Ακιντζί: Λάθος οι πτήσεις από Τουρκία - Η ομοσπονδία στόχος από κήρυξης «ΤΔΒΚ»

Η Avrupa (26.06.20), σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν είναι ορθή η απόφαση της λεγόμενης «κυβέρνησης» του καθεστώτος για έναρξη των επισκέψεων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, επειδή υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην εν λόγω χώρα.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του γραφείου του, μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Genç TV, ο Ακιντζί ζήτησε επανεξέταση της απόφασης αυτής ακούγοντας τους ειδικούς. Είπε

ότι αναμένει από την «κυβέρνηση» να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε επιστημονική βάση και χαρακτήρισε μη ικανοποιητικό το γεγονός ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε ανησυχία για το άνοιγμα της 1ης Ιουλίου. Υπενθύμισε επίσης ότι για πολιτικούς λόγους πρώτα αποφασίστηκε να αρχίσουν την ίδια ημερομηνία οι επισκέψεις στην «χώρα» από την Τουρκία και την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, όμως αργότερα η ημερομηνία του ανοίγματος προς τις ελεύθερες περιοχές μετακινήθηκε για τις 22 Ιουνίου επειδή δεν υπήρχε αύξηση κρουσμάτων.

Ο Ακιντζί επεσήμανε την έλλειψη νοσοκομείου πανδημίας στα κατεχόμενα, τον μη ικανοποιητικό αριθμό τεστ και την απουσία μονάδας εντατικής παρακολούθησης στα κατεχόμενα, αλλά και τις προειδοποιήσεις από τις οργανώσεις των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίοδο το λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι ορθή η απόφαση για άνοιγμα προς την Τουρκία. Είπε ότι ευχή του είναι να μειωθούν τα κρούσματα στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα συμβάλει σοβαρά από κάθε άποψη στο ψευδοκράτος το άνοιγμα προς την Τουρκία που θα γίνει στον σωστό χρόνο υπό το φως των δεδομένων για την υγεία και με λήψη μέτρων.

Αξιολογώντας την πενταετή του θητεία, ο Ακιντζί ανέφερε ότι ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο με τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι κάποτε είχε συνομιλία και τρεις φορές την εβδομάδα με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και κατάφεραν πρώτη φορά σε 60 χρόνια να πραγματοποιηθεί μια πενταμερής συνάντηση με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Σημειώνοντας ότι η διαδικασία που άρχισε το 2015 ήταν μια περίοδος που προστατεύθηκαν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού», καταβλήθηκαν πολύ λεπτομερείς προσπάθειες και επιτεύχθηκαν συμφωνίες με στόχο την ομοσπονδία που είναι εφικτή και αποτελεί τουρκική θέση. Υποστήριξε ότι λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει πρόθεση και βούληση μπορεί να λυθεί και σήμερα το Κυπριακό». 

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι η μη εξεύρεση λύσης μπορεί να οδηγήσει σε προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, ο Ακιντζί υποστήριξε:

«Κάνουμε λόγο για μια βάση που θα μπορούσε να αποδεχθεί ο κόσμος, που βρίσκεται για χρόνια στην ατζέντα του ΟΗΕ, που είναι για χρόνια η επίσημη θέση της Τουρκίας, που υποστηρίξαμε στο τραπέζι ο κ. Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ταλάτ, ο κ. Έρογλου και εγώ και που το έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που φέρει την υπογραφή του Έρογλου και στην ιδρυτική διακήρυξη της ΤΔΒΚ λέει ‘είμαστε ανοικτοί στην ομοσπονδιακή λύση’. Αν βγείτε από την διαδικασία που έχετε μπροστά σας και που θα μπορούσατε να πάρετε την στήριξη και του ΟΗΕ, πρέπει να έχετε μιαν επιλογή καλύτερη την οποία θα εξηγήσετε στον κόσμο και θα τον πείσετε. Δεν υπάρχει μια τέτοια επιλογή».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι κατά την συνάντηση στο Βερολίνο τοποθετήθηκαν ξανά τα πράγματα στην θέση τους όσον αφορά τον δρόμο που θα ακολουθηθεί, ο Ακιντζί είπε ότι ο λόγος που η διαδικασία «τοποθετήθηκε ξανά στις ράγες της» στο Βερολίνο ήταν η αποφασιστικότητα να μην ξεφύγουμε από την βάση των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Ενώ ζητούμε αναγνώριση από τον κόσμο, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να παίξουμε καν αγώνες με ομάδες της Τουρκίας. Αν δεν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση, πού θα πάμε; Δεν μας αναγνωρίζει κανείς, μας αναγνωρίζει η Τουρκία, όμως δεν μπορεί να εκπληρώσει πλήρως τις ανάγκες της αναγνώρισης. Δεν αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά εφαρμόζει πλήρως τις ανάγκες της αναγνώρισης. Σε συνθήκες που δεν μας αναγνωρίζει ο κόσμος, μήπως δεν θα αυξηθεί βήμα με βήμα η εξάρτησή μας από την Τουρκία; Μπορεί να μην το πείτε επισήμως προσάρτηση αυτό. Μήπως δεν θα αυξηθεί η οικονομική μας εξάρτηση όσο πάνε τα πράγματα; Μήπως δεν θα αλλάξει η πληθυσμιακή μας δομή; Αυτή η διαδικασία, έστω και αν εμείς δεν την ονομάσουμε, μήπως δεν θα μας ωθήσει να ζούμε ως υποτελής διοίκηση όπως μας ονόμασε το ΕΔΑΔ; Όχι μόνο ως πρόεδρος της δημοκρατίας αλλά και ως άτομο, δεν το δέχομαι αυτό. Προτείνω να ζούμε εντός της ΕΕ με την δική μας ταυτότητα και προσωπικότητα έχοντας ίσα πολιτικά δικαιώματα σε μιαν ομοσπονδιακή λύση. Θεωρώ ότι αυτό είναι πι ορθό και πιο συνεπές».

Σημειώνοντας ότι η διαδικασία της πανδημίας μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο χρειάζονται η μία την άλλη, ο Ακιντζί ανέφερε ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να βρουν τον τρόπο να ζήσουν με ειρήνη και ηρεμία σε αυτό το νησί. Επαναλαμβάνοντας ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί με την επίδειξη πολιτικής βούλησης, ο Ακιντζί είπε ότι ο δρόμος γι’ αυτό άνοιξε ξανά με την δήλωση του Βερολίνου.

«Αν ο λαός ανανεώσει την εντολή μου, κατά την προσεχή περίοδο θα έρθει στην ημερήσια διάταξη του κόσμου και το Κυπριακό αναλόγως της πορείας της πανδημίας διεθνώς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όταν έρθει εκείνη η μέρα υπάρχει ένας οδηγός του Βερολίνου. Πρέπει να προσχωρήσουμε απ’ εκεί και να πετύχουμε λύση με μιαν αποτελεσματική βούληση και αποφασιστικότητα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ακιντζί είπε ότι αν του ανανεώσει την εντολή ο «λαός» θα συνεχίσει τον δρόμο του μαζί με τον «λαό». Σημείωσε ότι για να υπάρχουν καλές σχέσεις και με την Τουρκία, ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη αυτοδιοίκησης του τουρκοκυπριακού «λαού» έχοντας την δική του ταυτότητα, οντότητα και προσωπικότητα. «Με αυτή την φιλοσοφία κοιτάζω τις σχέσεις με την Τουρκία και βλέπω την Τουρκία ως χώρα αδελφική και φιλική. Θέλω να είναι μια φιλική γεωγραφική περιοχή για την Τουρκία ολόκληρη η Κύπρος, όχι μόνο ο βορράς της αλλά και ο νότος της», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι ενώ καταβάλλουν προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να λύσουν και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει τον ηγέτη που εξέλεξε ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο Ακιντζί ανέφερε το εξής: «Γι’ αυτό τον λόγο επιστρέφω όλες τις προσβολές στον κάτοχό τους. Αυτός ο λαός δεν το δέχεται αυτό. Κανένας από τους ανθρώπους που λαμβάνουν εντολή από τον λαό δεν είναι καρπαζοεισπράκτορας. Όπως επιθυμούμε ισότιμη σχέση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, το ίδιο πράγμα επιθυμούμε και με τις αρχές της Τουρκίας. Κανείς να μην απορεί γι’ αυτή την απαίτηση. […]»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα φάρμακα που δόθηκαν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές κατά την περίοδο της πανδημίας, ο Ακιντζί είπε ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία ζήτησε αυτά τα φάρμακα και επεσήμανε ότι σε αυτή την επιτροπή συμμετέχουν και στελέχη του λεγόμενου υπουργείου υγείας. Αναφέροντας ότι ο διευθυντής του λεγόμενου υπουργείου υγείας παρέλαβε αυτά τα φάρμακα, ο Ακιντζί είπε: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει τα όριά του. Θα αρχίσει έρευνα για το ιατρικό υλικό που θα μεταφερθεί για την υγεία αυτού του λαού, θα τηλεφωνήσει στην αστυνομία και θα προσπαθήσει να πλήξει την εκτίμηση αυτού του αξιώματος. Η δήλωση που έκανα ήταν η πιο ήπια απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτή την στάση». 

Κάτω από τον τίτλο «Βήμα πίσω, αλλά δεν αρκεί», η Avrupa (26.06.20) γράφει ότι σε δήλωση που έγινε μετά από την χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» ανακοινώθηκε αλλαγή της απόφασης που θα ισχύει για τους επιβάτες οι οποίοι θα φθάσουν από την Τουρκία στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου 2020. Αποφασίστηκε ότι η Τουρκία θα τοποθετηθεί στην κατηγορία Β και όχι στην Α και ότι όσοι θα ταξιδεύουν από την εν λόγω χώρα προς τα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου θα υποβάλλονται σε δύο τεστ PCR, το ένα 72 ώρες προτού ταξιδεύσουν και το άλλο στο σημείο εισόδου στα κατεχόμενα.

Εξάλλου, εξουσιοδοτήθηκαν τα λεγόμενα υπουργεία υγείας και συγκοινωνιών να είναι σε διαβούλευση και να ρυθμίσουν τον αριθμό των επιβατών που θα έρχονται από τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση δεν αρκεί παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω.

Κάτω από τον τίτλο «Τελικά βγήκε η απόφαση», η Diyalog (26.06.20) γράφει ότι η παράνομη «κυβέρνηση» δεν άλλαξε την 1η Ιουλίου παρά το γεγονός ότι έθεσε όρο την διενέργεια δύο τεστ στους προερχόμενους από την Τουρκία.

Σχολιάζοντας την απόφαση, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό ανέφεραν ότι αυτή θα κοστίσει ακριβά στους επιβάτες και στους τουριστικούς πράκτορες που φέρνουν τουρίστες, όμως «είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον έγινε ένα βήμα». «Προς το παρόν υποχρεούμαστε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις», πρόσθεσαν. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την 1η Ιουλίου οι Τουρκικές Αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν τρεις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, μία από τα Άδανα και μία από την Άγκυρα προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ενώ η εταιρεία Pegasus θα έχει συνολικά τέσσερεις πτήσεις προς την Τύμπου από Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια και Άδανα.

Η Detay (26.06.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Επιμονή για είσοδο χωρίς καραντίνα από την κυβέρνηση!»

Η Yeni Düzen (26.06.20) στεγάζει την απόφαση κάτω από τον τίτλο «Διπλό τεστ» και τον επίτιτλο «Δεν υπάρχει καραντίνα». 

Διαψεύδει πληροφορίες περί διάλυσης της «κυβέρνησης» ο πρόεδρος του ΗΡ

Η Kıbrıs (26.06.20) γράφει ότι ο Γενάλ Σενίν, πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), του μικρού εταίρου στον «κυβερνητικό συνασπισμό», διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι  θα διαλυθεί η «κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει «κατάσταση και καβγάς που θα διέλυαν την κυβέρνηση».

Ο Σενίν ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες περί  παραίτησης δύο «βουλευτών» από το κόμμα του και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης οποιουδήποτε «υπουργού» του ΗΡ από την «κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι στην έκθεση που δημοσίευσε η «αστυνομία» σε σχέση με την λεγόμενη «κρίση του ιδιωτικού τζετ» δεν περιλαμβάνεται οτιδήποτε που κατηγορεί το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών ή τον «υπουργό» συγκοινωνιών

Να αναθεωρηθεί η απόφαση για άνοιγμα των αεροδρομίων την 1η Ιουλίου, δηλώνει η ΓΓ του Κόμματος του Λαού

Η Vatan (26.06.20)  γράφει ότι η Τζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς,  γενική γραμματέας του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), που είναι το κόμμα της «συγκυβέρνησης» μαζί με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας στην «κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε πως η απόφαση για άνοιγμα των αεροδρομίων στα κατεχόμενα την 1η Ιουλίου πρέπει να αναθεωρηθεί.

Η Ρότσερς, η οποία εκτός από πολιτικός ειδικεύεται στην μοριακή γενετική, ανέφερε σε γραπτή της δήλωση ότι τα κρούσματα στην Τουρκία αυξάνονται και ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση να εισέρχονται άτομα στην «χώρα» από την Τουρκία  χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.

Είπε επίσης πως ο κόσμος στα κατεχόμενα είναι γενικά εφησυχασμένος. Ωστόσο, αρκεί ένα και μόνο κρούσμα για να διαδοθεί ξανά η ασθένεια.

Ο νέος «υπουργός τουρισμού» είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας

Η Kıbrıs Manşet (26.06.20) γράφει ότι ο νέος «υπουργός τουρισμού» στα κατεχόμενα Κουτλού Εβρέν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Τουρισμό Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Εβρέν και Ερσόι συζήτησαν πως έχει επηρεάσει τον τουρισμό η πανδημία του ιού  COVID-19 και ότι ειδικότερα τα κατεχόμενα, που βασίζουν την οικονομία τους στην τουριστική βιομηχανία χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ την στήριξη της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως παρακολουθεί την κατάσταση στα κατεχόμενα και ότι ως Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμοι να κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης.

Κανένα κρούσμα μετά από 183 τεστ στα κατεχόμενα

Η Vatan (26.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 183 τεστ και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι τις 25 Ιουνίου 2020 διενεργήθηκαν 36,700 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα. Εξιτήριο πήραν 104 ασθενείς ενώ 4 έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό.  

Keywords
τδβκ, πτησεις, λαθος, τουρκια, εν λόγω, το φως, το νησι, κυπρος, ιουνίου, τεστ, φως, συμμετοχή, οηε, βγείτε, λύση, εδαδ, συγκοινωνιες, εταιρεία, pegasus, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, κρουσματα σημερα, ξανα, ημερομήνια, βγείτε, αστυνομια, βερολινο, βημα, δημοκρατια, ηγετης, ημερησια, θεμα, θητεια, κυπρου, κωνσταντινουπολη, νησι, οηε, οικονομια, περιοδος, τδβκ, τεστ, υγεια, φως, αγκυρα, αγωνες, αδανα, αεροδρομιο, αυξηση, ατζεντα, ατομο, βρισκεται, γεγονος, γινει, δηλωση, διοικηση, δικη, δοθει, δρομος, εγινε, εγγραφο, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκτιμηση, ελλειψη, εβδομαδα, εν λόγω, εξιτηριο, επικοινωνια, ερευνα, ερχονται, εταιρεία, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ηρεμια, ισχυει, κομμα, ληψη, λύση, λογο, μεχμετ, οδηγος, ορια, υπογραφη, προβληματα, συμμετοχή, ταυτοτητα, το φως, φαρμακα, φορα, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, εξαρτηση, pegasus, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, ιουνίου, μια φορα, μπροστα, ομαδες, πληροφοριες, σωστο, θελω να, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα