"Eπίθεση" ΠΑΣΥΚΙ εναντίον Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου

Με σειρά ερωτημάτων απαντά η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε άρθρο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη με τίτλο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Ιδού η ευκαιρία!».

Σε ανοικτή επιστολή της με αφορμή το άρθρο του κ. Χριστοφίδη, το οποίο χαρακτηρίζει ως “επιεικώς απαράδεκτο”, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι παρά το ότι "θέλησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους χάριν της επικείμενης συνάντησης της Δευτέρας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

για συζήτηση και επίλυση του ζητήματος των Πανεπιστημιακών Κλινικών”, εντούτοις το δημοσίευμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου “που διακρίνει σύγκρουση συμφερόντων συντεχνιών και κοινωνίας, έχει προφανή στόχο να παραπλανήσει άλλη μια φορά την κοινή γνώμη”.

“Αντί ο κ. Χριστοφίδης”, προσθέτει, “ να προσπαθεί, ενδυόμενος τον μανδύα του Πρύτανη, να τοποθετείται σε όλα τα θέματα, θεωρώντας ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, θα πρέπει εκείνος εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου να λογοδοτήσει στην κυπριακή κοινωνία και να εξηγήσει πώς με μόνο 7 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό θα λειτουργήσει Ιατρική Σχολή που θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της ιατρικής και πώς με μόνο 7 άτομα θα αναβαθμίσει τα κρατικά νοσηλευτήρια”.

“Θα πρέπει να λογοδοτήσει πώς μια σχολή που, ενώ οι πρώτοι καθηγητές διορίστηκαν το 2012, μόλις το 2016 προσέλαβαν αλλά 5 μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Δεν αναρωτήθηκαν και δεν ανησύχησαν για τον τρόπο με τον οποίο θα παρείχαν ποιοτική εκπαίδευση στους φοιτητές ιατρικής;”, διερωτάται.

Και ενώ από πενταετίας απολαμβάνουν μισθούς και επιδόματα Πανεπιστημιακών Καθηγητών, εντούτοις καμία πρωτοβουλία δεν έλαβαν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η οργάνωση της Ιατρικής Σχολής, σημειώνει, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα της Ιατρικής Σχολής θα έπρεπε να είχαν λυθεί έγκαιρα και όχι στο πάρα πέντε της έναρξης κλινικής άσκησης των φοιτητών.

“Πόσα μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) χρειάζεται για να λειτουργήσει η Ιατρική Σχολή; Τι άλλες παραμέτρους θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη και δεν τους σχολιάζει καν; Τι εισηγείται η μελέτη που έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τον τρόπο συνεργασίας με νοσοκομειακούς ιατρούς; Πού ήταν οι αρμόδιοι τα τελευταία 3 χρόνια που οι φοιτητές διδάσκονταν στα προ κλινικά έτη και δεν οργάνωσαν την κλινική εκπαίδευση; Ποιος εκμεταλλεύεται και καπηλεύεται σήμερα το μέλλον αυτών των φοιτητών για να εκβιάσει την πριμοδότηση του από το κράτος με νοσοκομεία, κλινικές, άψυχο και έμψυχο υλικό;”, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η Συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών.

Αναφέρει ότι ο κ. Χριστοφίδης “θα έπρεπε, αντί να κρίνει αφ υψηλού τους συνδικαλιστές, να ήταν στην πρώτη γραμμή και να διεκδικεί μαζί τους στελέχωση για καλύτερη παροχή φροντίδας υγείας προς τους πολίτες και καλύτερη εκπαίδευση στους νέους ιατρούς”.

Απευθυνόμενος προς τον Πρύτανη, η Συντεχνία υπενθυμίζει ότι “τα πανεπιστήμια θεωρούνται ως κύτταρα δημοκρατίας, οπού πλάθονται και διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των μελλοντικών ενεργών πολιτών. Δυστυχώς, προσεγγίσεις όπως οι δίκες σας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και προκαλούν ιδιαίτερη λύπη και ταυτόχρονα αγανάκτηση”, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα