Ακτινογραφία νοσηλευτηρίων: Από Λεμεσό το 70% των ασθενών - Το πλάνο ΟΚΥπΥ

Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου το τελευταίο διάστημα, με τα νέα κρούσματα χθες Τρίτη (17/03), να αγγίζουν τα 475 ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος με τελική αιτία τη νόσο COVID19. 

Περί τα μέσα Φεβρουαρίου άρχισε η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα πλέον να νοσηλεύονται συνολικά 221 ασθενείς εκ των οποίων οι 42 σε σοβαρή κατάσταση, με το σύστημα υγείας να δέχεται μεγάλη πίεση.  

Πρόκειται για τον υψηλότερο

αριθμό νοσηλευομένων από την αρχή της πανδημίας. 

Ο αριθμός των νοσηλειών βρίσκεται όχι μόνο στο «κόκκινο» αλλά σε οριακό σημείο και παρά το γεγονός ότι αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τη λήψη μέτρων, χθες τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες χαλαρώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, με επίκεντρο το σύστημα υγείας και την αναβολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας αυτή την περίοδο, σημειώνοντας με ικανοποίηση ότι περιστατικά από άλλες ασθένειες γίνονται δεχτά από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ελαφρύνοντας εν μέρει την όλη κατάσταση.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου

(71 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

66

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

5

Λευκωσίας

(66 ασθενείς)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

23 (12 εκτός αναπνευστήρα)

Θάλαμος COVID

36

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

7

Λεμεσού

(59 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

52

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

7

Λάρνακας

(18 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

18

Μακάρειο

(7 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

7


Αναπτύσει κλίνες ο ΟΚΥπΥ

Σε δηλώσεις το στο SigmaLive ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι εφαρμόζεται ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους και 65 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Όπως σημείωσε, στη «μάχη» μπήκε και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στο οποίο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 18 ασθενείς με COVID19 ενώ γίνονται και προετοιμασίες στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, με μεταφορά ασθενών άλλων παθήσεων σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ούτως ώστε εάν παραστεί ανάγκη να χρησιμοποιηθούν κλίνες για ασθενείς με COVID19. 

O κ. Χαριλάου ανέφερε πως υπάρχει συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς εκτός από τους 221 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID19, νοσηλεύονται άλλοι 800 περίπου, με άλλες ασθένειες. 

Εάν προστεθούν οι δύο αριθμοί, είπε, το ποσοστό πληρότητας των νοσηλευτηρίων ξεπερνά το 80%.

Αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο στην κοινότητα είναι υψηλό και ταυτόχρονα δόθηκαν χαλαρώσεις, και ο αριθμός των εισαγωγών αναμένεται να αυξηθεί, πρόσθεσε. 

Ο κ. Χαριλάου τόνισε πως ο Οργανισμός έχει ένα σχεδιασμό τον οποίο και αξιολογεί καθημερινά και εκεί όπου χρειάζεται αναθεωρείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 70% των νοσηλευόμενων προέρχονται από τη Λεμεσό

Διαβάστε επίσης 

Ένας θάνατος και 475 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα