Yπέρ της ευρωπαϊκής αμυντικής ασπίδας o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα FAZ και σε άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής αμυντικής ασπίδας, επισημαίνοντας ότι περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για αμυντική ασπίδα, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ευρώπη.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα έπρεπε πραγματικά να χρηματοδοτήσει ένα έργο που θα λειτουργεί για το ΝΑΤΟ,

ο κ. Μισέλ απάντησε πως αυτό θα επηρέαζε την επιρροή της Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δική της "μοίρα", εκφράζοντας την "ευρεία υποστήριξή" του.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής των Κυβερνήσεων Πολωνίας και Ελλάδας πρότειναν προ δέκα ημερών τη δημιουργία ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείτο μέσω ενός προγράμματος της ΕΕ και θα πρόσφερε κίνητρα στις αμυντικές εταιρείες της ΕΕ, πρόταση την οποία έχει συμπεριλάβει η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην προεκλογική της εκστρατεία.

Το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασπίδα του Ουρανού (ESSI) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η οποία υποστηρίζεται από τη Γερμανία και στην οποία έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν 22 χώρες, ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σκοπεύουν να συζητήσουν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα χρόνια στο τέλος του μήνα, με την άμυνα να βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα τα άτομα που θα καταλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι όλοι οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων συμμερίζονται αυτή την "αίσθηση του κατεπείγοντος". 

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Αγοράζει άλλα 200.000 βλήματα πυροβολικού από τον όμιλο Rheinmetall

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Yπέρ, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Yper, proedros, evropaikou symvouliou