Αίτηση 2000 Εβραίων της Τουρκίας για πορτογαλική ιθαγένεια

Περίπου 2.000 Τούρκοι Εβραίοι υπέβαλαν αίτηση για πορτογαλική υπηκοότητα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να χορηγήσει την ιθαγένεια με πολιτογράφηση στους απογόνους των Σεφαραδιτών Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Πορτογαλία και την Ισπανία τον 15ο αιώνα, δήλωσε η Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Τουρκία Πάουλα Λεάλ Ντα Σίλβα.

Όπως δημοσίευσε η Χουριέτ τη Δευτέρα, η Πορτογαλέζα πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα περίπου 17.000 Σεφαραδίτες Εβραίοι ζουν στην Τουρκία. Κάποιοι από τους 2.000 αιτητές έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια από τότε που εγκρίθηκε

ο νόμος πριν από δύο χρόνια, ενώ η διαδικασία αποδοχής άλλων εξακολουθεί να βρίσκετε σε εξέλιξη, δήλωσε η Ντα Σίλβα σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα.

«Η ιστορία είναι πολύ απλή, αλλά ταυτόχρονα πολύ λυπηρή. Οι Εβραίοι είναι άνθρωποι που πάντα διώκονταν. Η Πορτογαλία, δυστυχώς, ακολούθησε αυτή τη διαδρομή. Εκδιώξαμε τους Εβραίους και τούς είπαμε ότι αν θέλουν να παραμείνουν στην Πορτογαλία, θα πρέπει να μεταστραφούν στον Χριστιανισμό. Είναι μια σκοτεινή σελίδα στην Ιστορία μας», είπε η πρέσβειρα.

«Τώρα, λοιπόν, αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν να πούμε στους ανθρώπους αυτούς, τα μεγάλα-εγγόνια των ανθρώπων αυτών: "Ακούστε, σας αποβάλαμε από εδώ, αλλά είστε ευπρόσδεκτοι να επιστρέψετε. Είστε ευπρόσδεκτοι να έχετε πορτογαλική υπηκοότητα. Αυτή είναι η ιστορία. Η Ισπανία έκανε το ίδιο», δήλωσε η Λεάλ Ντα Σίλβα.

Η γνώση της πορτογαλικής γλώσσας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας, σημείωσε.

«Επειδή δεν το βρίσκουμε δίκαιο. Εάν τους εξαφανίσαμε πριν από πέντε αιώνες, πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μιλούν πορτογαλικά; Το μόνο που λέμε είναι: "Αν θέλετε αυτό σε εθνικό επίπεδο, αφού είναι δικό σας επειδή ήσασταν εδώ αιώνες πριν, θα πρέπει πρέπει να παρουσιάσετε κάποια έγγραφα και θα εκδοθούν», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα