YΠΟΙΚ: Παρελθόν το μνημόνιο μέχρι τον Μάρτιο

H συνεπής εφαρμογή του μνημονίου διασφάλισε ότι η παρουσία της τρόικας δεν θα ήταν αναγκαία «ούτε μία μέρα περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί», αναφέρει σε συνέντευξη του σήμερα στην οικονομική-πολιτική εφημερίδα “Ναυτεμπορική” των Αθηνών, ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι έως το Μάρτιο το πρόγραμμα προσαρμογής θα αποτελέσει παρελθόν.

Για

τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραδέχεται ότι είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας και οι νομοθεσίες που έχουν θεσπιστεί θα φέρουν αποτελέσματα, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι προέχει το θέμα της CYTA.

Για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης το 2015 επισημαίνει ότι «η προοπτική του Grexit ήταν υπαρκτή, εκεί οδηγούνταν τα πράγματα» και κάνει λόγο για τη « δύσκολη απόφαση του πρωθυπουργού», που ήταν όμως «υπεύθυνη και σωστή».

Στην συνέντευξή του ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις αστείρευτες αλλά ανεκμετάλλευτες, όπως λέει, δυνατότητες της Ελλάδας, «λόγω σοβαρών διαχρονικών στρεβλώσεων και αγκυλώσεων» και συστήνει «λιγότερους φόρους και περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

«Η έξοδος είναι οριστική. Ούτε και θα χρειαστούμε παράταση, νέο πρόγραμμα ή πιστωτική γραμμή. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πράγματι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όμως η ανάκαμψη της οικονομίας και οι νέες νομοθεσίες που έχουμε θεσπίσει, δηλαδή το πλαίσιο αφερεγγυότητας, εκποιήσεων και πώλησης δανείων, έχουν ξεκινήσει να φέρνουν αποτελέσματα”, δήλωσε για το κυπριακό πρόγραμμα.

Θα χρειαστεί, βέβαια, χρόνος για τη δραστική αποκλιμάκωση, αλλά το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, πρόσθεσε.

Τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Γεωργιάδης “τις θέλουμε και τις χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό και προωθούμε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αδειοδοτήσεων. Θεωρώ πως η περίπτωση των λιμανιών και του νέου μεγάλου καζίνο θα προχωρήσουν. Πρέπει όμως να γίνουν βήματα και σε σχέση με τη CYTA, που είναι ο αντίστοιχος ΟΤΕ. Αυτό, κατ’ ακρίβεια, είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο που μας χωρίζει από την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης”.

Ο Υπουργός Οικονομικών αφού είπε ότι «μόνο το όνομα των κυπριακών τραπεζών έχει μείνει το ίδιο. Ολα τα άλλα έχουν αλλάξει” και ότι υπάρχει κεφαλαιουχική επάρκεια και η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει αποκατασταθεί παρ’ όλα αυτά, θεωρεί πως “η Κύπρος, ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε έναν διογκωμένο τραπεζικό τομέα. Η ελκυστικότητα της Κύπρου και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτού του τομέα σχετίζεται με την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, την εξειδίκευση, το αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο και ασφαλώς το σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο διαφυλάξαμε ως κόρη οφθαλμού».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα