"Αύξηση καθαρού αγωνιστικού χρόνου"

«Η διαχείριση του χρόνου παιχνιδιού» ήταν το θέμα που ανέλυσε σήμερα στο σεμινάριο διαιτητών και βοηθών διαιτητών κατηγορίας Elite ο Τεχνικός Διευθυντής της ΚΟΠ Σάββας Κωνσταντίνου.

Στόχος της παρουσίασης ήταν οι διαιτητές, στο κομμάτι που τους αναλογεί, να προσπαθήσουν να αυξήσουν τον καθαρό αγωνιστικό χρόνο των αγώνων, προκειμένου να βελτιώσουμε το προϊόν που προσφέρεται στους φιλάθλους.

Στην εισαγωγή του, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε αρχικά στην πρόοδο που έχει παρατηρηθεί

σε διάφορους τομείς του ποδοσφαίρου με την πάροδο των χρόνων και πώς αυτή η πρόοδος επηρεάζει τους διαιτητές.

Μέσα από τις έρευνες που παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνου, προέκυψε το συμπέρασμα ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία άποψη στο ποδόσφαιρο, με τους ποδοσφαιριστές να είναι πιο γρήγοροι, πιο δυνατοί και να καλύπτουν περισσότερες αποστάσεις σε ψηλή ένταση. Επίσης, αυξήθηκαν σημαντικά οι πάσες που ανταλλάζουν οι ομάδες, αλλά και τα τέρματα που σημειώνονται από αντεπιθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στους αγώνες του Μουντιάλ 2014, ο καθαρός αγωνιστικός χρόνος ανά αγώνα ήταν 57,6 λεπτά σε σχέση με το Μουντιάλ 2010, όπου ο καθαρός αγωνιστικός χρόνος ήταν 54 λεπτά.

Από ανάλυση 15 αγώνων του φετινού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας στην Κύπρο, προέκυψε πως ο καθαρός αγωνιστικός χρόνος στο Πρωτάθλημα μας είναι 49 λεπτά. Για σκοπούς σύγκρισης, στα καλύτερα Πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως το Γερμανικό, το Αγγλικό και το Ισπανικό, ο χρόνος αυτός ανέρχεται στα 65 λεπτά.

Αυτή η διαφορά οφείλεται σε πολλούς λόγους με κυριότερους:

-Την τεχνική κατάρτιση των ποδοσφαιριστών

-Τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών

-Καλύτερη οργάνωση στα γήπεδα (συμπεριφορά ball boys για παράδειγμα)

-Κουλτούρα / νοοτροπία ποδοσφαιριστών, προπονητών, φιλάθλων, διαιτητών)

-Ενδεχομένως τη φυσική κατάσταση των διαιτητών

-Τη διαχείριση του παιχνιδιού από τον διαιτητή

Οι φάσεις που επιφέρουν καθυστέρηση στην εξέλιξη των αγώνων

-Τραυματισμός ποδοσφαιριστή

-Φάουλ κοντά στην περιοχή

-Πέναλτι

-Κόρνερ

-Πανηγυρισμοί τερμάτων

-Κάρτες

-Φίλαθλοι

-Επαναφορά από τον τερματοφύλακα

Παρουσιάστηκε, επίσης, οπτικό υλικό από πρόσφατους αγώνες του Κυπριακού Πρωταθλήματος, με συγκεκριμένες φάσεις, στις οποίες υπήρξαν αδικαιολόγητα μεγάλες καθυστερήσεις με την ανοχή των διαιτητών.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την αύξηση του αγωνιστικού χρόνου, θα είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών και των διαιτητών, θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό σε όλα τα επίπεδα, θα βελτιωθεί ο ρυθμός του παιχνιδιού, το θέαμα και τα τέρματα, οι φίλαθλοι θα είναι πιο ευχαριστημένοι από τους αγώνες που θα παρακολουθούν και επίσης, θα βελτιωθεί και το τηλεοπτικό προϊόν, με τα τηλεοπτικά δικαιώματα να αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων των ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διαιτητών και συζητήθηκαν αποτελεσματικοί τρόποι για επίτευξη του στόχου της αύξησης του καθαρού αγωνιστικού χρόνου στο Κυπριακό Πρωτάθλημα. Όλοι συμφώνησαν πως δεν είναι ανέφικτος ο στόχος για να πετύχουμε αύξηση του χρόνου της τάξης των 4 με 5 λεπτών ανά αγώνα με απλές πρακτικές τις οποίες πλέον καλούνται να εφαρμόσουν οι διαιτητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα