Άγνωστη η εξίσωση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Από τεχνοκρατικής σκοπιάς πρέπει να διευκρινισθούν οι πραγματικές δυνατότητες δημοσιονομικής ισορροπίας. Βασικό ερώτημα είναι η χρηματοδότηση και η οικονομική βιωσιμότητα του κεντρικού κράτους, σε συνδυασμό με την κατάσταση και τη συμπεριφορά των ομόσπονδων κρατιδίων.

Υπάρχει συμφωνία ότι το κεντρικό κράτος (ομοσπονδιακή κυβέρνηση) θα χρηματοδοτείται από την έμμεση φορολογία. Η έμμεση φορολογία θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Προνοείται ενιαίος συντελεστής Φ.Π.Α.,

ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν που ήδη ισχύει στη Δημοκρατία.

Η έμμεση φορολογία είναι σχεδόν 40% των συνολικών εσόδων του κράτους. Στον Προϋπολογισμό του 2017, οι «φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές» ανέρχονται σε 2.694 εκατομμύρια σε σύνολο εσόδων 6.964 εκατομμυρίων. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι Φ.Π.Α.

Μετά τη λύση το μεγαλύτερο μέρος αυτών των φόρων θα εισπράττεται από την Κεντρική Κυβέρνηση. Μέρος των εισπράξεων μπορεί να μεταφέρεται στις δυο ομόσπονδες πολιτείες, ενώ υπάρχει συμφωνία για ειδική βοήθεια της τουρκοκυπριακής πολιτείας από το κοινό ταμείο, επειδή οι Τουρκοκύπριοι έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Το βέβαιο είναι ότι αυτά τα έσοδα θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς και τον προϋπολογισμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός της ελληνοκυπριακής πολιτείας θα απαλλαγεί από κάποιες δαπάνες που γίνονται σήμερα από τη Δημοκρατία, αλλά που θα γίνονται μετά από την κεντρική κυβέρνηση.

Αν όμως λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότερες δαπάνες του κράτους είναι για απολαβές προσωπικού, κοινωνικές παροχές και μεταβιβάσεις και τόκους, τότε το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βαρύνει την ελληνοκυπριακή πολιτεία.

Στο ίδιο συμπέρασμα φτάνουμε αν δούμε τις δαπάνες κατά χρήση/υπουργείο, αφού το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών είναι στα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας, Οικονομικών και θα μείνουν στην ομόσπονδη πολιτεία μας.

Πώς θα υλοποιηθεί;
Δεν θα έπρεπε ο προϋπολογισμός που μόλις ψηφίστηκε από τη Βουλή να είχε πρόνοιες προσαρμογής, αλλά και τα στοιχεία εκείνα που να αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα της ομόσπονδης ελληνοκυπριακής πολιτείας μετά τη μεταφορά των έμμεσων φορολογιών στο ομοσπονδιακό επίπεδο;

Πώς θα υλοποιήσει αύριο η κυβέρνηση της ομόσπονδης πολιτείας τον προϋπολογισμό αυτό όταν αφαιρεθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων του; Ποια θα είναι η ισορροπία μεταξύ απώλειας εσόδων και μείωσης δαπανών; Το γνωρίζει αυτό το Υπουργείο Οικονομικών με ασφάλεια; Ή μήπως η αυριανή ομόσπονδη ελληνοκυπριακή πολιτεία θα βρεθεί «ξαφνικά» με δημοσιονομικό έλλειμμα πολλαπλάσιο του 0,4% του ΑΕΠ, για το οποίο μιλά σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών;

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο, δεν έχει παρουσιάσει κάποια μελέτη για τη μετάβαση στην ομοσπονδιακή κατάσταση πραγμάτων. Μήπως δεν είναι δική του ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο αυριανός Υπουργός Οικονομικών της ελληνοκυπριακής πολιτείας δεν θα βρεθεί με μια ταμειακή «τρύπα», για την οποία δεν θα ξέρει τι θα κάνει;

ΜΙΚΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα