Αδιαφορία για τους καταναλωτές

Η ΠΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει έλλειψη ευαισθησίας και διαπλεκόμενα συμφέροντα
Δεν υπάρχουν, αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, κανόνες, θεσμοί και διαδικασίες άμεσης και αποτελεσματικής θεραπείας προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή

Αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους καταναλωτές καταλογίζει στο κράτος ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου, κάνοντας, ταυτόχρονα, λόγο για «διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Σε έκθεση για την κατάσταση που βιώνει ο Κύπριος καταναλωτής στην αγορά, η οποία εστάλη

στους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Θεσμών και Αξιών, και Ελέγχου, κι η οποία εστάλη στα ΜΜΕ χθες, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν κανόνες, θεσμοί και διαδικασίες άμεσης και αποτελεσματικής θεραπείας προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή, αλλά «επικρατεί μια πολυδιάσπαση υπηρεσιών, με ποικιλόμορφα διαπλεκόμενα πολιτικά, επαγγελματικά, οικονομικά κ.ά. συμφέροντα που, τόσο υποκειμενικά όσο και αντικειμενικά, τις κάνουν να λειτουργούν με δυσκινησία, αδιαφάνεια, ανικανότητα και, εν πολλοίς, με αδιαφορία ως προς το καθήκον και την υποχρέωσή τους απέναντι στον καταναλωτή».

«Εν πολλοίς, σημειώνεται, «το ίδιο το κράτος λειτουργεί με αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας και σοβαρότητας» προς τον Κύπριο καταναλωτή, που πηγάζουν από τα ίδια περίπου ή/και άλλα συμφέροντα».

Παραδείγματα
Παραθέτοντας παραδείγματα, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής αναφέρεται σε απουσία ανεξάρτητων και αντικειμενικά λειτουργούντων θεσμών.

Ειδικότερα, κάνει αναφορά στο γεγονός ότι, ενώ σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το 2000, κατά το πρότυπο αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ανεξάρτητη Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ο θεσμός αυτός δεν δημιουργήθηκε στην Κύπρο.

Επίσης, σημειώνει ότι, ενώ σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δημιουργήθηκε και λειτουργεί ο ανεξάρτητος θεσμός του Επιτρόπου Καταναλωτή, στην Κύπρο τα συμφέροντα δεν άφησαν τα κόμματα να τον ψηφίσουν, όπως αναφέρει.
Ξαναζέσταναν μπαγιάτικο φαΐ

Αναφορικά δε με τον θεσμό της «Περί Εξωδικαστικής Διευθέτησης Καταναλωτικών Απαιτήσεων», αναφέρει ότι η Βουλή τον τροποποίησε τον Οκτώβριο του 2015, ξαναζεσταίνοντας μπαγιάτικο φαΐ και τώρα αναμένεται νέο νομοσχέδιο από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά τους υπάρχοντες θεσμούς, η έκθεση κάνει αναφορά στις Υγειονομικές Υπηρεσίες και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία και διαφάνεια, αλλά «άπειρα δυσλειτουργικά προβλήματα για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους αλλά και περιφρούρηση των καλά δομημένων κάστρων τους».

Τυπικές οι καταγγελίες
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν υπήρξαν καταδίκες και ότι αν καταγγελθούν κάποιοι, αυτό συμβαίνει για τυπικούς και λειτουργικούς κυρίως λόγους και τα πρόστιμα που δυνατό να επιβληθούν είναι ασήμαντα και μη αποτρεπτικά.

Συνδεδεμένα, προστίθεται στην έκθεση, είναι το «δήθεν» -όπως αναφέρεται- Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων και το Γενικό Χημείο. «Δεν θα απαριθμήσω εμπειρίες πώς π.χ. τα σκουλήκια που τα είδαν 16 μάτια και η κάμερα καναλιού γίνονται 'κρεατικές ίνες' ή πώς το χαλλούμι μόνο χρώμα άλλαξε αλλά η δυσοσμία του δεν ήταν 'τίποτε', ούτε και πως ξένα σώματα (βίδες, βελόνες κλπ) μόνο στα μάτια, τα δόντια και στη φαντασία του καταναλωτή υπήρχαν», αναφέρει η έκθεση.

«Δεν θέλω να υπεισέλθω στα τεράστια προβλήματα και κινδύνους που μπορούν να δημιουργηθούν στον ευαίσθητο, για την υγεία, τομέα των τροφίμων, ένεκα της ιδιομορφίας του ωραρίου λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών αυτών», σημειώνεται στην έκθεση του Προέδρου της Ένωσης.

Ευθύνες στην πολιτεία
Σε ό,τι αφορά την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η έκθεση αναφέρεται σε ελλείψεις και αναποτελεσματικότητα, καταλογίζοντας την ευθύνη στους πολιτικούς προϊστάμενους, τις κυβερνήσεις περισσότερο, αλλά και στα κόμματα και στη Βουλή.

Σημειώνεται ακόμα ότι επιβάλλεται η επανεξέταση του θεσμού της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού εκ βάθρων, ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό, τόσο ως προς την πλήρη ανεξαρτησία της όσο και ως προς τη γρήγορη και αποτελεσματική απόδοσή της.

Να τροποποιηθούν οι νομοθεσίες
Η Παγκύπρια Ένωση Προστασίας Καταναλωτή και Ποιότητας Ζωής ζητά από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές να προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις σχετικών νομοθεσιών που ψηφίστηκαν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και την προστασία του καταναλωτή.

Ειδικότερα, ζητά ουσιαστικές τροποποιήσεις στον Νόμο «Περί της Εξώδικης Διευθέτησης Καταναλωτικών Απαιτήσεων», αλλά και των νόμων για αλλαγές προϊόντων, επιστροφές χρημάτων και ασφαλώς για πλήρη σεβασμό της δίχρονης εγγύησης.

Τάσσεται υπέρ της ίδρυσης και λειτουργίας, κατά τρόπο ανεξάρτητο και αντικειμενικό, των δύο θεσμών του Επίτροπου Καταναλωτών και της Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και ζητά την ψήφιση νομοθεσίας, ώστε να αποκτήσουν οι οργανώσεις των καταναλωτών το δικαίωμα των συλλογικών προσφυγών στη δικαιοσύνη, σε θέματα που είναι αντικειμενικά αδύνατη η ατομική προσφυγή από καταναλωτές.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΜ)

Keywords
Τυχαία Θέματα