Αισιοδοξία Υπουργού Εργασίας για σχέδιο δράσης Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων

Βέβαιος ότι μέσα από τη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα εφαρμοστεί με επιτυχία το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, παρουσιάστηκε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Ο Υπουργός Εργασίας χαιρέτισε, το μεσημέρι της Πέμπτης, την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΟΚ και το ΕΖΑ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Προβλημάτων Εργαζομένων) με θέμα «Πράσινη μετάβαση - Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους

εργαζομένους» με τη συμμετοχή 12 ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως ανέφερε, «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται η Πράσινη και η Ψηφιακή μετάβαση, συνεργαζόμενοι με τους κοινωνικούς εταίρους, με το συνδικαλιστικό κίνημα ειδικότερα, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας».

Αξιοποιούμε, συνέχισε, τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ώστε να θέσουμε ψηλά στη δημόσια συζήτηση αλλά και στις κυβερνητικές προτεραιότητες αυτά τα ζητήματα.

Το σχέδιο δράσης, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και θα παρουσιαστεί δημόσια στις 2 Ιουνίου, έχοντας τρεις βασικούς άξονες, «με προμετωπίδα του την προώθηση της επαγγελματικής εξειδίκευσης και πιστοποίησης». Ο δεύτερος άξονας αφορά στην προώθηση της σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας και ο τρίτος, στην προώθηση της κοινωνικά στοχευμένης επαγγελματικής μάθησης, συμπλήρωσε.

«Για το κάθε ένα από αυτά ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και έχουμε σχεδιάσει τις ομάδες πληθυσμού στις οποίες θέλουμε να επικεντρωθούμε», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, «τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε και τους αριθμητικούς μας στόχους, που θα αφορούν αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων, που θέλουμε να καλύψουμε κατά το επόμενο έτος».

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που το Υπουργείο του θα έχει να αντιμετωπίσει, είναι να πείσει τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτές τις προσπάθειες και τόνισε πως «για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να συνεργαστούμε στενά, Πολιτεία, κοινωνικοί εταίροι και ιδιαίτερα το συνδικαλιστικό κίνημα».

Παρά την πρόκληση, ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την αισιοδοξία και βεβαιότητα πως «μαζί (με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις)  μπορούμε και θα καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα», ενώ εξέφρασε την χαρά του που «η ΔΕΟΚ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση των πραγμάτων».

Κατά την παρέμβαση του, ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι «κατά την προηγούμενη δεκαετία, με διάφορους τρόπους, ο ρόλος της οργάνωσης των εργαζομένων και κατ’ επέκταση της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος, σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα για τη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, αμφισβητήθηκε».

Θεωρήθηκε, συνέχισε, ότι ένα περιβάλλον απορρύθμισης με περιορισμένο ρόλο για το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι προτιμότερο να επιδιώκεται και ότι αυτό θα ήταν καλύτερο για την οικονομία και κατ’ επέκταση θα είχε περισσότερο όφελος για τους  πολίτες.

«Νομίζω ότι η ζωή δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις προσεγγίσεις και αντίθετα, ο προσανατολισμός μας είναι πάρα πολύ σαφής», είπε και σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση επιδιώκει «καλύτερη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για να γίνει αυτό, ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι καθοριστικός».

Οι κυβερνήσεις, υπέδειξε εξάλλου, «δεν πρέπει να φοβούνται και να ανησυχούν ή να θεωρούν ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι απέναντι τους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να είναι δίπλα στις κυβερνήσεις οι οποίες έχουν ως γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

«Μέσα από την μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να πετυχαίνουμε αποτελέσματα τα οποία να είναι καλά για τον κόσμο και τα οποία να συνδράμουν ώστε να έχουμε την επιδιωκόμενη ισορροπία της ανάπτυξης της οικονομίας και της συνοχής της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζοντας την θετική κατάληξη στο θέμα της ΑΤΑ, ο Υπουργός ευχαρίστησε την ΔΕΟΚ γιατί «είχε έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό», ενώ σημείωσε πως «για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε πολύ περισσότερα από αυτά που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν επιτευχθεί, χρειάζεται μεταξύ μας να υπάρχει εμπιστοσύνη, να είμαστε όλοι αξιόπιστοι, ο ένας έναντι του άλλου και να καταφέρνουμε κάθε φορά το καλύτερο δυνατό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν πετύχαμε το 100% των στόχων μας».

Εξάλλου σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου τόνισε πως, καθώς οι κλιματικές προκλήσεις, σε συνδυασμό με την ψηφιακή και την ρομποτική τεχνολογία αναμένεται ότι θα αλλάξουν ριζικά την απασχόληση, «η Πράσινη Μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και κανένας και καμία δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο».

«Πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή που σημαίνει πρέπει να δώσουμε την δύναμη, την κατάρτιση, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κοινωνική προστασία σε κάθε εργαζόμενο/η ώστε να συμμετέχει σ’ αυτή την μετάβαση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, «είναι απαραίτητο να ξεκινήσει δομημένος κοινωνικός διάλογος ώστε να σχεδιάσουμε το μέλλον της εργασίας, δημιουργώντας ένα άξονα σταθερότητας μεταξύ της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, των συνθηκών εργασίας και της κοινωνικής προστασίας με στόχο την διασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης».

Για να επιτευχθεί αυτό, υπέδειξε, θα πρέπει όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «να βγούμε μπροστά τόσο σε εθνικό όσο και πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αισιοδοξία Υπουργού Εργασίας, Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων,aisiodoxia ypourgou ergasias, evropaikou etous dexiotiton