Άλλο δημοψήφισμα στην Τουρκία και άλλο Κυπριακό

Σε στάση αμήχανης αναμονής και άγνοιας για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, σε σχέση με το Κυπριακό, βρίσκεται η ε/κ πλευρά, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο των προθέσεων Ερντογάν.

Μπορεί το δημοψήφισμα να έδωσε μικρό προβάδισμα και να ενέκρινε τις συνταγματικές

αλλαγές στις οποίες τόσο πολύ προσδοκούσε ο Ερντογάν, ωστόσο το ποσοστό δεν του επιτρέπει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, να ελιχθεί με ευελιξία, στο Κυπριακό.

Θα πρέπει άλλωστε να επισημανθεί ότι οι τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό δεν άγονται και φέρονται ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς πρόκειται για πάγιες στρατηγικές θέσεις της χώρας. Ωστόσο η εξέλιξη στο δημοψήφισμα ενδεχομένως να ενδυναμώσει την αδιαλλαξία Ερντογάν καθώς θα πρέπει να κρατήσει τη στήριξη των εθνικιστών της Τουρκίας, ενόψει των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο καθηγητής Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ, με δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα, "Μεσημέρι και Κάτι", ο πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να επιλέξει μετά το δημοψήφισμα ποιο δρόμο θα διαλέξει. Αν επιλέξει την όξυνση των σχέσεων στο εξωτερικό μέτωπο, τότε αυτό θα στοιχίσει και στην οικονομική πτυχή της χώρας, κάτι που ενδεχομένως να σημάνει και την αρχή του τέλους του Ερντογάν.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, αν ο Ερντογάν δει ορθολογιστικά τα πράγματα και αποφασίσει να τηρήσει μια πιο συναινετική στάση στο εξωτερικό, τότε το Κυπριακό, είναι ένα από τα ζητήματα που έχει συμφέρον να επιλύσει, καθώς αυτόματα θα βελτιώσει τις σχέσεις και με την ΕΕ και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κιζίλγιουρεκ αναφέρει ότι όλα αυτά μένουν προς το παρόν σε θεωρητικό καθαρά επίπεδο. Κομβικής σημασίας θα είναι το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της ΕΕ αλλά και την ίδια την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κιζίλγιουρεκ εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, έστω και ελεγχόμενου, μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, ενώ ξεκαθάρισε ότι "δεν είδαμε μέχρι στιγμής πρόθεση Ερντογάν να υιοθετήσει μια συναινετική στάση και ρητορική μετά το δημοψήφισμα".

Το πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλιών

Συναντιόνται σήμερα οι διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί με στόχο μεταξύ άλλων να προετοιμάσουν τα θέματα συζήτησης ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου.

Έχει λεχθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι οι διαπραγματευτές μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και να οριστικοποιήσουν τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των δυο πλευρών, ενόψει της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Με αυτό ως δεδομένο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, στο χωριό Καλυβάκια, στις οποίες ο ηγέτης της Τ/κ πλευράς κάνει λόγο για παρερμηνεία των τεσσάρων ελευθεριών από την Ε/κ πλευρά.

Συγκεκριμένα ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι το ζήτημα αφορά στην ισότητα μεταξύ Ελλαδιτών και Τούρκων, από το 1960 μέχρι και σήμερα στο νησί και όχι για τις τέσσερις ελευθερίες για όλους τους Τούρκους υπηκόους. Είναι λάθος, τόνισε, να λέμε ότι η Τουρκία με αυτό το αίτημα είναι σαν να θέλει να θεωρηθεί μέλος της ΕΕ.

Επέμεινε άλλωστε στο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ενώ επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για δικαίωμα βέτο των Τ/κ σε κάθε όργανο, αλλά για συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων ως εταίροι που θα είναι στην ομόσπονδη Κύπρο.

Η στάση του Ακιντζί είναι ενδεικτική της διάθεσης με την οποία προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν για ουσιαστική πρόοδο στα ζητήματα αυτά, ενόψει της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα