Αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν 4 σπίτια στα κατεχόμενα, λέει ο Τατάρ

Η Kıbrıs (01.06.20), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι o λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δημιουργήθηκε εμπιστοσύνη προς την «κυβέρνηση» επειδή διαχειρίστηκε καλά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην KIBRIS TV, ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποιούνται γεγονότα που ονειρεύτηκε και πρόσθεσε:

«Η "ΤΔΒΚ" διαχειρίστηκε πολύ καλά τον κορωνοϊό σε αυτή την περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί άνθρωποι

ψάχνουν νέους προορισμούς για να απομακρυνθούν από τις μητροπόλεις. Και το μέρος αυτό είναι η "ΤΔΒΚ". Συνεχίζεται η πώληση κατοικιών. Παλιά κάθε αλλοδαπός μπορούσε να αγοράσει μία κατοικία, τώρα μπορεί να αγοράσει τέσσερις. Με νέα ρύθμιση τώρα μπορούν να αγοράσουν και κατάστημα».

Αναφερόμενος στην οικονομία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι έστω και αν υπήρξε πρόβλημα λόγω του κορωνοϊού, στις τράπεζες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σημειώνοντας ότι ανέμενε την υπογραφή του «οικονομικού πρωτοκόλλου» με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αν υπάρξει επιπρόσθετη ανάγκη πάνω σε αυτή την στέρεα βάση που δημιουργήθηκε, μπορούμε να δανειστούμε σε πολύ καλύτερες συνθήκες», διότι «τα πόδια μας πατούν γερά στην γη».  «Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών είναι πολύ καλύτερη από ό,τι υπολογίζεται», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι λόγω της βοήθειας από την Τουρκία, θα μπορεί να γίνεται δανεισμός σε «πιο υγιείς συνθήκες».

Ερωτηθείς κατά πόσον αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι τα κατεχόμενα δεν έχουν το δικό τους νόμισμα, ο Τατάρ απάντησε το εξής: «Οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το Ευρώ όχι το δικό τους νόμισμα. […] Και εμείς είμαστε ενοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά με την Τουρκία. Το εμπόριό μας είναι σε μεγάλο βαθμό με την Τουρκία και έχουμε μια νομισματική ένωση με την Τουρκία, όπως εκείνη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Σε μια τέτοια κατάσταση όταν χρησιμοποιείτε το νόμισμα μιας άλλης χώρας εκτός της Τουρκίας δεν έχετε πλεονέκτημα λόγω της διαφοράς στην τιμή συναλλάγματος. Είναι εύστοχο το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την ίδια νομισματική μονάδα».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο εταίρος του στην «κυβέρνηση» συμμετείχε στην διαδικασία που αφορά την πρόσφατη οικονομική «συμφωνία» που υπέγραψε με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι η «συμφωνία» συζητείτο για μήνες και κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι «υφυπουργοί» συζήτησαν τις λεπτομέρειές της και κατάληξαν σε αποτέλεσμα. «Και εντός της κυβέρνησης φυσικά συζητούσαμε από την αρχή ανάμεσά μας τα γεγονότα και μιλήσαμε γι’ αυτή την συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Περιμέναμε και ήμασταν περίεργοι για το πότε θα γίνει. Συνεχίζαμε τις αναζητήσεις για δανεισμό. Έγινε αυτή η συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα του μπαϊραμιού. Μια τέτοια συμφωνία παρέχει διευκόλυνση στον δανεισμό και πλεονέκτημα. […]»

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Κουτρέτ Όζερσαϊ κατά την υπογραφή της «συμφωνίας», ο Τατάρ είπε ότι ενημέρωσε τον Όζερσαϊ για την «συμφωνία» και ότι ο ίδιος ως «πρωθυπουργός» υπογράφει τις «συμφωνίες». «Δεν υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε.

Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η ΕΕ προς τα μέλη της και ερωτηθείς κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο από την βοήθεια που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ ανέφερε: «Εξ όσων βλέπουμε, εμείς δεν υπάρχουμε γι’ αυτούς. Άλλωστε υπάρχουν μεγάλοι καβγάδες εντός της ΕΕ».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανακάμψει από τον κορωνοϊό πιο γρήγορα από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ  υποστήριξε: «Τα κρούσματα συνεχίζονται στην νότια Κύπρο. Δεν ξέρω πότε θα τελειώσουν. Ήρθε στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου. Αλλά για εμάς πρέπει να μην υπάρξουν κρούσματα για 14 ημέρες. Η οικονομίας τους είναι μεγαλύτερη από τη δική μας. Έρχονταν πέραν των 5 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Δεν θα μπορούν να φτάσουν στους μισούς». 

