Άλμα πέραν του 8% στις τιμές πετρελαίου λόγω εισβολής Ρωσίας στην Ουκρανία

Άλμα πέραν του 8% πραγματοποιούν οι τιμές πετρελαίου, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το αμερικανικό αργό (WTI) να αγγίζει τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά κατά τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου Βόρειας Ευρώπης (Ολλανδία) εκτινάσσεται πέραν του 40%.



Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τιμή του αργού πετρελαίου, Βόρειας Θάλασσας,

ενισχυόταν πέραν του 8%, στα 105,79 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το αμερικανικό αργό, WTI, ανήλθε μέχρι και τα 100,54 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο του κατά τα τελευταία επτά χρόνια.

Εξάλλου, η τιμή του φυσικού αερίου, συμβόλαια Μαρτίου, ανήλθε μέχρι τα 125,13 ευρώ ανά Mwh, στην αγορά της Ολλανδίας, σημειώνοντας αύξηση 40,77%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγουν από τη Ρωσία το 41,1% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο και το 27% σε πετρέλαιο.

Σημειώνει ότι η κλιμάκωση των εντάσεων έχει τη δυνατότητα να εκτινάξει άμεσα τον πληθωρισμό των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, ενώ οποιοσδήποτε περιορισμός της προμήθειας θα οδηγούσε άμεσα σε υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Αυτό θα έχει αντίκτυπο στις οικονομίες, σύμφωνα με το Reuters, καθώς θα οδηγήσει σε υψηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης και καυσίμων μέχρι και ακριβότερες μεταφορές και ενέργεια που θα πλήξει τις επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πληγούν και οι προμήθειες τροφίμων.

Σημειώνει ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών λιπασμάτων, επομένως το υψηλότερο κόστος του φυσικού αερίου πιθανότατα θα ανέβαζε τις τιμές όλων των καλλιεργειών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ουκρανία εξήγαγε πάνω από 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2021, οπότε οποιαδήποτε διαταραχή στη χώρα θα είχε αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Η Bank of America εκτιμά ότι μια κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 4% για το 2022.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές στη Ρωσία, μειώθηκε κατά 50% μετά την αντιπαράθεση σε σχέση με την Κριμαία το 2014, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εξασφαλίζουν εναλλακτικούς εμπορικούς εταίρους.

Οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ στη Ρωσία ανέρχονται πλέον σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί στο 0,6% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Αυτές οι εξαγωγές είναι κυρίως μηχανήματα και αυτοκίνητα, χημικά και βιομηχανικά προϊόντα. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία είναι και η μεγαλύτερη εξαγωγέας στη Ρωσία αλλά και εισαγωγέας. Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία και Βέλγιο έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα