Αγωγή 67 γονέων εναντίον κράτους και Υπουργείων για rapid τεστ και μάσκες

Σε αγωγή εναντίον του κράτους, του Υπουργού Υγείας και του Υπουργού Παιδείας, καταχώρησαν 67 γονείς, ζητώντας την ακύρωση των διαταγμάτων που αφορούν την εβδομαδιαία υποχρεωτική ταχεία εξέταση και την μάσκα στα σχολεία

Όπως αναφέρεται, παράλληλα με την αγωγή καταχωρήθηκε και αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος που να αναστέλλει την ισχύ των διαταγμάτων μέχρι την εκδίκαση της αγωγής. 

Όπως αναφέρει ο Δικηγόρος των παιδιών Γιάννος Γεωργιάδης

, "τα διατάγματα που εκδίδονται από τον Υπουργό Υγείας βάσει του άρθρου 6 του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου (Κεφάλι 260) είναι παράνομα ενόψει του ότι βάσει του εν λόγω άρθρου το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει κανονισμούς και όχι διατάγματα. Επίσης οποιοιδήποτε κανονισμοί εκδίδονται μέσω του πιο πάνω νόμου θα πρέπει βάσει του άρθρου 3(1) του Περί Καταθέσεως στη Βουλή των αντιπροσώπων των κανονισμών που εκδίδονται με εξουσιοδότηση νόμου Ν 99/89 για να ισχύουν να εγκρίνονται από την Βουλή. Κανένα από τα διατάγματα δεν έχουν εγκριθεί από την Βουλή".

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι "η μόνη άλλη περίπτωση που θα μπορούσε η εκτελεστική εξουσία να εκδίδει διατάγματα περιοριστικά των ατομικών δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα είναι βάσει του Άρθρου 183 του Συντάγματος με την κήρυξη του κράτους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κάτι που δεν έγινε. Για να κηρυχτεί το κράτος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή και η διάρκεια της είναι μόνο για δύο μήνες. Μετά τους δύο μήνες μπορεί να παραταθεί μόνο με έγκριση της βουλής"

"Το θέμα είναι επείγον διότι επηρεάζονται άμεσα τα δικαιώματα των παιδιών κατά παράβαση των άρθρων 7 που αφορά την επέμβαση στην ατομική ακεραιότητα και το άρθρο 20 δικαίωμα για εκπαίδευση . Επίσης τα περιοριστικά μέτρα είναι αντίθετα με σχετικές διεθνείς συμβάσεις προστασίας του παιδιού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με θέματα βιοϊατρικής.  Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η διατήρηση των παράνομων διαταγμάτων να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά τόσο στην ψυχική υγεία των παιδιών όσο και στη ομαλή απρόσκοπτη εκπαίδευση τους σε μία κρίσιμη περίοδο όπου θα πρέπει να παρακαθίσουν σημαντικές εξετάσεις από τις οποίες κρίνεται το μέλλον τους. Είναι απαράδεχτο το κράτος που θα έπρεπε να προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών και να κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας εν γνώση τους ότι η έκδοση τέτοιων περιοριστικών διαταγμάτων είναι παράνομα και παρόλο που υπήρχε η νόμιμος οδός να ακολουθηθεί με την παρουσίαση κανονισμών στην Βουλή για έγκριση παρέλειψαν να το πράξουν.  Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η εκτελεστική εξουσία θα έπρεπε να ακολουθεί πιστά την νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα και ο κανόνας δικαίου". 

Ο κ. Γεωργιάδης στην αίτηση του καταχώρησε όπως σημειώνει "εμπεριστατωμένη έκθεση του Εμπειρογνώμονα Επιδημιολόγο Δρ Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας τεκμηριώνεται ότι η διασπορά του κορονοϊού σε μαθητές είναι απειροελάχιστη με ένα ποσοστό της τάξης 0.002 έως 0009 χωρίς καν να ληφθεί υπόψη ένα μεγάλο ποσοστό λανθασμένων θετικών εξετάσεων. Ο Δρ Σωτηριάδης καταλήγει ότι σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει το μέτρο της υποχρεωτικής εξέτασης στα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της αναλογικότητας των μέτρων σε σχέση με την επικινδυνότητα της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Επίσης τονίζει ότι κακώς το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να ονομάζει ως κρούσματα όλα τα άτομα με θετικά αποτελέσματα ενώ ο ορισμός που έχει επικαιροποιήσει και δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το «κρούσμα» είναι άτομο που συνδυάζει θετική εξέταση μαζί με ύπαρξη συμπτωμάτων της νόσου". 

Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι καλείται ο Γενικός Εισαγγελέας από το δικαστήριο εκ μέρους του κράτους και των αρμόδιων Υπουργών να παρουσιάσει τις θέσεις τους σε ακρόαση που ορίστηκε την Τρίτη 4 Μαίου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας λόγω του επείγοντος του θέματος.

Τους γονείς εκπροσωπούν το Δικηγορικό Γραφείο Γ. Γεωργιάδης ΔΕΠΕ, Αλέξης Στυλιανού και Ανδρέας Σιάλαρος.

Διαβάστε επίσης 

Χωρίς SMS στις Εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα – Αλλαγές στις συναθροίσεις το Πάσχα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγωγή 67, Υπουργείων,agogi 67, ypourgeion