Η Kıbrıs (01.06.20) γράφει ότι «ζωντάνεψε» ο τομέας των ακινήτων στα κατεχόμενα επειδή το καθεστώς κατάφερε να καταστεί «υγιής και ασφαλής χώρα» ξεπερνώντας με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού. Κάτω από τον τίτλο «οι αλλοδαποί άρχισαν να αγοράζουν σπίτια στην ΤΔΒΚ», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της «ένωσης κτηματομεσιτών», Χασάν Σουνγκιούρ δήλωσε ότι άτομα από την Αγγλία, την Ρωσία, τις Σκανδιναβικές χώρας και την Τουρκία καταθέτουν ήδη προκαταβολή μέσω διαδικτύου και αγοράζουν σπίτια στα κατεχόμενα. Είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ακριβή αριθμό σε σχέση με την αγορά ακινήτων προσθέτοντας ότι πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις.

Ο Σουνγκιούρ σημείωσε ότι έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για σπίτια στις περιοχές Αγίου Σεργίου, Καραβά και Αγίου Αμβροσίου, υποστηρίζοντας ότι άρχισαν οι επιστροφές στα κατεχόμενα αφού αποδείχθηκε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια «ασφαλής χώρα». Υποστήριξε ότι μετά την πλήρη λήξη της πανδημίας θα υπάρξει «έκρηξη» στις πωλήσεις ακινήτων, προσθέτοντας ότι 3,000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία επιθυμούν να επιτρέψουν για εγκατάσταση στα κατεχόμενα. Επεσήμανε ότι αυτό σημαίνει πώληση 3,000 σπιτιών και σημαντικό κέρδος για την οικονομία.

Ο Τατάρ εξηγεί το μοντέλο ARMA που θα εφαρμόζεται για επενδύσεις με βάση την πρόσφατη «συμφωνία» με την Τουρκία

Η Vatan (01.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε το Μέσο Οικονομικής Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα (ARMA) που προβλέπεται στην «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία στόχο έχει την πιο αποτελεσματική χρησιμοποίηση των κονδυλίων που δίδονται στην «ΤΔΒΚ». Σε γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι η αύξηση της ευημερίας του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι προκαλεί ζημιά και όχι όφελος η προσπάθεια παραποίησης των όσων γίνονται από την Τουρκία για το «καλό» του τουρκοκυπριακού «λαού».

Σύμφωνα με τον Τατάρ, το μοντέλο ARMA είναι παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζεται στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Τουρκία δεν μας υπαγορεύει τίποτα, δεν τίθεται θέμα να είμαστε εκτός, η ρύθμιση που έγινε είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίστηκε.

Εξηγώντας πώς θα λειτουργεί το σύστημα, ο Τατάρ είπε ότι θα ετοιμάζονται τα έργα από την «μονάδα εφαρμογής» του κάθε «υπουργείου», θα διαβιβάζονται στο «υπουργείο οικονομικών» και αυτό με την σειρά του, αφού τα συγκεντρώσει όλα, θα τα διαβιβάζει στον «Πρόεδρο της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της ΤΔΒΚ». Είπε ότι αφού γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση από το αρμόδιο «υπουργείο» και το «υπουργείο οικονομικών» στην παρουσία του «Προέδρου της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της ΤΔΒΚ», το έργο θα υποβάλλεται στο γραφείο «Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας» της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου θα γίνεται νέα αξιολόγηση με τους «αξιωματούχους» της «ΤΔΒΚ».

Η κατάσταση που θα προκύψει από την κοινή αξιολόγηση, σημειώνει ο Τατάρ, θα γνωστοποιείται στην Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκίας με στόχο την ολοκλήρωση του ετήσιου προϋπολογισμού στην βάση προτεραιοτήτων και έργων. Η Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκίας θα υποβάλλει την έκθεση και το έργο για έγκριση μαζί με το «πρωτόκολλο δωρεάς» στο Γραφείο του Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκίας και κατόπιν στον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Τατάρ, ο οποίος ανέφερε ότι αφού εγκριθεί το έργο θα γίνεται προκήρυξη προσφορών και η συμφωνία θα υπογράφεται ανάμεσα στο «υπουργείο» και την εταιρεία η οποία θα κερδίσει την προσφορά.

«Η δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων του Γραφείου του Πρωθυπουργού θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εφαρμογή των έργων. Αυτό είναι το μοντέλο που συστάθηκε με το ARMA», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα