Αυτοί που φοβούνται τη Δύση: 85 ημέρες δεν έχουν πετάξει αεροπλάνα στο Αιγαίο

Κριτική κατά της κυβέρνησης ασκεί ο εθνικιστικός τύπος στην Τουρκία για «υποχώρηση» και «ενδοτισμό» απέναντι στην Ελλάδα και το Αιγαίο.

«Η Λαϊκή Συμμαχία έβαλε στο ράφι τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στο όνομα της “άμβλυνσης των εντάσεων” με τη Δύση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας. Ενώ η κλοπή

υδρογονανθράκων στην Κύπρο από παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς παραβλέπεται, τώρα αποκαλύφθηκε ότι δεν έχουμε πετάξει στο Αιγαίο εδώ και 85 ημέρες. Ωστόσο, αυτές οι πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο ήταν η σαφέστερη απάντηση στους παράλογους ελληνικούς ισχυρισμούς», σχολιάζει η εθνικιστική εφημερίδα «Αϊντινλίκ».

«Το μορατόριουμ ευνοεί την Ελλάδα»

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια περί διακοπής των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, η τουρκική εφημερίδα, «όργανο» μικρού εθνικιστικού κόμματος που στηρίζει την κυβερνητική Λαϊκή Συμμαχία, στηλιτεύει το γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά έχουν αποσυρθεί από τον διεθνή εναέριο χώρο, πόσο μάλλον από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Αυτό ενθαρρύνει περαιτέρω την Ελλάδα, η οποία σχεδιάζει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της στο Αιγαίο στα 12 μίλια.

Από την άλλη, η Τουρκία σχεδιάζει να επεκτείνει τη Συμφωνία των Αθηνών, η οποία είναι απολύτως υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ενώ η Τουρκία δεν μεταφέρει τα πολεμικά πλοία της στο Αιγαίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Αθήνα εκδίδει Navtexes και οργανώνει ασκήσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, βγάζει τα χρήματα από τον τουρισμό στα νησιά. Αλλά η Άγκυρα σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει αυτή την περίοδο των 3 μηνών σε 4 μήνες», αναφέρει.

Μπαμπατζάν για το Κυπριακό

Η εφημερίδα στοχοποιεί και τον πρόεδρο του μικρού κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, τον οποίο κατηγόρησε για ενδοτισμό στο Κυπριακό.

Συμμετέχοντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ένας φοιτητής ρώτησε: «Γιατί θέλατε να δώσετε τα εδάφη μας, τα οποία κερδήθηκαν με το αίμα των Τούρκων στρατιωτών και εμπόδισαν τον λαό της ΤΔΒΚ να πέσει θύμα γενοκτονίας, στο Νότο; Εξακολουθείτε να είστε υπέρ της παραχώρησης της ΤΔΒΚ στους Ελληνοκύπριους μετά τον βασικό της ρόλο στη Γαλάζια Πατρίδα σήμερα;»

Ο Μπαμπατζάν απάντησε υπερασπιζόμενος το Σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως σχολιάζει η Αϊντινλίκ, είναι γνωστό ως σχέδιο για την κατάργηση της παρουσίας της ΤΔΒΚ και την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το νησί.

«Τι χρειάζεται για να σφίξεις τα χέρια; Και οι δύο πλευρές πρέπει να βγουν η μία προς την άλλη και να συναντηθούν στη μέση. Τότε είπαμε "θα είμαστε πάντα η πλευρά που κάνει το πρώτο βήμα". Και μετά από δύο χρόνια, η συμφωνία ολοκληρώθηκε. Η συμφωνία επικυρώθηκε από πέντε συμβαλλόμενα μέρη. Η ΤΔΒΚ είπε επίσης ‘ναι’ σε αυτό, και στο βόρειο τμήμα του νησιού, το 65-70% των ψήφων ήταν ‘ναι’, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία επειδή οι Ελληνοκύπριοι είπαν ‘όχι’».

Κατάσταση εταιρικής σχέσης

Μετά τις παρατηρήσεις του Μπαμπατζάν, ο φοιτητής πήρε ξανά το λόγο και ρώτησε: «Είναι εις βάρος των Ελληνοκυπρίων που δίνουμε τα εδάφη μας, αυτός είναι ο λόγος που αρνήθηκαν;»

Ο Μπαμπατζάν είπε ότι τα σύνορα δεν ήταν πλέον σημαντικά με τη συμφωνία και απάντησε: «Με τη συμφωνία, η συνοριακή γραμμή έχει χάσει το νόημά της. Η ΤΔΒΚ και οι Τούρκοι που ζούσαν στο νησί είχαν λόγο σε ολόκληρο το νησί. Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη. Τώρα μιλάμε για ένα κράτος συνεργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα