Αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ στη Γερμανία

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν έξι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στην αεροπορική βάση Σπάνγκνταλεμ, στη νοτιοδυτική Γερμανία, με σκοπό τη «βελτίωση της αμυντικής θέσης» του NATO, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη Growler EA-18G των Πεζοναυτών «δεν αναπτύχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία» και η αποστολή τους δεν αποτελεί «αντίδραση

σε κάποια απειλή ή κάποιο περιστατικό» συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι.

Η ανάπτυξή τους αποφασίστηκε στο πλαίσιο «των (αμερικανικών) προσπαθειών με σκοπό την ενίσχυση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της ανατολικής πτέρυγας» της Ατλαντικής Συμμαχίας, εξήγησε.

Τα αεροσκάφη μπορούν να εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις και να διεξάγουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου ευρείας κλίμακας. Κάπου 240 στρατιωτικοί –πιλότοι, ομάδες εδάφους, προσωπικό συντήρησης– συνοδεύουν τα αεροσκάφη, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2023 της αμερικανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνει ποσό 6,9 δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει εισβολή στην επικράτειά της από τη Ρωσία, και για να υποστηριχθούν κράτη μέλη του NATO.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται επί έναν μήνα και πλέον, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει τα κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού να στείλουν περισσότερα όπλα, ιδίως καταδιωκτικά, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας.

Το NATO στέλνει στην Ουκρανία μεγάλη ροή όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων, που συνέβαλαν να ανακοπεί η προέλαση του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο οι ΗΠΑ ως αυτό το στάδιο αποκλείουν την αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξηγεί πως δεν θέλει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που θα πυροδοτούσε τον «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO, δυνάμεις που διαθέτουν τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη: FT: Στο τραπέζι η ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ και εγγυήσεις αν μείνει εκτός ΝΑΤΟ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα