Ακιντζί: Δεν θέλουμε ένταση, ας διαμοιράσουμε δίκαια το αέριο

O πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο και η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε μια θάλασσα ειρήνης, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ανέφερε ότι δεν επιθυμούσαν την ένταση που σημειώνεται, αλλά δεν έμεινε άλλη επιλογή σε Τουρκία και ψευδοκράτος από του να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο και τώρα συμβαίνει αυτό.


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις αφού παρακολούθησε το σημερινό μέρος της άσκησης έρευνας και διάσωσης Τζανέρ Γκιόνελι στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα. Δεν επιθυμούν,

ανέφερε, την ένταση και την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά θέλουν την ειρηνική προσέγγιση. «Τα λέω αυτά σημειώνοντας την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε σίγουρα και τα δικαιώματά μας. Εάν σε αυτό το θέμα (του φυσικού αερίου) δούμε την πιο μικρή άκρη του νήματος (ένα μικρό έστω φως), στο θέμα της αλληλοβοήθειας, του συνεταιρισμού και της από κοινού παραγωγής δουλειάς, στο θέμα του διαμοιρασμού, εάν δούμε μια κατανόηση, είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε αυτό το χέρι. Αλλά τι κρίμα που συμβαίνουν ακριβώς οι αντίθετες εξελίξεις».

Γίνονται προσπάθειες, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, να αφεθούν εκτός ενεργειακών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο το ψευδοκράτος και η Τουρκία, αλλά πρόκειται για προσπάθειες που αγνοούν και τη γεωγραφία της περιοχής. «Σε αυτή την περιοχή και στην ιστορία της υπήρχαν και Τ/κ και Τουρκία και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Θεωρώ ωφέλιμο να το ξεκαθαρίσω αυτό».

«Εμείς από παλιά λέμε και υπογραμμίζουμε το εξής: Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους μας και αυτό γίνεται αποδεκτό, αλλά όταν πρόκειται περί πρακτικής εφαρμογής, είμαστε απέναντι σε μια ε/κ πλευρά που λέει ‘αυτό είναι θέμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων’. Όσο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις τούς απευθύναμε συνεχώς την εξής πρόταση: ‘ελάτε να σχεδιάσουμε πώς θα διαμοιράσουμε ανάλογα αυτόν τον πλούτο που ανήκει σε όλους μας, να συνεργαστούμε για να έχουμε ένα συνεταιρικό αποτέλεσμα, να κάνουμε μια κοινή επιτροπή να τα συζητήσουμε αυτά’. Δυστυχώς δεν συναίνεσαν ούτε και στο να γίνει αυτή η επιτροπή, ούτε στο να σχεδιάσουμε από κοινού το πώς θα γίνει και συνέχισαν τις μονομερείς τους ενέργειες».

Ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ψευδοκράτος και Τουρκία δεν θα είχαν άλλη επιλογή από του να συμπεριφερθούν ανάλογα με την ε/κ πλευρά και αυτό – είπε – συμβαίνει τώρα. «Τους είχαμε πει ότι αν κάνουν έρευνα θα κάναμε κι εμείς, και κάναμε, κάνουμε. Τους είπαμε ότι εάν προχωρήσετε σε γεωτρήσεις θα κάνουμε κι εμείς, και τώρα είμαστε σε εκείνο το επίπεδο».

Ερωτηθείς για χάρτη που διέρρευσαν οι ΗΠΑ και αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «εκείνος ο χάρτης δεν αποκλείει την Τουρκία. Αλλά το σημαντικό δεν είναι τι βρίσκεται στον χάρτη, αλλά τι υπάρχει στην πραγματικότητα, αυτά που συμβαίνουν. Εκείνος ο χάρτης είναι του 2015, αλλά τώρα είμαστε στο 2019 και δεν γίνονται αυτά που αφορά ο χάρτης, αλλά άλλα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Γι’ αυτό δεν μας ενδιαφέρει αυτά που λέει ο χάρτης, αλλά αυτά που πραγματικά συμβαίνουν».

Κληθείς να πει εάν θα ξεκινήσουν ή όχι συνομιλίες εν μέσω της έντασης που επικρατεί, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο λόγος που δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αυτά που συμβαίνουν τώρα. Ο βασικός λόγος του αδιεξόδου, υποστήριξε, είναι ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ. «Δυστυχώς η ε/κ ηγεσία δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων». Αυτό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, περιλαμβανόταν στις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν, αλλά η ε/κ πλευρά δεν το αποδέχεται. Η αποδοχή των συμφωνιών του παρελθόντος, είπε, είναι και η προϋπόθεση για να αρχίσει και πάλι μια διαδικασία, λέγοντας ότι για αυτό τον σκοπό έχει διορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ την κ. Λουτ.

«Δηλαδή, εάν σήμερα υπάρχει ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ο βασικός λόγος δεν είναι τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά το ότι δεν αποδέχεται η ε/κ πλευρά την πολιτική ισότητα των Τ/κ», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα