Αλληλοκατηγορίες Κυβέρνησης- ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, διατύπωσε επικρίσεις κατά του ΑΚΕΛ γιατί ισχυρίζεται, όπως αναφέρει, ότι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συζήτηση, προκειμένου να υπερβούμε το εμπόδιο που δημιουργεί η αποστασιοποίηση της τουρκικής πλευράς από τις συγκλίσεις που προϋπήρξαν και η αξίωσή της για την ανάγκη “μιας θετικής ψήφου” για κάθε απόφαση, αποτελούν “ακύρωση των συγκλίσεων”.

Σε γραπτή δήλωση, ο ΚΕ διερωτάται γιατί το ΑΚΕΛ ενώ

είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά ότι παραβίαση συγκλίσεων προέκυψε με την εγερθείσα αξίωση της τουρκοκυπριακής πλευράς για γενικευμένη “θετική ψήφο”, στην διάσκεψη της Γενεύης, "επιμένει να εφευρίσκει επικρίσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταλήγει να αποδίδει ανύπαρκτες ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά".

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει πως είναι γνωστό πως ο Πρόεδρος ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν και στην βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και προσθέτει ότι "αντί το ΑΚΕΛ να θέτει συνεχώς σε αμφισβήτηση αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση της πλευράς μας, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί ως προς δυο τουλάχιστον από τα ανυπέρβλητα εμπόδια που δημιουργεί η τουρκική στάση και για το ρόλο που παίζουν εμποδίζοντας μέχρι στιγμής την επανέναρξη του διαλόγου".

Ο Εκπρόσωπος αναφέρει επιπρόσθετα ότι από την Γενεύη και μετά η τουρκική πλευρά, τόσο η επίσημη Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αρνήθηκαν με διάφορες προφάσεις την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, αναφέρει πως η τουρκική πλευρά έχει καταστήσει σαφές έναντι του Πλαισίου Γκουτέρες ότι επιμένει και σε διατήρηση των εγγυήσεων και σε τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό και μια “εκδοχή” του Πλαισίου που θα διαιώνιζε εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία και θα παρέλειπε τις ρητές αναφορές του Γ.Γ. στις αναγκαίες εδαφικές αναπροσαρμογές.

Απάντηση του Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στον κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Αδυνατώντας να απαντήσει στα ερωτήματα του ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάς προκαλεί να υποδείξουμε ποιους όρους και προϋποθέσεις θέτει ο πρόεδρος που δυσκολεύουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Εμείς δεν δυσκολευόμαστε να δώσουμε απάντηση:

Ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και στην βάση του Πλαισίου του, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, ο πρόεδρος με όσα ζητά ακυρώνει συγκλίσεις.

Συγκεκριμένα:

Όταν ο πρόεδρος ζητά αποκεντρωμένη ομοσπονδία ουσιαστικά παραπέμπει σε  εκ νέου συζήτηση του θέματος των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί.

Όταν ο Πρόεδρος αναφέρεται σε συζήτηση κοινοβουλευτικού πολιτεύματος ουσιαστικά καταργεί την σύγκλιση που υπάρχει στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο Πρόεδρος αναφέρεται σε θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων στο Υπουργικό Συμβούλιο μόνο όταν επηρεάζονται τα ζωτικά τους συμφέροντα, τη στιγμή που είναι συμφωνημένη η μια θετική ψήφος.

Αυτά είναι μόνο τα τελευταία γιατί προηγήθηκαν κι άλλα. 

Επομένως, ο Προέδρος της Δημοκρατίας με αυτά που δηλώνει ουσιαστικά συγκρούεται με αυτά που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ. Λογικά, λοιπόν, οι πολίτες διερωτώνται: πόσο πειστικός είναι ο Πρόεδρος έναντι του διεθνούς παράγοντα για τις προθέσεις του σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; 

Η ίδια η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα