Αίγυπτος: Περίπου 300.000 τόνοι σιταριού εγκλωβίστηκαν στην Ουκρανία

Περίπου 300.000 τόνοι ουκρανικού σιταριού που έχει παραγγείλει ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου για παράδοση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο δεν έχουν ακόμη αποσταλεί, με ένα φορτίο να έχει κολλήσει στο λιμάνι και τέσσερα άλλα να φορτώνονται, δήλωσαν τέσσερις έμποροι σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων της Αιγύπτου (GASC) έχει

προσφέρει στους εμπόρους παράταση για να εξασφαλίσουν τα φορτία, σύμφωνα με εμπόρους και αξιωματούχους.

Η Αίγυπτος, συνήθως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις αποστολές σιταριού της Μαύρης Θάλασσας που διακόπηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο πόλεμος έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Αιγύπτου να διατηρήσει τα στρατηγικά της αποθέματα και να εξασφαλίσει προσιτό σιτάρι που χρησιμοποιείται για να καταστήσει το ψωμί με μεγάλη επιδότηση διαθέσιμο σε σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει αποθέματα σιταριού για τέσσερις μήνες. Οι έμποροι λένε ότι όποιο σιτάρι έχει αγοραστεί προσμετράται στα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, ακόμη κι αν δεν έχει παραδοθεί ακόμη.

Δύο από τα φορτία που δεν έχουν ακόμη φορτωθεί ήταν συμβόλαια από τη Nibulon και άλλα δύο από την Inerco, ανέφεραν οι έμποροι. Ένα πέμπτο φορτίο με σύμβαση με την Olam έχει κολλήσει στο λιμάνι Chornomorsk της Ουκρανίας σε ένα πλοίο της GTCS.

Ο Υπουργός ανεφοδιασμού της Αιγύπτου επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι οι αρχές είχαν δώσει παράταση για την παράδοση των φορτίων, αλλά δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος για περαιτέρω σχόλια.

Καθώς τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν αποκλειστεί από την εισβολή της Ρωσίας, η χώρα αναγκάστηκε να στείλει φορτία στα δυτικά σύνορά της, στηριζόμενη στην περιορισμένη χωρητικότητα των σιδηροδρόμων και στα μικρά λιμάνια του ποταμού Δούναβη.

Η GASC έχει αγοράσει ξένο σιτάρι μόνο μία φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αγοράζοντας κυρίως γαλλικά σιτηρά τον Απρίλιο σε υψηλότερη τιμή από ό,τι πλήρωνε προηγουμένως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα