ΑΑΕΚ: Παράνομες ουσίες επιδρούν στην ικανότητα οδήγησης

Αποτελέσματα πειραματικών μελετών υποδεικνύουν ότι αρκετές παράνομες ουσίες επιδρούν στην ικανότητα οδήγησης, όπως για παράδειγμα η κάνναβη, που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε ορισμένες γνωστικές και ψυχοκινητικές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οδήγηση.

Σύμφωνα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), αρκετές έρευνες έχουν διεξαχθεί στον τομέα της χρήσης ναρκωτικών και της μειωμένης ικανότητας οδήγησης, και διακρίνονται σε πειραματικές και μεθοδολογικές μελέτες.

Οι

πειραματικές μελέτες διεξάγονται σε εργαστήριο, σε προσομοιωτή οδήγησης ή σε δημόσιες οδούς, και η ναρκωτική ουσία χορηγείται σε μετρούμενες δόσεις σε εθελοντές. Οι επιδημιολογικές μελέτες εξετάζουν την επικράτηση των ναρκωτικών σε διάφορους πληθυσμούς.

Από μελέτες οι οποίες ερεύνησαν τις επιδράσεις του συνδυασμού οινοπνεύματος και παράνομων ναρκωτικών, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες παράνομες ουσίες (όπως η κάνναβη) μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετη μείωση της ικανότητας οδήγησης, ενώ άλλες (όπως η κοκαΐνη) μπορούν να αναστρέψουν εν μέρει τη μείωση της ικανότητας οδήγησης. Επίσης, η χρόνια χρήση οποιασδήποτε παράνομης ναρκωτικής ουσίας συνδέεται με μια σχετική διαταραχή των γνωστικών ή/και ψυχοκινητικών δεξιοτήτων και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας οδήγησης, ακόμη και όταν ο χρήστης δεν τελεί πλέον υπό την επήρεια της ουσίας.

Τα αποτελέσματα πειραματικών μελετών καταδεικνύουν, επίσης, τη μείωση της ικανότητας οδήγησης που προκαλούν ορισμένα φάρμακα, όπως για παράδειγμα οι βενζοδιαζεπίνες.

Στην Κύπρο, με σκοπό τη μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, η Αστυνομία προχώρησε από τις 25 Ιανουαρίου του 2018 στην εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών (νάρκοτεστ).

Όταν η ένδειξη της συσκευής βρεθεί θετική, θα ζητείται παροχή πρόσθετου δείγματος σάλιου, για σκοπούς εργαστηριακής εξέτασης, η οποία θα πραγματοποιείται στο Γενικό Χημείο.

Ανιχνεύονται διάφορες ουσίες, όπως κάνναβη, οπιούχα ναρκωτικά, κοκαΐνη, αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες. Στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί ένοχος, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης που να μην υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν θα υπερβαίνει τις 3.500 ευρώ ή σε στέρηση της ικανότητας του να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή σε όλες ή σε οποιαδήποτε ή σε οποιεσδήποτε από τις πιο πάνω ποινές.

Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του νάρκοτεστ στην Κύπρο θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά την εφαρμογή του για κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω αξιολόγησης, η ΑΑΕΚ αναφέρει πως δύναται να εισηγηθεί μέτρα για τη βελτίωση της Νομοθεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα