Αιχμές Ορφανίδη για βέτο μικρών κρατών της ΕΕ, Πύλα και ανθρωπιστικό διάδρομο

«Η προσπάθεια χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αφαίρεση του δικαιώματος του βέτο από τα μικρά και μεσαία κράτη – μέλη της Ένωσης με βρίσκει κάθετα εναντίον και οποιαδήποτε προσπάθεια αυτό να παρουσιαστεί ως τυχαίο γεγονός το εκλαμβάνω ως κίνηση κατά του δικαιώματος που διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή πρέπει να είναι η θέση της κυβέρνησης», τόνισε ο Βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης κατά την διάρκεια της Συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εξέφρασε την αντίθεσή του στη λεγόμενη «συμφωνία» ή «κατανόηση» ή «συναντίληψη» που αφορά τα γεγονότα στην

Πύλα. «Εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή και ότι η προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι ήταν προς όφελος της ελληνοκυπριακής πλευράς δυστυχώς αποπροσανατολίζει. Μου είναι αδιανόητο να προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία σε μια τέτοια πολιτική «συμφωνία» ή «κατανόηση» ή «συναντίληψη» χωρίς να γνωρίζει τι συμφώνησε η Τουρκία και η αποσχιστική οντότητα με τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η «ασάφεια των διαφοροποιημένων δηλώσεων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δίνουν αφορμές στην Τουρκία, που δεν σέβεται κανένα θεσμό, αξία και χώρα, να δημιουργεί ένταση και ανησυχία καθώς και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».

«Ο λεγόμενος ανθρωπιστικός διάδρομος είναι άνευ ουσίας και η μόνη συζήτηση που γίνεται είναι εντός της Κύπρου και από την στιγμή που η περιοχή της Γάζας δεν έχει λιμάνι, η οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορεί να δοθεί από οποιαδήποτε χώρα απευθείας μέσω των λιμανιών της Αιγύπτου προς τους κατοίκους της Γάζας, εκτός και αν αυτός ο διάδρομος αποσκοπεί στην μεταφορά πολιτών στην Κύπρο, κάτι που αποκρύβεται έντεχνα, δεδομένης της δεδηλωμένης θέσης της Αιγύπτου να αρνείται την φιλοξενία αυτών», επεσήμανε .

Κλείνοντας, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι «στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για δήθεν διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της παροχής υπηκοότητας σε πρόσωπα όπου οι γονείς τους είναι έποικοι και επιχειρείται με πονηρές διαδικασίες νομιμοποίηση αυτών που ευρίσκονται παράνομα και τέτοιες προσπάθειες και μέτρα οφείλουμε άμεσα και χωρίς περιστροφές να τις αποκλείουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα