Ακυρώθηκε το γεύμα Νετανιάχου με Γιούνκερ

Η Κομισιόν καταδίκασε έντονα το κλίμα αντισημιτικών επιθέσεων στην ΕΕ τις τελευταίες ημέρες, με κοινή δήλωση του πρώτου Αντιπροέδρου Φρανς Τίμερμανς και της αρμοδίας Επιτρόπου Βέρας Γιούροβα, εκ μέρους του Κολεγίου των Επιτρόπων.

"Είμαστε συγκλονισμένοι και εξοργισμένοι από το κύμα αντισημιτικών επιθέσεων και διαδηλώσεων που εξαπλώνουν το μίσος εναντίον των Εβραίων στις ευρωπαϊκές πόλεις τις τελευταίες μέρες. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολόγηση και είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές εβραϊκές κοινότητες, καταδικάζοντας αυτές τις άσχημες επιθέσεις με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο",

τονίζει ο Αντιπρόεδρος και η Επίτροπος.

"Αναμένουμε να διωχθούν οι δράστες της αντισημιτικής ρητορικής", αναφέρουν. "Οι Ευρωπαίοι Εβραίοι πρέπει να μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους στην ελευθερία και την ειρήνη στην Ευρώπη", σημειώνουν. "Αυτό σημαίνει ταχεία ανταπόκριση στις αντισημιτικές ενέργειες, αλλά σημαίνει και εκπαίδευση των νέων μας", τονίζουν και επισημαίνουν ότι "δεν υπάρχει χώρος για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, και στην κοινή μάχη κατά του αντισημιτισμού θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να μας απαλλάξουν από αυτή την ιδεολογία του μίσους".

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και άλλων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας. Το 2015, η Κομισιόν όρισε συντονιστή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού ως σημείου επαφής για τις εβραϊκές οργανώσεις και κοινότητες.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η νεοσύστατη ομάδα υψηλού επιπέδου της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας, συγκεντρώνει τις προσπάθειες της ΕΕ και των κρατών μελών για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων και για τη θέσπιση αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης των εγκλημάτων μίσους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιούνιο το πρώτο ψήφισμά του για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Για την καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών εντός της εβραϊκής κοινότητας, η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη έρευνα σχετικά με την αντίληψη του αντισημιτισμού μεταξύ των Εβραίων σε 13 κράτη μέλη το 2018.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, που προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση, ενημέρωσε τον Τύπο πως η προγραμματισμένη συνάντηση Γιούνκερ - Νετανιάχου ακυρώθηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στις Βρυξέλλες, καθώς ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι αναγκασμένος να φύγει εσπευσμένα αεροπορικώς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα