Αισιοδοξία ηγετών για τελικές αποφάσεις επί της διαδοχής στην ΕΕ

Ξεκινά η τρίτη μέρα συνεδριάσεων των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με στόχο την ανάδειξη των επόμενων Προέδρων Συμβουλίου και Κομισιόν, αλλά και τον διορισμό του επόμενου Ύπατου Εκπρόσωπου.

Θεωρητικά οι ηγέτες έχουν 'λογική προθεσμία΄ να καταλήξουν σε αποφάσεις επί των ονομάτων ως τις 22:00 τοπική ώρα, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Στρασβούργου αποτελεί ανεξάρτητη

από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαδικασία, συνδέεται έμμεσα με τον σχηματισμό πλειοψηφίας μετά από συμφωνία των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων που εκπροσωπούνται στις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι). Η δε πλειοψηφία αυτή περνάει μέσα από την συγκατάθεση των κυβερνήσεων για τις θέσεις στην Κομισιόν και το Συμβούλιο. Στην πράξη, αυτό που μεταφέρουν από νωρίς έμπειροι διπλωμάτες είναι πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ ενδέχεται να καταλήξει στην Προεδρία του Κοινοβουλίου και ως προς αυτό θα πρέπει να έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να βρεθεί Πρόεδρος της Κομισιόν και άρα να είναι σε θέση να δηλώσει υποψήφιος ως τις 22:00.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί συμφωνία των ηγετών σε άλλο πρόσωπο για την Κομισιόν. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, η συμφωνία αυτή είχε βρεθεί στο πρόσωπο του Σοσιαλιστή Φρανς Τίμμερμανς. Ουδέν όμως όνομα είναι ανακοινώσιμο χωρίς συνολική συμφωνία και περαίωση των εργασιών της Συνόδου.

Προς το παρόν, από τα όσα μεταφέρουν οι ηγέτες που προσέρχονται στο κτίριο Europa του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επικρατεί αισιοδοξία πως δεν θα χρειαστεί και 4η μέρα συνεδρίασης.

Το βασικό πρόβλημα την Κυριακή και τη Δευτέρα ήταν πως οι κυβερνήσεις που ανήκουν στο ΕΛΚ δεν επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν την ιδέα πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν έπρεπε να προέρχεται από το ΕΛΚ (μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές). Επρόκειτο για ερμηνεία της καθόλα άτυπης κατά τη Συνθήκη, αλλά σαφώς πολιτικά βαρύνουσας διαδικασίας των spitzenkandidaten (επικεφαλής υποψήφιοι). Την ερμηνεία αυτή είχε μεταφέρει, εκ μέρους του ΕΛΚ, στον Τύπο και ο απερχόμενος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταγιάνι, επικαλούμενος το προηγούμενο της εκλογής Γιουνκερ.

Βεβαίως την Κυριακή, Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε είχαν προσέλθει με μια συμφωνία πακέτο που προέβλεπε Σοσιαλιστή Πρόεδρο στην Κομισιόν (Τίμμερμανς). Ο Τίμμερμανς συγκέντρωνε αντιδράσεις και από τα Κ-Μ που είχαν προβλήματα με την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου στην επικράτειά τους (Ουγγαρία και Πολωνία). Μετά από ένα δραματικό παρασκήνιο 18 ωρών, με σωρεία διμερών και πολυμερών συναντήσεων, και αφού αποκλείστηκαν άλλα ονόματα (Βέμπερ, Μπαρνιέ) για την ίδια θέση, η υποψηφιότητα Τίμμερμανς "κλείδωσε" προκαταρκτικά και υπό προϋποθέσεις.

O Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Άντι Ρίνε, περιγράφοντας το κλίμα της ημέρας, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι "υπήρξαν ορισμένες ιδιωτικές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι πιθανή μια συμφωνία". Παρομοίως ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χ.Μπεττέλ τόνισε ότι ελπίζει "το EΛΚ να έκανε μια καλή `επανεκκίνηση` (σσ. υπολογιστή) και το `σύστημά του` να δουλεύει πλέον". Ξεκαθάρισε ότι βλέπει κατάληξη σήμερα και σημείωσε εκ νέου τη σημασία της ισορροπίας των φύλων. Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Αν.Μπάμπιτς υπενθύμισε, τέλος, ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ (V4) δεν θα ψηφίσουν τον Φρ.Τίμμερμανς. Για την εκλογή απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 75% των Κ-Μ με εκπροσώπηση 65% του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Ντ.Τουσκ και η Ελληνική Δημοκρατία από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα