Ακιντζί: «Κανείς να μην περιμένει δήλωση υποταγής»
Με τίτλο «Κανείς να μην περιμένει δήλωση υποταγής», η Αβρούπα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι παρέμεινε άλυτο το Κυπριακό αυξήθηκαν τα προβλήματα στο νησί και προστέθηκαν νέα προβλήματα στα υφιστάμενα.
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, σε συνέντευξη στον Τούρκο δημοσιογράφο Τζουνέιτ Όζντεμιρ, που μεταδόθηκε από το κανάλι του εν λόγω δημοσιογράφου στο YouTube,
Κληθείς να σχολιάσει αρθρογραφία στον τουρκικό Τύπο σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ενθαρρύνει με την στάση του την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι εν λόγω αρθρογράφοι δεν συνομίλησαν έστω και μία φορά μαζί του, δεν του τηλεφώνησαν ποτέ και γράφουν σχόλια γι’ αυτόν χωρίς να τον γνωρίζουν. Ανέφερε ότι ποτέ δεν τήρησε μιαν στάση που ενθάρρυνε την ελληνοκυπριακή πλευρά και εξηγεί διαρκώς την ανάγκη ο τουρκοκυπριακός «λαός» να ζει με ισότητα και ασφάλεια χωρίς να είναι μειονότητα. «Έχω μιαν συμβουλή προς τους συγγραφείς που γράφουν κάποια πράγματα χωρίς να με γνωρίζουν: Ο διάλογος είναι η πιο υγιής μέθοδος», σημείωσε ο Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι η συνομιλία μαζί του θα ήταν «ο πιο υγιής δρόμος» αντί οι εν λόγω αρθρογράφοι να γράφουν «άρθρα από μακριά και με τις αλήθειες άλλων».
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτή την στιγμή ο καθένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο και πρόσθεσε: «Υπάρχουν εργασίες που ανέστειλε η ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω της πανδημίας. Θα συνεχίσουν σύντομα αυτές τις εργασίες με τις εταιρείες Exxon Mobil, TOTAL και ENI. Από την άλλη, συνεχίζει και η Τουρκία τις εργασίες της, έκανε μια συμφωνία με την Λιβύη. Έναντι αυτής, η Ελλάδα έκανε μια συμφωνία με την Αίγυπτο. Η Τουρκία χάραξε έναν διάδρομο που προχωρεί μέχρι την Λιβύη, ενώ η Ελλάδα έναν δρόμο που εκτείνεται μέχρι την Αίγυπτο. Και υπάρχουν εντάσεις στα σημεία που επικαλύπτονται αυτοί οι δρόμοι. Στη μέση αυτών των εντάσεων υπάρχει ένα νησί. Το νησί της Κύπρου».
Σημειώνοντας ότι η ένταση γύρω από το νησί υπενθυμίζει πόσο αναγκαία είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως «υπάρχει κάτι που έλεγα πάνω σε αυτό το θέμα και χρησιμοποιείται συχνά και από άλλους πολιτικούς. Εμείς πρέπει να υπάρχουμε τόσο στο τραπέζι τόσο και επί του εδάφους, πάνω σε αυτό το θέμα».
Ερωτηθείς πώς είναι οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο Ακιντζί απάντησε ότι εκλέγηκε με το 60% των ψήφων του τ/κ «λαού». « Ο κ. Έρντογαν είναι ένας ηγέτης που εξελέγη με πέραν του 50% από τον δικό του λαό. Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι ανάγκη να συνεχιστούν με τον καλύτερο τρόπο αυτές οι σχέσεις. Είμαστε άνθρωποι που επιθυμούμε την δημοκρατία. Θέλω να υπογραμμίσω πόσο σημαντική είναι για εμάς η δημοκρατία στην Τουρκία. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης που έγινε κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου, πριν καν είναι γνωστό το αποτέλεσμα, η προεδρία της ΤΔΒΚ ήταν η πρώτη που μίλησε. Εκείνοι που δεν μίλησαν εκείνο το βράδυ άρχισαν να μιλούν μετά την αποτυχημένη κατάληξη της προσπάθειας. Θεωρώ ότι βρίσκονται σε έναν εξαιρετικά λανθασμένο δρόμο όσοι σχολιάζουν λάθος όλα όσα λέγονται και προσπαθούν να μας σπρώξουν σε ένα σημείο που δεν είμαστε».
Ερωτηθείς για την δήλωση στην οποία είχε προβεί κατά την έναρξη της στρατιωτικής Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης της Τουρκίας στην Συρία, ο κ. Ακιντζί διευκρίνισε ότι εκείνο που εννοούσε όταν μίλησε για διάλογο, είναι διάλογο με την κυβέρνηση της Συρίας και όχι με «τρομοκράτες», όπως παρουσίασαν κάποιοι τις δηλώσεις του. «Εκείνο που επιθυμώ εγώ για εκεί είναι τα σύνορα της Συρίας να φυλάσσονται από τον συριακό στρατό και τα Μεχμετσίκ [ο τουρκικός στρατός], ως ιδιοκτήτης των δικών τους εδαφών, πρέπει να φρουρούν εκείνα τα σύνορα», είπε και χαρακτήρισε «μάταιους» τους ισχυρισμούς ότι ο ηγέτης που εξέλεξε ο τουρκοκυπριακός «λαός» μπορεί να είναι εχθρός της Τουρκίας και να έχει άλλη προσέγγιση προς αυτήν εκτός από φιλία και αδελφοσύνη.
Αναφερόμενος εκ νέου στις σχέσεις του με την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και σημείωσε ότι οι πιο εντατικές του επαφές με την Τουρκία γίνονται όταν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπάρχουν καθημερινές συνομιλίες, επαφές με αξιωματούχους της Τουρκίας. Όταν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις διεξάγω τις διαβουλεύσεις μου με όποιον είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της Τουρκίας εδώ. Όταν χρειαστεί τον προσκαλώ και διαβιβάζω τα μηνύματα που έχω να διαβιβάσω. Για τελευταία φορά είχαμε συναντηθεί πριν 5-10 μέρες. Εκτός αυτού, ανταλλάξαμε μηνύματα με τον κ. Έρντογαν στο μπαϊράμι. Η αγαπητή σύζυγός του, έστειλε μήνυμα στην δική μου σύζυγο, απάντησε. Όμως, δεν υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία κατά το μπαϊράμι».
Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «ποια η άποψή σας για το σχέδιο του Ερσίν Τατάρ για το κλειστό Βαρώσι», ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι οι «κυβερνητικοί» εταίροι μαλώνουν μεταξύ τους για το σε ποιον ανήκει το σχέδιο αυτό. Είπε και τα εξής: «Ο Τατάρ λέει θα κάνουμε το Βαρώσι Λας Βέγκας. Ο άλλος λέει είναι δικό μου σχέδιο. Μετέτρεψαν αυτή την υπόθεση σε προεκλογικό υλικό. Όλες οι εργασίες διεξάγονται έχοντας αποκλείσει την προεδρία της δημοκρατίας. Αν ήταν κατά την προεκλογική περίοδο θα το καταλάβαινα, αλλά αυτός ο αποκλεισμός άρχισε προηγουμένως. Θεωρώ ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα τακτοποιηθούν».
Σημειώνοντας ότι το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει εντός του διεθνούς δικαίου, ο Ακιντζί ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό καβγαδίζοντας με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία θα θελήσουν να συζητήσουν το θέμα με τον «πρόεδρο της δημοκρατίας». Αποδίδοντας στις «εκλογές» τα τεκταινόμενα αυτή την στιγμή για το Βαρώσι, ο Ακιντζί είπε ότι «μετά τις εκλογές μπορεί να λάβει πιο σοβαρή μορφή» το θέμα.
Ερωτηθείς τι υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους, ο Ακιντζί είπε ότι ο τ/κ «λαός» θέλει έναν ηγέτη τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί. «Θα συνεχίσω την επικεντρωμένη στην λύση πολιτική μου. Θα διατηρήσω την ανεξάρτητη και αμερόληπτη ταυτότητά μου. Θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα, χωρίς να βαρεθώ, για σχέσεις με αξιοπρέπεια με την Τουρκία όπως πρέπει να είναι».
Θέλησε επίσης, είπε, να απευθυνθεί μέσω της εκπομπής αυτής και στην Τουρκία για να πει ότι «Από εμάς, από τους Τουρκοκύπριους, δεν βγαίνουν εχθροί της Τουρκίας. Ας μην ασχολούνται άδικα με αυτό το θέμα. Όμως, δεν βγαίνει ακόμα κάτι από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αυτό είναι η αντίληψη του (πρέπει να) εκπληρώσει όλα όσα της ζητούνται στο πλαίσιο της σχέσης ανώτερου-κατώτερου και να δηλώνει υποταγή σώνει και καλά. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μια δημοκρατική, κοσμική κοινότητα, υποστηρίκτρια του Ατατούρκ».
Η προσέγγισή, είπε, είναι να χτίσουν τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, θέλουν το καλό της Τουρκίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούσματα σήμερα 3/9: Στα ύψη και σήμερα η Αττική με 118 - Πού εντοπίστηκαν τα υπόλοιπα
- Ηλιούπολη: Νεαρός έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας
- Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος: Δικαιωθήκαμε, το περιβάλλον του πατέρα μας ηττήθηκε
- Αυξάνονται σε 241 τα νέα κρούσματα κοροναϊού. 3 Σεπτεμβρίου
- Ο Παναθηναϊκός "καθάρισε" από τα χρέη του
- Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν: Απαράδεκτο να υποστηρίζουν χώρες την Ελλάδα είπε ο Τούρκος πρόεδρος
- Διαψεύδει η Αθήνα τον Στόλτενμπεργκ για συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας
- Πήρε μεθυσμένος τη βάρκα και… βγήκε στη στεριά
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Αττική - Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στον ΣΚΑΪ
- Σεισμός στην Αττική – Αισθητός σε πολλές περιοχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Σεισμός στην Αττική – Αισθητός σε πολλές περιοχές
- Άντρος Κυπριανού: Ήταν θέμα χρόνου να φταίξει ο Χριστόφιας
- Ακιντζί: «Κανείς να μην περιμένει δήλωση υποταγής»
- To Νοέμβριο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο της AstraZeneca
- Πάφος: Στην Εντατική γυναίκα - θύμα απόπειρας φόνου απ'τον συμβίο της
- Επιχείρηση Λιμενικής σε τρία μέτωπα για εντοπισμό μεταναστών
- ΗΠΑ: Θα ανακατευθύνει τα κονδύλια του ΠΟΥ σε άλλα προγράμματα του ΟΗΕ
- Η γερμανική οικονομία απορρίπτει περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία για Ναβάλνι
- Στο «Γεντί Κουλέ» το ΟΦΗ - Απόλλων
- ΕΕ: Άμεση η διάθεση του εμβολίου της Astra-Zeneca μετά την τρίτη φάση δοκιμών
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ακιντζί: «Κανείς να μην περιμένει δήλωση υποταγής»
- To Νοέμβριο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο της AstraZeneca
- Τατάρ: Οι Ε/κ εξοπλίζονται εναντίον των Τ/κ και της Τουρκίας
- Βρετανία: 1.735 νέα κρούσματα κορωνοιού σε 24 ώρες
- Στο Πουρνάρα 52 μετανάστες - Εντοπίστηκαν ανοικτά της Λάρνακας
- Στη Νέα Υόρκη ο Ν. Δένδιας- Συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ
- Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ με επίκεντρο την ανατ. Μεσόγειο
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ απο την ΚΟΠ για τις ψηλές θερμοκρασίες
- Fitch: Αναθεώρησε σε αρνητικές τις προοπτικές του επενδυτικού Ταμείου Τουρκίας
- Στα 17 ανέρχονται τα νέα περιστατικά κορωνοϊού στα κατεχόμενα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Πόλεμος» NAVTEX στη Μεσόγειο - Τι πραγματικά ισχύει με τη ρωσο-τουρκική άσκηση
- Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο – Τι συζήτησαν
- Ναύπακτος: "Ο αστυνομικός είχε συμπτώματα, αλλά δεν έδωσε κανείς σημασία"
- ΣΥΡΙΖΑ: Θετικό κλίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο – Ομόφωνα δεκτή η πρόταση Τσίπρα για αναβολή του Συνεδρίου
- Καφές: Σε ποιες περιπτώσεις προκαλεί νύστα αντί για τόνωση
- Στόλτενμπεργκ: Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν για διάλογο προς αποκλιμάκωση της έντασης
- Αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος
- Ερντογάν σε Μέρκελ: «Απαράδεκτο να υποστηρίζει την Ελλάδα»
- Στόλτενμπεργκ: Συμφωνία για τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας, Τουρκίας
- Η κοινή κορτιζόνη μειώνει 20% τον κίνδυνο θανάτου σε βαριά ασθενείς με Covid-19