ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία

Την ανάγκη ενός μεγάλου σχεδίου οικονομικής βοήθειας και σε κατοπινό στάδιο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στο πρότυπο της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, ζήτησε η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών.

Η Αμερικανίδα Υπουργός εξήρε μεν την συνεργασία των ΗΠΑ και της Ευρώπης και των άλλων εταίρων στην κοινή απάντηση κατά του «πολέμου του Πούτιν» κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως «τώρα πρέπει να επεκτείνουμε

τη συνεργασία μας στην ενίσχυση της στήριξης για την Ουκρανία».

Η κ. Γέλεν είπε πως οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας είναι σημαντικές, σημειώνοντας ότι αν και η ουκρανική Κυβέρνηση χάριν στις προσπάθειες των αξιωματούχων της συνεχίζει να λειτουργεί, τους επόμενους μήνες και μέχρι να είναι δυνατή η συνέχιση της συλλογής φόρων στην χειμαζόμενη χώρα, η Ουκρανία θα χρειαστεί στήριξη προκειμένου να μπορεί να πληρώνει τους στρατιώτες, τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, καθώς και να μπορεί να λειτουργεί η οικονομία και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της.

Λέγοντας ότι σύντομα η προσοχή μας θα χρειαστεί να στραφεί στην αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, κ. Γέλεν συμπλήρωσε λέγοντας ότι «εν τέλει θα χρειαστούμε τεράστια βοήθεια και ιδιωτικές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση και ανάκαμψη όπως έγινε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά το 1945».

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η μέχρι τώρα διμερής και πολυμερής στήριξη δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της Ουκρανίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», είπε προσθέτοντας πως οι κοινές μας προσπάθειες είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία της Ουκρανίας επικρατήσει κατά της επιθετικότητας του Πούτιν».

Υπενθυμίζοντας την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να ζητήσει από το Κογκρέσο τη αποδέσμευση κονδυλίων ύψους $31 δις επιπλέον βοήθειας για την Ουκρανία, η κ. Γέλεν είπε πως «ελπίζω ειλικρινά ότι όλοι οι εταίροι μας ενωθούν μαζί μας αυξάνοντας την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία».

Εξάλλου, η κ. Γέλεν χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια και αναγνώρισε τη «μοναδικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω των ενεργειακών σχέσεων με την Ρωσία.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας και η πρόσφατη διακοπή των προμηθειών αερίου στην Πολωνία και την Ουκρανία και απειλή κατά άλλων χωρών δείχνει ότι η Ρωσία δεν είναι έμπιστος εταίρος. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως ένα όπλο το οποίο αξιοποιεί εναντίον όσων στέκονται απέναντι στην επιθετικότητά της», είπε.

Ανέδειξε εξάλλου την σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ στην αποτροπή της Ρωσίας να χρησιμοποιεί «κάποιους από μας εναντίον άλλων» και πρόσθεσε πως αν ο Πούτιν συνεχίσει τον πόλεμο οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους υπόλοιπους εταίρους τους «να σπρώξουν τη Ρωσία προς οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα