μια επιλογή FPU και υποθαλάσσιας σύνδεσης, τα οποία η Chevron πιστεύει ότι «εξακολουθεί να είναι μια κατάλληλη επιλογή ανάπτυξης που χρησιμοποιεί την υπάρχουσα περιφερειακή υποδομή», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. Η Chevron πρόσθεσε ότι το σχέδιο που υποβλήθηκε εκ νέου «ασχολείται πλέον με τις βασικές ανησυχίες που είχε [το Υπουργείο Ενέργειας] μετά την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου, ειδικά για το αίτημά τους για μια πλωτή πλατφόρμα στα κυπριακά ύδατα».

H Chevron αποκάλυψε επίσης ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδίου του, λέγοντας ότι «η μείωση της πιθανής ποσότητας φυσικού αερίου που θα παραχθεί με παράλληλη αύξηση της επένδυσης κεφαλαίου επηρεάζει την εμπορικότητα». Μια προηγούμενη πρόταση είχε προσφερθεί να μειωθεί η χωρητικότητα αερίου από 800 MMcf/ημέρα σε 400 MMcf-600 MMcf/ημέρα.

Άλλο ενδιαφέρον για την Αφροδίτη

Στη γωνία περιμένουν η BP και η Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc), που έχουν επισκεφθεί την Κύπρο και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κοίτασμα της Αφροδίτης, επιβεβαιώνουν κυπριακές κυβερνητικές πηγές.

Η BP και η Adnoc επρόκειτο να αγοράσουν το 50% των μετοχών της NewMed με έδρα το Ισραήλ πριν από την έκρηξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς θέσει αυτά τα σχέδια στον πάγο. Και οι δύο εταιρείες μεταπήδησαν στην Αίγυπτο για να ξεκινήσουν τη διεθνή κοινοπραξία τους που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, με την Adnoc να κατέχει το 49% και την BP να κατέχει το 51%, με στόχο να «αναπτύξει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου».

Πηγές από τον Κόλπο επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τη συμφωνία του Ισραήλ μετά από οποιαδήποτε μελλοντική ανοικοδόμηση στη Γάζα ή εν μέσω μιας αναζωογονημένης ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το Energy Intelligence η Αφροδίτη μπορεί να μην έχει τα προφανή γεωλογικά αποθέματα  του πεδίου Αιγυπτιακού Zohr 30 Tcf της Eni ή του πεδίου Λεβιάθαν 22 Tcf του Ισραήλ, ωστόσο το περιουσιακό στοιχείο θα τοποθετούσε καλά την Adnoc στο ανταγωνιστικό παιχνίδι φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κρατικός κολοσσός των Εμιράτων επιδιώκει να αυξήσει το διεθνές χαρτοφυλάκιό του LNG και να στοχεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφροδίτης, Chevron, BP#45Adnoc,afroditis, Chevron, BP#45Adnoc